A kínaiak lépnek rá a magyar Selyemútra

2017. május 16. 13:14
Az Azonnali kérdésekben arról kérdeztük a képviselőket, rálépjen-e Magyarország az Új Selyemútra. Nem mindenki volt képben: a jobbikos Dúró Dóra értetlenül mosolygott, a fideszes Pócs János pedig nem tudta eldönteni, hogy Kína követi-e a magyar gazdasági modellt, vagy a magyar a kínait. Gulyás Gergely, Vona Gábor és Németh Zsolt is válaszoltak a Mandinernek.

Új Selyemút? Mi ez az egész?

„Mivel kapcsolatban kérdezi ezt? Pontosan miről van szó?” – több politikus így kérdezett vissza, mikor Orbán pekingi látogatása kapcsán arról kérdeztük őket: rálépjen-e Magyarország az Új Selyemútra. A projekt elsősorban a közlekedési infrastruktúra fejlesztését szolgálja Kína és Nyugat-Európa között, a célja pedig, hogy Kína nyugatra irányuló exportját fellendítse. Erről nem mindegyik parlamenti képviselő hallott.

A kormánypártiak általában úgy vélték: már rajta vagyunk az Új Selyemúton. Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke megkerülhetetlennek tartja Kínát, és szerinte Trump is rosszul tette, hogy kihátrált a kelet-ázsiai térséggel kötendő TPP szabadkereskedelmi egyezményből, mert így nehezebb lesz ellensúlyozni Kína gazdasági erejét. Magyar szempontból szerinte az Új Selyemútra és az EU-USA szabadkereskedelmi egyezményre, a TTIP-re is szükség van. 

„Akár Kínában, akár a világ más pontjain a magyar selyemútra lépnek rá nagyon sokan. Azt a gazdaságpolitikát követik, amelyet a magyar kormány elkezdett”

– válaszolta kérdésünkre a fideszes Pócs János. Visszakérdeztünk, hogy a kínaiakra gondol-e kifejezetten, mire azt mondta: „a kínaiaknál is számos olyan gazdaságpolitikai szempontot lehet észrevenni, ami követi a magyar példát.” Azon felvetésünkre, hogy esetleg mindez fordítva lenne, azzal vágta ki magát:

„Lehet fordítva is, de ennek az ellenkezője is igaz.”

Gyanús-e a kínai hitel, és miért koszorúz Orbán a Tienanmen téren?

A kínai együttműködést a jobbikosok sem tartják ördögtől valónak, bár a Budapest-Belgrád vasútvonalra felvenni tervezett csaknem ötszázmilliárdos hitellel kapcsolatban vannak korrupciós aggályai Vona Gábor pártelnöknek. Dúró Dóra ellenben nem igazán tudta, miről van szó, de szerinte mindenképp Magyarország érdekeit kell figyelembe venni, akár keleti, akár nyugati irányba kereskedünk.

A kormánypártiak viszont nem aggódnak a kínai hitel miatt. A fideszes Gulyás Gergely és a KDNP-s Hollik István is azt mondta, úgy kell kitárgyalni a hitelszerződést, hogy az Magyarországnak kedvező legyen. Pócs János ezt azzal indézte el:

Ha fogunk felvenni hitelt, akkor azért vesszük fel, hogy a magyar embereknek legyen jó, ne a kínaiaknak.

A baloldali kis pártok inkább ideológiailag közelítették meg a kérdést. A Párbeszéd képviselője, Szabó Tímea például „Isten ments!” felkiáltással reagált kérdésünkre, majd hozzátette:

„Teljes őrület, amit Orbán Viktor itt művel. Már ráléptünk a putyini útra, most rálépünk a kínai útra. Én inkább maradnék Európában.”

Fodor Gábor nosztalgiázva felemlegette: az általuk közösen alapított liberális Fidesz annak idején tiltakozott a Tienanmen téri erőszak ellen, és szerinte elfogadhatatlan, hogy Orbán most ott koszorúz. Azon kérdésünkre, hogy a Liberálisok csak kifogástalan demokráciákkal kereskednének-e, azt mondta: „nem, komolyra fordítva a szót: természetesen kereskednénk Kínával”.

Németh Zsolt a témában bővebben így nyilatkozott az Azonnali kérdésekben:

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a selyemút jobban hangzik, mint a selyemzsinór, amivel az EU bürokratái időnként fenyegetnek.

Szabó néni, szerinted melyik földrészen van a putyini birodalom?

Fodor! Göncz koszorúzása ellen miért nem tiltakoztál, mint liberális, és úgy egyáltalán?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés