A pesti srácoknak fingjuk nem volt semmiről

2016. október 29. 20:57

Tóta W. Árpád
Tilos Rádió
Az 1956-ban harcoló pesti srácok gyerekkatonák voltak, akiknek fingjuk nem volt semmiről. Gyerekkatonák harcba küldése háborús bűncselekmény. Nagy Imre szimpátiáját a bajszával vívta ki, és azzal, hogy nem volt zsidó. '56 viszont nem volt nemzeti ügy. Valódi eredménye mégis van: Kádár, aki tényleg jobb létet hozott.

Kádár János személyében találta meg az 1956-os forradalom eredményét és nyereségét Tóta W. Árpád, a HVG publicistája, aki gondolatait a Tilos Rádió „Régen minden jobb volt” című műsorában osztotta meg a hallgatókkal. Az október 21-i adást a Pesti Srácok.hu szúrta ki és készített belőle összefoglalót

Tóta W. Árpád azzal kezdi: nem történészként, hanem publicistaként az a célja, hogy elkezdje azt a diskurzust, ahol nem csak szuperlatívuszokban lehet beszélni 1956-ról. Saját feladatának azt tartja, hogy a „széles dolgozói tömegekhez” olyan témákat is eljuttasson, amelyekhez ő maga sem ért. A publicista felidézi a forradalom és szabadságharc évfordulójának kapcsán rendelt HVG-s felmérést, amelyből kiderül, a fiatalok nem gondolnak semmit 1956-ról, úgy érzik nincs hozzá semmi közük, csak meghalt egy csomó ember és nem lett semmi eredménye. Tóta W. hangsúlyozza, hogy bár ezzel nem ért egyet, mégis „beteg dolog, hogy az összes ünnepünk búval baszott, eltiport forradalom”.

Tóta W. arról is beszél, hogy tízből nyolc magyar úgy gondolja, 1956 roppantotta meg a Szovjetuniót, holott már 1953-ban is voltak az NDK-ban tüntetések, és még 1956-ban is a lengyelek előbb kezdtek a tüntetésekhez. Tévhitnek nevezte, hogy „volt ez a nagy csendes Kelet-Európa és csak a magyaroknak jutott eszébe, hogy ez az egész szar, és soha másnak nem”.

Tóta W. kifejti a véleményét az 1956-os pesti srácokról is, amikor felidézi, Maléter Pál le akarta fegyverezi őket, mivel nem kaptak kiképzést, nem tudták, hol vannak, és mit csinálnak, és „fingjuk sem volt semmiről”. A publicista szerint a gyerekkatonák harcba küldése háborús bűncselekmény volt, és ennek a háborús bűnnek állítunk emléket, amikor a Corvin mozinál a puskával ácsorgó gyerek szobrával. 

Tóta W. arról is beszél, amennyire a még élő tanúktól megtudta, a forradalom nem volt nemzeti ügy. Véleménye szerint az emberek tudatában az élt, volt egy „nagyon idegesítő felfordulás, amikor bűnöző elemek is lövöldözni kezdtek az utcán, aztán jöttek az oroszok, és nem lehetett kenyeret kapni”. A beszélgetésen hozzátették, 1957-ben Magyarország történelmének legnagyobb béremelése következett be kölcsönökön keresztül, és május 1-jén nagyszabású ünnepséget, „békemenetet” tartottak, ahol az emberek már Kádárt ünnepelték.

A publicista szerint a Kádár-rendszernek volt egyfajta technokrata és egyenlősítő hagyománya, és ez az, ami a baloldali megújulás egyik alapja lehet. 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 334 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pontosan tudták a pesti srácok, hogy mit nem akarnak!
Nem akárták Rákosit, nem akarták Sztálint és nem akartak orosz elnyomást! Tudták, hogy nagy dolgo a szabadság, amiért érdemes meghalni!

A balliberális szarháziak pedig nem tudnak mit kezdeni 1956-tal. Nem illik a világképükbe, ezért kapaszkodnak Nagy Imrébe és abba, hogy a zemberek szocializmust akarnak. Nem akartak.

És elmondom, Nagy Imre nagy ember volt, mint Baradlay Jenő, mert meghalt valamiért, ami nem az ő eszméje volt, de az utolsó pillanatokban életét adta másokért.

Ehhez a kommunistáknak és a balliberálisoknak semmi közük sincs és nem is értik. Olvassanak Jókait!

2 lájk, gondolom maga tótavé és "kohntalan".

Hogy miként lesz valaki ennyire aljas, én nem tudom...

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

Így van. Nem volt egyedül a családod. A nagyapám Nagyapám 36 hold földje elapadt, nem lépett be a tsz-be sem szép szóra, sem fenyegetésre, kubikos maradt élete végéig és az apám sem vitte semmire. Úgy haltak meg, hogy semmijük sem volt, csak hitük és tartásuk. Hittek benne, hogy téren és időn át is egyenes derékkal kell járni, akkor is, ha az ablakon kiköpdösnek és röhögnek.

Soha sem tapsoltak kommunistának és balliberálisnak.

Na, akkor megvan a harmadik lájkoló is: Tunyacsáp, a kádárista-balrados dzsobbik-troll. :)

Egy biztos: A fiatalok, az idősek - a provokátor ÁVH-sok kivételével- abban a hitben harcoltak, hogy a hazájukat felszabadíthatják a Szovjet elnyomás alól.
(A Rákosi rendszer elviselhetetlen volt, elviselhetetlen volt az emberek internáló táborba cipelése, a kuláklista, stb.)
Mindebből az következett a kisember szintjén, hogy "valamit tenni kell".
Erre ült fel a bolsevik banda, akik tudták, hogy ennek a forradalomnak nem lehetséges sikeres befejezése. (oroszok behívása).
A másik szál az amerikai "buzdítás" volt.
Tóta elmélkedése semmilyen konkrétumot nem tartalmaz, nem is tartalmazhat, mert akkor ki kellene fejtenie a valóságot.
A valóság szálai pedig azokhoz vezetnek, akik bármelyik oldalon részt vettek a forradalomban.
Mert: Igenis forradalom volt, a provokátorok kivételével forradalmárnak tartották magukat a részvevők.

Manapság meg mire is "ébredünk" nap, mint nap?

A ballib önigazolást keres és dölyfösen a pofánkba csapja a kommunikációs revansot.

Akkor ez most egy provokáció, Árpi?

Egyszerűen nem akarom elhini, hogy ekkora állatok még léteznek - és nyilvánosságot kapnak - ma Magyarországon.
Tóta egy elmebeteg vagy provokátor,esetleg mindkettő.
Nehezen térek magamhoz(bár Havas Szófia már megedzett egy kissé).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés