Innovációs tudásközpontot indít az MNB

2015. január 22. 18:53
A jegybank a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtéséhez igyekszik segítséget nyújtani azzal, hogy innovációs tudásközpontot nyit. A tudásközpontot egy alapítványon keresztül fogja működtetni az MNB.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Pallas Athéné Közgondolkodási Program (PAKP) részeként alapítványi formában működő vállalkozói innovációs tudásközpontot hoz létre – jelentette be a jegybank csütörtökön a honlapján. Az MNB közleménye szerint a gazdasági növekedéshez való fenntartható hozzájárulás biztosításának egyik alapvető feltétele a kis- és közepes méretű vállalkozások versenyképességének elősegítése, a magas hozzáadott értékű foglalkoztatás erősítése, ennek részeként a vállalkozói ismeretek bővítése, az innováció és a vállalkozói tudásteremtés ösztönzése, a hazai és uniós támogatási programokban való részvétel lehetőségének bővítése, a tudományos-technológiai és a nemzetközi gazdasági kapcsolatok fejlesztése. A jegybank e célok támogatása érdekében, a jegybanktörvényben meghatározott gazdaságpolitikát támogató mandátuma alapján döntött arról, hogy a PAKP részeként alapítványi formában működő vállalkozói innovációs tudásközpontot hoz létre. 

Az alapítvány segítséget kíván nyújtani a legmodernebb tudomány-technológiai, kutatás-fejlesztési és innovációs technológiák megismeréséhez, megismertetéséhez és alkalmazásához, vállalkozói konferenciák, szemináriumok előadások megszervezéséhez, a start-up vállalkozások vállalkozóinak külföldi tapasztalatszerzéséhez, tudástranszferjéhez és tudásának elmélyítéséhez, a képzési portfóliók és oktatási módszerek korszerűsítéséhez, valamint szakkönyvek, folyóiratok és más kiadványok megjelentetéséhez. 

A vállalkozói innovációs tudásközpont szorosan együttműködik a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal többek között annak érdekében, hogy a Magyarország számára elérhető európai uniós forrásoknak minél nagyobb hányada hasznosulhasson a Magyarország fenntartható gazdasági fejlődését elősegítő kutatás-fejlesztés területén. 

Az alapítványhoz rendelt vagyon - más Pallas Athéné alapítványokhoz hasonlóan –igazodik az oktatási, kutatási, képzési, tudományos és innovációs programok megvalósításának többéves időkeretéhez, továbbá a programok működtetésének évtizedekre szóló, stabil finanszírozási igényéhez. Az alapítványi célok megvalósítására – a többi jegybanki alapítvány működéséhez hasonlóan – csak az alapító által juttatott 37 milliárd forintos vagyon hozama használható fel. 

Az MNB által létrehozott alapítványok jegybanki tisztségviselői tiszteletdíjukat nem veszik fel, hanem közhasznú tevékenységet folytató civil szervezeteknek utalják át jótékony célokra. Ez a szabály érvényes a most létrehozott vállalkozói innovációs tudásközpont felügyeletében szerepet vállaló jegybanki alkalmazottakra is – írja közleményében az MNB. Az MNB honlapja szerint a most létrehozandón kívül öt Pallas Athéné alapítványa van a jegybanknak. 

Matolcsy György jegybankelnök január elején adott nyilatkozatában azt mondta, az MNB a monetáris fordulatot a korábbi ortodox monetáris felfogás helyett – akárcsak a Fed, vagy a Bank of England –, nem hagyományos monetáris megoldásokkal valósította meg. A jegybank által létrehozott alapítványok épp azt szolgálják, hogy ezek az újfajta, unortodox megoldások minél nagyobb teret nyerjenek a hazai közgazdasági gondolkodásban és különösen a hazai közgazdasági és pénzügyi oktatásban.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Majd szerveznek tüntit a tudásközpont ellen is....

A "tudományos-technológiai" fejlesztéseket, legújabb eljárásokat ki fogja tanítani? Erre azok képesek, akik megfelelő saját tapasztalattal, tudással rendelkeznek. Ilyen embereket csak pl. a BME-n, illetve a maradék kutató intézetekben találnak.

Ezt te most komolyan mondod?
Merthogy amit Eltolcsy elkölt az általa feltalált unortoxia okítására, az majdnem a duplája a teljes magyar felsőoktatásra szánt pénznek.

Szerintem "Magyarország újkori virágzásának és felemelésének a kulcsa" a magyar felsőoktatás és nem Eltolcsy agymenése.

Félelmetesen kevés igaz zseni van és volt, azok tényleg nem mindig jártak egyetemre vagy csak tessék-lássék. A kitűnő képességű, a "nagyok" ötleteit megvalósító emberek viszont mind elvégeztek egy-két egyetemet.

Mármint kinek nem jutott?
Merthogy Eltolcsy idején került az ország bóvli kategóriába...

A derékhadban dolgozók viszont, akik a hátukon viszik az országot és a gazdaságot, azok igen.

Szóval nem jó a példád.

"...nem kizárt, hogy a jövőben a most még unortodoxnak nevezett módszerek lesznek az általánosan elfogadottak"

Ha meg mégsem jön be, az ország kidobott majd`250Mrd Forintot.

Jó buli lesz...

Az MNB-nél keletkező árfolyamnyereséget nem obskúrus alapítványokba kéne eldugdosni, hanem befizetni a tulajdonos (Magyar Állam) költségvetésébe! Máris egy-két felesleges adóvegzálástól mentesülhetne a jónép.
No persze, így nem lehet olyan könnyen magánosítani a lóvé nagy részét! Kíváncsi lennék, kié lesz majd potom pénzért a most összevásárolt ingatlanvagyon?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés