Folytatódik az ellenzéki roncsderbi

2019. június 10. 19:21

Újabb fordulatok az ellenzéki előválasztási drámában: sértődések és árulások után új szereplők léptek színre. Az egyéni ambíciók szövete mögül pedig Gyurcsány Ferenc mesterterve sejlik fel.

Újabb fordulatok az ellenzéki előválasztási drámában: sértődések és árulások után új szereplők léptek színre.

Bár a Fidesz 2010-ben a helyhatósági választásokon alapvetően rajzolta át az ország politikai térképét, a legtöbb megyei jogú városban egész mostanáig biztosítva fölényét, a baloldalnak a szimbolikus csatavesztések fájnak a legjobban. Kiváltképp az, hogy Demszky húszéves, korrupcióval átszőtt „világváros-építése” kiesett kezükből a főpolgármesteri pálca.

2010 után 2014-ben is vereséget szenvedtek, a korábban liberális fellegvárnak számító Budapesten mindkétszer Tarlós István győzedelmeskedett. A májusi EP-választások után azonban új muníciót kapott az ellenzéki lelkesedés: az eredmények azt a csalóka reményt villantották fel, hogy lehet keresnivalója egy kormányellenes jelöltnek a fővárosban.

E remény pedig csalóka, hiszen az EP-voksolás arra is rávilágított, hogy az ellenzék megosztottabb, mint valaha, ugyanakkor

az egyéni ambíciók szövete mögül mégis Gyurcsány Ferenc mesterterve sejlik fel.

A DK ugyanis nem csupán leszalámizta az MSZP szavazótáborát, hanem Kálmán Olga indításával meghekkelte az ellenzéki előválasztást is.

Azt az előválasztás, amely egyébként is inkább látványos homokozó, mintsem valós megmérettetés: ezt igazolja a groteszk alacsonyságú részvétel az elő-előválasztáson, ahol Karácsony Gergő iskolázta le Horváth Csabát. Sokáig úgy is tűnt, a parkolási botrányba ragadó zuglói polgármester és az LMP-Jobbik támogatásával induló Puzsér Róbert között dől el a jelöltség. Az EP-választások után azonban meglepő fordulatok jöttek: az LMP kihátrált Puzsér mögül, a Momentum elindította az ismeretlenség homályából Kerpel-Fronius Gábort, a DK pedig húzott egy váratlant Kálmán Olgával.

Kálmán „Sose Lennék Olyan Nagyképű” Olga indítása egyúttal

Karácsony Gergely hátbaszúrása is jó elvtársi szokás szerint,

mindenesetre alkalmas arra, hogy átrajzolja az ellenzéki erőviszonyokat. Tegyük hozzá, érdekes módon Kálmán Olgának eddig nem rótta fel a baloldal a városvezetési tapasztalatok abszolút hiányát, amit Puzsér esetében éles kritikaként emlegettek.

Az EP-választáson Budapesten jól szereplő Momentumnak Kerpel-Fronius jelölésével egyébként sikerült olyan aspiránst mozgásba hoznia, aki „agyhalottazza” és „droidozza” a kormánypárt szavazóit – természetesen hivatalos bocsánatkérés nélkül.

És hogy mit hozhat a jövő? Az bizonyos, ha az ellenzéki előválasztás nem túl megbízható intézménye működésbe is lép, az online voksolás hiánya miatt az idősebb, DK-s, MSZP-s szavazóbázis lehet aktívabb. Kérdés persze, mennyire fogadják el a pártok egy ilyen előválasztás eredményeit, illetve ki enged a végén.

Amennyiben több jelölt is indul, Tarlós István hátradőlhet.

Illetve ezt már most is megteheti, ugyanis az előválasztás maradék komolyságát két fejlemény is aláásta: egyrészt bejelentette indulását a Vadhajtások ügyeletes botrányhőse, Bede Zsolt, másrészt a piaci rést mindig megtaláló Schmuck Andor is vérszemet kapott. 

A roncsderbi folytatódik, kiszállás őszig biztos nincs.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/149838

Ajánljuk még a témában