Norvégia is felfüggesztette az erdővédelmi segélyek folyósítását Brazíliának

2019. augusztus 16. 12:28
Az Amazonas Alapot a kezdetek óta 8,3 milliárd koronával finanszírozta Norvégia, az első számú adományozó.

Németország után Norvégia, az Amazonas Alap fő finanszírozója is bejelentette, hogy felfüggeszti az esőerdők és az élővilág sokszínűségének védelmét szolgáló projektek támogatását Brazíliában, mert az ottani kormány semmit sem tesz a világ tüdeje, az amazonasi esőerdő megóvására.

A tavalyi természetvédelmi projektek eredményei alapján idén nagyjából 300 millió norvég korona (9,7 milliárd forint) támogatás illetné meg Brazíliát, de Norvégia nem utalja át az összeget, mert Brazília megszegte a vele és Németországgal kötött egyezményt azáltal, hogy az ő beleegyezésük nélkül, önhatalmúlag leállította az Amazonas Alap igazgatóságának és technikai bizottságának működését – közölte Ola Elvestuen környezetvédelmi miniszter.

A 2008-ban életre hívott Amazonas Alapot a kezdetek óta 8,3 milliárd koronával (270 milliárd forint) finanszírozta Norvégia, az első számú adományozó. Németország eddig 20 milliárd forintnak, a Petrobras brazil olajtársaság pedig 2,25 milliárd forintnak megfelelő összeggel járult hozzá a segélyalap működéséhez. 

Norvégia a múlt hónapban aggodalmát fejezte ki az amazonasi esőerdők kivágásának gyorsuló tempója miatt. A környezetvédelmi miniszter szerint immár világos, hogy a brazil kormánynak esze ágában sincs megállítani az erdőirtást. A német környezetvédelmi miniszter múlt héten jelentette be, hogy az amazonasi esőerdők irtásának drasztikus felgyorsulása miatt a tárca leállítja az őserdők és a biodiverzitás védelmét szolgáló projektek támogatását, és ennek értelmében mintegy 35 millió euró (11,3 milliárd forint) értékű támogatást zárol. 

Az Amazonas őserdeit is figyelő Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) szerint az ország idén sokszorta több erdőt veszített, mint a korábbi években. Az INPE igazgatója augusztus elején távozni kényszerült posztjáról azt követően, hogy Bolsonaro többször bírálta az intézetet, azt állítván, jelentései az erdőirtások ütemének gyorsulásáról ártanak Brazília hírnevének.

Jair Bolsonaro brazil elnök úgy reagált a segélyek leállítására, hogy országának nincs is szüksége a külföldi pénzekre, a két európai ország pedig foglalkozzon inkább saját környezeti problémáival. Rámutatott, hogy Norvégia bálnákat öl és kőolajat termel ki az Északi-sarkvidéken. Angela Merkel német kancellárnak azt üzente, hogy fordítsa a pénzt Németország újraerdősítésére, Norvégia pedig inkább Németországot segítse az újraerdősítésben.

Az Amazonas-régió nagy területeit használják haszonállatok tenyésztésére és takarmánynövények termesztésére. Az elmúlt 50 évben az esőerdő 17 százaléka tűnt el. A kutatók szerint a Föld zöld tüdeje hatalmas szavannává változhat, ha a veszteség mértéke eléri a 20-25 százalékot.

(MTI)

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gondolom a támogatásból finanszírozták a helyi görögdinnyéket.

11 milliárd forint ezen a szinten az aprópénz kategóriája.

De azért a pénzük jól jött...

"Az újonnan megválasztott brazil elnök, Jair Bolsonaro újonnan megválasztott külügyminisztere, Ernesto Araújo szerint a klímaváltozás egy marxista összeesküvés része, amivel csak a nyugati társadalmak gazdaságát akarják aláásni és Kínáét megemelni. A Guardian írja, hogy az új kormány januárban lép életbe, és Araújó személyes kitűzött célja az, hogy "elősegítse azt, hogy Brazília és a világ megszabaduljon a globális világnézettől", amit ő maga keresztényellenesnek tart."

"A populista Jair Bolsonarót a farmerek szavazatai juttatták az elnöki posztra Brazíliában és már kampányában felszólalt a környezetvédelmi bírságok ellen, amiért azok anyagilag romlásba döntik a gazdákat. Egy új testülettel megfékezi a bírságok kiszabását, sőt új bányák létesítésével felgyorsítja a Föld tüdejének számító Amazonas-esőerdő irtását is."

Katolikus Egyház - Felelősségünk a teremtett világért
https://katolikus.hu/dokumentumtar/2775

"A Lutheránus Világszövetség üdvözli (I.) Ferenc pápa napokban kiadott Laudato Si című enciklikáját, amelyben a katolikus egyházfő a klímaváltozással kapcsolatban osztotta meg gondolatait. Az LVSZ főtitkára, Martin Junge ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy „az enciklika arra bátorít minden embert ezen a bolygón, hogy közös házunk sürgős védelmén dolgozzon”. Az LVSZ továbbra is különös nyitottsággal viszonyul a klímaváltozáshoz, annak témaként való feldolgozásához és a megfelelő lépések megtételéhez.

A Vatikán által kiadott enciklikában a római-katolikus egyházi vezető egy etikai, spirituális és ökonómiai forradalomra szólított fel, hogy a katasztrofális klímaváltozást megakadályozzuk és gátat vessünk a világban egyre növekvő igazságtalanságnak.

„Üdvözöljük, hogy Ferenc pápa szoros összefüggéseket hangsúlyoz a bolygóért való aggodalom és a szegények, valamint a jövő nemzedéke iránt érzett aggódás között” – fejtette ki Junge.

„Figyelmesen kell elolvasnunk ezt az enciklikát, hogy a katolikus egyházzal közös dolgainkat – tekintettel a klímaváltozás kérdésében folyó saját munkánkra – kidolgozzunk.”

Az LVSZ elhatározta, hogy a klímaváltozás következményeinek kérdésében a súlypontokat a szociális-, ökonómiai felelősség, valamint a klímaigazságosság kérdésére fogja helyezni.

Sok LVSZ tagegyház szenved az egyre növekvő és egyre gyakrabban megnyilvánuló klímaváltozás következményeitől. Ebből kifolyólag a világszövetség hangsúlyozza, hogy a teremtett világ védelme a generációk közötti igazságosság kérdése is.

Az LVSZ fiatal delegáltjai világméretű kampányt folytatnak Böjt a klímáért címmel. Ők képviselik az LVSZ-t az Egyesült Nemzetek klímaváltozásról szóló konferenciáin. A klíma-igazságosság témája 2017-ben a reformáció 500. évfordulójának megünneplésekor is központi téma lesz a Teremtés – pénzért nem megvásárolható altémában kifejtve.

A teremtett világ megóvása érdekében tett elkötelezettségének keretében az LVSZ 2050-ig szeretné a klímasemlegességet elérni. A kampányban az LVSZ különböző osztályai, részlegei vesznek részt, amelyek a széndioxid-kibocsátás csökkentését tűzték ki célul. Sok LVSZ tagegyház is hasonló elköteleződéséről tett tanúságot."
https://www.evangelikus.hu/cikk/az-lvsz-%C3%BCdv%C3%B6zli-p%C3%A1pa-kl%C3%ADmav%C3%A1ltoz%C3%A1s-elleni-harc%C3%A1t

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés