Lehet féltéglával verni a mellem, hogy magyar vagyok, de ezzel mit érek el?

2016. június 6. 14:29

Bugár Béla
Reflektor
76 képviselő kell ahhoz, hogy keresztülmenjen bármi a parlamentben, a legjobb időszakban is csak 20 képviselőnk volt, tehát minimum 50 szlovák képviselő jóindulatára van szükségünk.

A magyarországiak nem ismerik a Hídat, a Fidesz kommunikációjában az MKP a szlovákiai magyar párt. A Hídnak milyen az identitása: vegyes párt, inkább kisebbségi párt? Hogy tudnak együttműködni a szlovákokkal?

Lehet féltéglával verni az embernek a mellét, hogy magyar vagyok, és csak magyarral fogok össze, de akkor mit érek el? Vagy pedig azt mondom, hogy megkeressük azon szlovákokat, akikkel együtt lehet működni – mert nem mindenkivel lehet –, és azok segítségét kérjük különféle kisebbségeket érintő ügyekhez. 76 képviselő kell ahhoz, hogy keresztülmenjen bármi a parlamentben, a legjobb időszakban is csak 20 képviselőnk volt, tehát minimum 50 szlovák képviselő jóindulatára van szükségünk.

Járható ez az út?

Amikor bekerültünk a parlamentbe, megpróbáltuk megváltoztatni a Fico-féle kettős állampolgárság ellenes törvényt. Az Alkotmánybírósághoz fordultunk, de oda 30 képviselő aláírása kellett, nekünk meg csak 13 képviselőnk volt. Végül 31 olyan szlovák képviselő írta alá, akinek semmi köze nem volt a magyarokhoz, de azt mondták, hogy a törvény úgy, ahogy van, nem jó. Ha vesszük az energiát és meggyőzzük az embereket, akkor eredményeket lehet elérni. Könnyű valamit odavágni az asztalra, hogy ez a mi törvényünk, fogadjátok el, de ahhoz le kell ülni, meg kell magyarázni, sokat kell velük tárgyalni. De a másik példa: még életemben annyit nem tárgyaltam, mint a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosításánál. Matovicékkal, Sulíkékkal, mindenkivel külön kellett megegyezni. A végeredmény: ma olyan helyre is ki lehet írni a község magyar megnevezését, ahol eddig nem lehetett.

Említette az állampolgársági törvényt. A múlt hónapban az SaS eltörölte volna ezt a törvényt, a kormány azonban nem támogatta. Mit gondol arról, hogy saját szövetségesei sem támogatták az eltörlését? Milyen volt a hangulat a Hídon belül emiatt?

A Híd koalícióban működik, ezért ha azt akarjuk, hogy az általunk szorgalmazott prioritások megvalósuljanak, nem veszélyeztethetjük a koalíció működését. És igen, ebben a helyzetben is döntenünk kellett: megsértjük a koalíciós szerződést és ezzel veszélyeztetjük a kisiskolák megmentését, a kétnyelvű vasúti táblák kihelyezését és a kisebbségi kulturális önkormányzatiság megteremtését célzó törvényt, vagy tartjuk magunkat a koalíciós megállapodásokhoz (egyik partner sem támogatta az állampolgársági törvény módosítását). Azt is tudni kell, hogy az SaS részéről ez csak egy PR-fogás volt, hiszen az ellenzéki képviselőkkel sem egyeztetett, akiknek több mint fele nem támogatta a javaslatot.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát Béla, szerintem sokan inkább a fejedet ütnék egy téglával, hogy ilyen magyar vagy...

Amikor először került kormányba, még az MKP színeiben, már akkor lemondott a Benes-dekrétumok felülvizsgálatáról a koalíciós szerződésben
Úgyhogy senki nem fogja soha melldöngetéssel vádolni Bugár bogarat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés