A pesti srácoknak fingjuk nem volt semmiről

2016. október 29. 20:57

Tóta W. Árpád
Tilos Rádió
Az 1956-ban harcoló pesti srácok gyerekkatonák voltak, akiknek fingjuk nem volt semmiről. Gyerekkatonák harcba küldése háborús bűncselekmény. Nagy Imre szimpátiáját a bajszával vívta ki, és azzal, hogy nem volt zsidó. '56 viszont nem volt nemzeti ügy. Valódi eredménye mégis van: Kádár, aki tényleg jobb létet hozott.

Kádár János személyében találta meg az 1956-os forradalom eredményét és nyereségét Tóta W. Árpád, a HVG publicistája, aki gondolatait a Tilos Rádió „Régen minden jobb volt” című műsorában osztotta meg a hallgatókkal. Az október 21-i adást a Pesti Srácok.hu szúrta ki és készített belőle összefoglalót

Tóta W. Árpád azzal kezdi: nem történészként, hanem publicistaként az a célja, hogy elkezdje azt a diskurzust, ahol nem csak szuperlatívuszokban lehet beszélni 1956-ról. Saját feladatának azt tartja, hogy a „széles dolgozói tömegekhez” olyan témákat is eljuttasson, amelyekhez ő maga sem ért. A publicista felidézi a forradalom és szabadságharc évfordulójának kapcsán rendelt HVG-s felmérést, amelyből kiderül, a fiatalok nem gondolnak semmit 1956-ról, úgy érzik nincs hozzá semmi közük, csak meghalt egy csomó ember és nem lett semmi eredménye. Tóta W. hangsúlyozza, hogy bár ezzel nem ért egyet, mégis „beteg dolog, hogy az összes ünnepünk búval baszott, eltiport forradalom”.

Tóta W. arról is beszél, hogy tízből nyolc magyar úgy gondolja, 1956 roppantotta meg a Szovjetuniót, holott már 1953-ban is voltak az NDK-ban tüntetések, és még 1956-ban is a lengyelek előbb kezdtek a tüntetésekhez. Tévhitnek nevezte, hogy „volt ez a nagy csendes Kelet-Európa és csak a magyaroknak jutott eszébe, hogy ez az egész szar, és soha másnak nem”.

Tóta W. kifejti a véleményét az 1956-os pesti srácokról is, amikor felidézi, Maléter Pál le akarta fegyverezi őket, mivel nem kaptak kiképzést, nem tudták, hol vannak, és mit csinálnak, és „fingjuk sem volt semmiről”. A publicista szerint a gyerekkatonák harcba küldése háborús bűncselekmény volt, és ennek a háborús bűnnek állítunk emléket, amikor a Corvin mozinál a puskával ácsorgó gyerek szobrával. 

Tóta W. arról is beszél, amennyire a még élő tanúktól megtudta, a forradalom nem volt nemzeti ügy. Véleménye szerint az emberek tudatában az élt, volt egy „nagyon idegesítő felfordulás, amikor bűnöző elemek is lövöldözni kezdtek az utcán, aztán jöttek az oroszok, és nem lehetett kenyeret kapni”. A beszélgetésen hozzátették, 1957-ben Magyarország történelmének legnagyobb béremelése következett be kölcsönökön keresztül, és május 1-jén nagyszabású ünnepséget, „békemenetet” tartottak, ahol az emberek már Kádárt ünnepelték.

A publicista szerint a Kádár-rendszernek volt egyfajta technokrata és egyenlősítő hagyománya, és ez az, ami a baloldali megújulás egyik alapja lehet. 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 335 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pontosan tudták a pesti srácok, hogy mit nem akarnak!
Nem akárták Rákosit, nem akarták Sztálint és nem akartak orosz elnyomást! Tudták, hogy nagy dolgo a szabadság, amiért érdemes meghalni!

A balliberális szarháziak pedig nem tudnak mit kezdeni 1956-tal. Nem illik a világképükbe, ezért kapaszkodnak Nagy Imrébe és abba, hogy a zemberek szocializmust akarnak. Nem akartak.

És elmondom, Nagy Imre nagy ember volt, mint Baradlay Jenő, mert meghalt valamiért, ami nem az ő eszméje volt, de az utolsó pillanatokban életét adta másokért.

Ehhez a kommunistáknak és a balliberálisoknak semmi közük sincs és nem is értik. Olvassanak Jókait!

2 lájk, gondolom maga tótavé és "kohntalan".

Hogy miként lesz valaki ennyire aljas, én nem tudom...

Válaszok:
ThunderDan | 2016. október 29. 21:25

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

Így van. Nem volt egyedül a családod. A nagyapám Nagyapám 36 hold földje elapadt, nem lépett be a tsz-be sem szép szóra, sem fenyegetésre, kubikos maradt élete végéig és az apám sem vitte semmire. Úgy haltak meg, hogy semmijük sem volt, csak hitük és tartásuk. Hittek benne, hogy téren és időn át is egyenes derékkal kell járni, akkor is, ha az ablakon kiköpdösnek és röhögnek.

Soha sem tapsoltak kommunistának és balliberálisnak.

Na, akkor megvan a harmadik lájkoló is: Tunyacsáp, a kádárista-balrados dzsobbik-troll. :)

Egy biztos: A fiatalok, az idősek - a provokátor ÁVH-sok kivételével- abban a hitben harcoltak, hogy a hazájukat felszabadíthatják a Szovjet elnyomás alól.
(A Rákosi rendszer elviselhetetlen volt, elviselhetetlen volt az emberek internáló táborba cipelése, a kuláklista, stb.)
Mindebből az következett a kisember szintjén, hogy "valamit tenni kell".
Erre ült fel a bolsevik banda, akik tudták, hogy ennek a forradalomnak nem lehetséges sikeres befejezése. (oroszok behívása).
A másik szál az amerikai "buzdítás" volt.
Tóta elmélkedése semmilyen konkrétumot nem tartalmaz, nem is tartalmazhat, mert akkor ki kellene fejtenie a valóságot.
A valóság szálai pedig azokhoz vezetnek, akik bármelyik oldalon részt vettek a forradalomban.
Mert: Igenis forradalom volt, a provokátorok kivételével forradalmárnak tartották magukat a részvevők.

Manapság meg mire is "ébredünk" nap, mint nap?

A ballib önigazolást keres és dölyfösen a pofánkba csapja a kommunikációs revansot.

Akkor ez most egy provokáció, Árpi?

Egyszerűen nem akarom elhini, hogy ekkora állatok még léteznek - és nyilvánosságot kapnak - ma Magyarországon.
Tóta egy elmebeteg vagy provokátor,esetleg mindkettő.
Nehezen térek magamhoz(bár Havas Szófia már megedzett egy kissé).

Undormány egy alak ez a Tóta. Sosem olvasnám az írományait, csak a mandi mindig gondoskodik erről...

Ki veszi egyáltalán?

"Csodálom" azokat az embereket, akiknek a felmenőit kifosztották, megverték, megalázták, felakasztották és mégis ballib oldalon állnak.

Nálunk is megtörtént a kifosztás, nehezen állt talpra a család, nemzedékek kemény munkája kellett hozzá.

1. "fingjuk sem volt semmiről". - Dehogynem volt. Egy ország érezte magát börtönbe zárva, mocskos verőemberektől megalázva. Aztán '56-ban egyszer csak úgy tűnt, hogy a smasszerek elbizonytalanodtak, és amikor a fősmasszert leváltották, a rabok azt hitték, kicsit nekik is több szavuk lehet. Amikor aztán az idegesebb smasszerek elkezdtek a rabok közé lövöldözni, kitört a börtönlázadás. - Erre jön ez a tótamicsoda, hogy a raboknak nem is volt meg a megfelelő tudományos fokozatuk a szakszerű börtönlázadáshoz. (Vagy inkább, hogy nem is volt az olyan börtön meg diktatúra?).

2. "a gyerekkatonák harcba küldése háborús bűncselekmény volt" - Azt mélyen hallgassuk el ugye, hogy a rengeteg politikai elítélt szülő gyerekei között többeknél erősen adott volt az arra való motiváció, hogy odapörkölhessen a rabtartóknak. Egyáltalán nem kellett azokat harcba küldeni. - Azt is mélyen hallgassuk el, hogy '56 nem csak a harcokat és a harcolók között látványosan feltűnő gyerekeket jelentette, hanem a kevésbé látványos, de annál jelentősebb fejleményeket, a közvetlen demokrácia gyakorlása kereteinek szerveződését: a munkástanácsokat, az új önkormányzati formákat. (Mert akkor kiderülne, hogy nemcsak "a csőcselék randalírozott".)

3. "'56 nem volt nemzeti ügy" - Merthogy tóta beszélt olyanokkal, akiket idegesítettek a lövöldözések. Az, hogy két olyan moszkovita kommunista, mint Nagy Imre és Maléter Pál is az ügy mellé állt, nem számít. (Az csak valamiféle antiszemita népfrontra utalő fejlemény lehetett tóta sejtetése szerint.)

4. "tízből nyolc magyar úgy gondolja, 1956 roppantotta meg a Szovjetuniót" - Nem gondolja úgy. Az viszont igaz, hogy '56-nak nagyon komoly politikai következménye volt nyugaton. Addig ott hihetelenül sokan bálványozták a Szovjetúniót, de '56-tal sok, nagyon balos értelmiségi is kiábrándult belőle. Megroggyant az ottani kommunista pártok befolyása, sőt a kommunisták között is akadt, aki megbélyegezte a Szovjetúniót.

5. "május 1-jén nagyszabású ünnepséget, „békemenetet” tartottak, ahol az emberek már Kádárt ünnepelték" - Ez sajnos igaz. Ugyanakkor a már említett munkástanácsok még 1957 augusztusáig működtek, és szembeszálltak a Kádár-kormánnyal.

6. Ami Kádár személyét illeti: ha végül mégis maradt a börtön, ahhoz képest tényleg értékelhető fejlemény, hogy a szovjet blokkban a legtűrhetőbb smasszernek bizonyult. - Hatalomtechnikai tekintetben mintaszerűen követte Machiavelli tanácsait (mégha esetleg nem is olvasta őket): "Jól alkalmazott kegyetlenségnek nevezik azt - ha rosszról egyáltalában jót mondani lehet -, amire hirtelen, a körülmények kényszerítésére kerül sor, s amit nem kitartóan alkalmaznak, idővel pedig a lehető legnagyobb mértékben az alattvalók érdekeire fordítják." (Macciavelli: A fejedelem - VIII. Azokról, akik gyalázat által jutnak uralomra)

Tóta W. ismét eredetieskedni akar , de csak megalapozatlan általánosításokra telik neki . Például : Kádár meg a jólét ? Eladósította az országot , rejtett , de tömeges munkanélküliséget produkált , üldözte a véleményszabadságot , s a szegénységkutatók sem dicsérték...

A ballib egyre érezhetőbben semmissé akarja tenni '56-ot!

"...és május 1-jén nagyszabású ünnepséget, „békemenetet” tartottak, ahol az emberek már Kádárt ünnepelték."

Tóta W. még sehol nem volt, amikor az 56-os események zajlottak, fogalma sem lehet az események előzményeit jelentő Rákosi korszakról.

Arról meg végképp nincs fogalma, hogyan terelték össze a május elsejei felvonulásokra az embereket, munkahelyeknek kiszabott kötelező keretszámokkal.

Tóta W. most is csak kötözködik, neki ennél többre nem futja.

Zokni, Zokni, amit itt leírtál, az vagy tökéletes tudatlanság, ami lehet akár szándékos is, vagy pusztán hazugság, ami viszont biztos, hogy szándékos.

Tudod, vannak még akik emlékeznek néhány dologra.

Lehet, hogy az utcaköveket a tankokat megcsúsztató ipari zsírral felkenő gyerekek nem ismerték úgy a történelmet, mint egyes újságírók, de hatott rájuk a közhangulat. Mint ahogy hatott Angyal Istvánra, Nickelsburg Lászlóra is. Vagy őket is a gyehennára kívánjátok?

"....a HM pincéjében 600 fogoly van. Szinte kivétel nélkül 25 én alatti"
Írja Földes László az 1984-ben a Kossuth kiadó által megjelentett könyvében.

Ezt október 25.-én reggel mondta a párt KV ülésén.

Tehát az,hogy már a forradalom első napján 600 fiatalt begyüjtenek, (sorsuk máig ismeretlen) dühíthette fel azokat a "Pesti srácokat" akik aztán tették amit tettek.
Az is ismert, hogy a vérengzést is azok kezdték (Földesék).
Ezután volt a Köztársaság téri pártház ostroma ahol a föld alatt keresték azokat akik valójában a HM pincéjében voltak.

Egyébként van egy írás ami talán felfedi a 600 fiatal sorsát

Egy fórumtársam Aculeus írt erről A titkok pincéje címen.
Talán a neten fellelhető.

Azok az idők arra is jók voltak, hogy zsidók magyarrá váljanak.

A HM pincéjében viszont volt 600 25 év alatti fiatal!
Azokkat kereshették.
Valóban szörnyű és elítélendő az amo a Köztársaság téren történt,de azt is figyelembe kellene venni,hogy ezt megelőzgte a Parlament előtti fegyvefrtelen tüntetőkre leadott sortűz ami rengeteg halottal járt.

Tótával a jelentős véleménykülönbségünk neveltetésünkből fakad.
Amikor az átkosban a történelmet tanultuk, otthon időben felvilágosítottak, hogy nem ellenforradalom, hanem Forradalom volt '56, de erről ne beszéljek senkivel, mert titok, hogy ők ezt elmondták!!!!!!!

Zokni!
Én nem vitatkozom híreken!
De!
Mitől is lett szemkilövető az az ember, aki egy zsidóktól zabrált villában hirdeti a demokráciát?
Nem éltem '56-ban, de a nagyapám, apám, sőt a dédapám mesélt egy.két nagyon "furcsa" dolgot.
Nekik hiszek, Ön meg gyalázza a nemzetet, ahogyan akarja, semmire sem megy vele.
Ön aszt állítja, amit a kommunisták.
Én meg nem hiszek egynek sem.

A tényeket tűrni kell, Zokni!

A szocializmus avagy a kapitalizmus, sőt a liberalizmus is csak párt alapon működik.
A pártok életébe meg nem fér bele a nemzet, csak ritkán.
Magyarország meg nem fér bele a nemzeti állam kategóriába, hovatovább már ritkán sem, mert a szoclib gondoskodik róla.
Rgyáltalán, mitől szocialisták a mai szocialisták?

Ostobaságok és hiedelmek. Persze, ez vonatkozik minden olyasmire, ami ellenkezik a forradalomról kiadott fehér könyvben leírtakkal. Tóta W. is abból merített.

Te már csak tudod. Talán még nem is léteztél akkoriban,

Akkor bemásolom ezt az idézetet az 1984-ben a Kossuth kiadó által megjelentetett könyvből.
Földes László: A második vonalban

"Amikor beléptünk, már javában folyt a KV ülése, éppen Donáth Ferenc beszélt. Rettenetesen felizgatott, nem is annyira az amit mondott, hanem a cinikus hangahogyan mondta. Borzasztó volt a légkör, a jelenlevőkön vereséghangulat lett úrrá.
Donáth beszéde után megindult a katonai bizottság ellentámadása. Nem emlékszem pontosan, hogy Hazai Jenő vagy Kovács István szólalt-e fel elsőnek. Rendkívül szenvedélyes hangon szálltak vitába Donáth megállapításaival. Donáth és Losonczy Géza többször közbeszólt. Én is szót kértem. Többek között kijelentettem, hogy bizonyos határon túl a politikai engedmények katasztrófához vezetnek.. Az eddigieknél tovább már nem mehetünk. Az ellenforradalmat fegyverrel kell leverni. Az elvtársak pánikba estek, folytattam, pedig nem olyan súlyos a helyzet. A munkáskerületekben rend van, többnyire vidéken is. Nem igaz, hogy a hadsereg átállt volna az ellenforradalmárok oldalára. Az első napot, 24-ét követően újabb katonai egység már nem bomlott fel. Ellenkezőleg: minden parancsot, amelyet egyes objektumok visszafoglalására kaptak, fegyelmezetten végrehajtották. Jelen pillanatban minden fontos létesítmény a kezünkben van, beleértve a fegyverraktárakat is. Ezután arról beszéltem, hogy kikkel harcolunk, kikkel állunk szemben. Elmondtam, hogy a HM pincéjében 600 fogoly van, néhány kivétellel mindannnyiuk25 éven aluli. Hát csak nem adjuk meg magunkat gyerekeknek!
Mások is felszólaltak. A KV elvetette az előterjesztett javaslatot, és Donáth javaslatait elutasítva elhatározta, hogy le kell verni az ellenforradalmat.
Apró Antal szóvá tette, hogy ellenintézkedésekkel keresztezik a katonai bizottság intézkedéseit. Akkor még nem mondta ki, hogy Nagy Imrére gondol. Mondanivalójának az volt a lényege: "engedjetek bennünket győzni." Meg sem vártuk az ülés végét, visszamentünk a Honvédelmi Minisztériumba.
A partizánszövetség Beloiannisz útcai székházából értesítést kaptunk, hogy igen sok régi elvtárs jelentkezett, harcolni akarnak. Átmentem értük, és 80-100 elvtársat átvittem a HM-be. Fel is fegyvereztük őket………….
…….28-ára összehívták a KV-t. Erre már meghívtak bennünket is. Az ülést egyébként kapitulációs ülésnek neveztem el. Az első felszólaló Lukács György volt.
Rendkívül drámai hangon beszélt azokról, akiknek magyar vértől véres a kezük és ránk mutogatott”…

Válaszok:
oskar | 2016. október 30. 17:35

Kádár alatt valóban volt egyértelmű előrelépés.
Miközben a Lajtától nyugatra ennek a háromszorosa.
Miközben Kádár 1990-re elhasználta az ország pénzét, egészen 2000-ig.
Azaz, 40 év alatt 50 évnyi forrást használt fel.
Hitel révén.
1956 pesti srácai a rezsim bűnei miatti elkeseredésükben belementek olyan harcba, amelyből nem kerülhettek ki győztesen.
Ők hősök voltak, mindannyian.
A hitegetőik: gazemberek, élükön a nagyságos USA-val!

A KV ülés október 25.reggel volt a Parlament előtti sortűz előtt.
Persze, hogy nem írja azt, hogy belelőttünk a békésen tüntető tömegbe de ezekből logikailag az gondolható.

Amit te írsz, az is megállja a helyét, az is a valóságot mondja.
De van még valami:
Kádár úgy adta át az országot, ahogy átvette, leszegényedve, ipara-mezőgazdasága, pénzügyi helyzete, magyarul kifosztottsága az 1956-ossal volt egy szinten.
És ez az ő legnagyobb bűne, a teljességgel embertelen és felesleges akasztásos "megoldásai" mellett...

Én például csak 11 éves voltam, tehát fiatalabb mint a "pesti sráciok" de épp eleget tudtam arról, amiért a kommunisták és szovjet hatalombantartóik ellen fegyvert kell fogni.

Üldözték a vallásomat, kitelepítették az egyik nagyszüleimet, elállamosítottták a másiknak a vállalkozását, stb.

Fasizmust én? Lehet, hogy nem vettenm észre valamit a zuhanyban? Ugyanis:

„A fasiszta mozgalom maga is aránytalanul zsidó mozgalom volt – tehát a zsidók arányaiban nagyobb részét alkották a pártnak, annak egész történetén keresztül, mint az olasz lakosság. … 1938-ra a pártnak 10,215 felnőtt zsidó tagja volt.” (Amikor Olaszország teljes lakosságából körülbelül 47,000 volt zsidó.) „Mussolininek több zsidó munkatársa volt, így a kedvenc és legbefolyásosabb szeretője, Margherita Sarfatti. Róma főrabbija hivatalos áldásában részesítette Mussolinit, aki (olasz támaszponton) segítette a cionista haditengerészet kifejlesztését, mint a brit imperializmus elleni manővert.”
Forrás: Stanley G. Payne: A History of Fascism, 1914-1945, The University of Wisconsin Press, 1995, 240.old.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés