Micsoda „függetlenség” és „szakmaiság”: a balos sajtó alig győzi méltatni a Dunánál vitézkedő Magyar Péterék kommunikációs húzásait

2024. szeptember 18. 15:02

Mintha már tényleg nem az számítana, ki tesz érdemben az árvízvédelemért, sokkal inkább az, ki tudja ügyesebben eladni.

2024. szeptember 18. 15:02
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

(Nyitókép forrása: Magyar Péter Facebook-oldala)

Hatalmas dunai árhullám állítja kihívás elé Európa érintett térségeit, köztük Magyarországot. A külföldi beszámolók elképesztő állapotokról adnak hírt: személyes tragédiák, drámai események a folyó mentén. Eközben hazánkban is heroikus munkát végeznek az illetékesek és az önkéntesek.

A kormánynak van már tapasztalata, gondoljunk a 2013-as rekordárvíz sikeres megfékezésére.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Úgy tűnik, a megfeszített és szervezett munka e napokban is zajlik – függetlenül attól, hogy a politikusok és a közéleti személyiségek közösségimédia-oldalait elárasztják a védekezésben való részvételről szóló posztok. Merthogy a közreműködésről bizony hírt kell adni, anélkül a jelek szerint nem lehet elképzelni egy efféle havária kezelését.

A baloldali sajtó különös figyelemmel követi, illetve közvetíti Magyar Péter és önkéntescsapata ténykedését, a Dunánál vitézkedő Tisza párti különítmény kommunikációs húzásait pedig nem győzi méltatni a kormányváltásnak szurkoló „független” elemzői garnitúra.

Mintha már tényleg nem az számítana, ki tesz érdemben az árvízvédelemért, sokkal inkább az, ki tudja ügyesebben eladni.

Jó, értjük, így működik a politikai nyilvánosság 2024-ben.

Csakhogy mintha a kutatások szerint a teljes korábbi ellenzék helyét átvevő új formációnak amúgy is pusztán ennyi lenne a teljesítmény. A pártelnök diszkóbotrányba keveredik, megszegi a saját ígéreteit, becsapva ezzel a támogatóit – akiket ez a körülmény egyelőre kábé annyira hagy hidegen, mint Friderikusz Sándort 2006-ban az őszödi lelepleződés –, majd új munkahelyére, a korábban „kamunak” beállított Európai Parlament bizottsági üléseire sem jár be. Ehelyett megy az influenszerkedés, a túlmozgásos Facebook-jelenlét, némi trollkodás, továbbra is szigorúan afféle „one man show” stílusban.

Ne tagadjuk: a felmérések szerint ez az ellentmondásos és üres politikát elfedő technika egyelőre hatásos.

Nehéz éveket él az európai, benne a magyar gazdaság, s bár a honi állapotok korántsem olyan kilátástalanok, ahogyan a baloldal legújabb messiása – baráti sajtójával karöltve – lefesti, valahol érthető: nem mindenki örül, hogy Orbán Viktornak hívják Magyarország miniszterelnökét. Ez a nem elhanyagolható méretű szavazóbázis pedig most valahogy meg lett győzve arról, hogy egy fehér pólós, szűk nadrágos, a pesti éjszakában balhézó, egyébiránt a meglévő problémáikra kézzelfogható megoldási javaslatot eddig nem kínáló figura mögé álljon be.

Megváltozott tehát a belpolitikai térfél, Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök hiába ír női álnéven krimit vagy tol ki zihálva teherautókat a sárból, nem ő diktálja a tempót az ellenzéknek.

Ami nem azért tragédia, mert a Fidesznek a Demokratikus Koalíció terhelt múltú főnöke politikai értelemben lottóötös, hanem azért, mert „utódja” valójában maga a megtestesült slim-fit protest. A teljes tagadás kultúráját viszi tovább, kétségtelenül profibban, elhagyva a szakpolitikai alternatívaállítás maradékát is. Ez a demokrácia kiüresítése. Vigyázat, képzavar jön: a dunai árvíz körüli kommunikációs Tisza-manőverek mint cseppben a tenger mutatnak rá erre a kellemetlen fejleményre. A Fidesz sosem csak valami ellen, hanem valami mellett állt ki a politikai küzdőtérre,

Magyar Péterék ezzel szemben legfeljebb egy áramvonalasított O1G-t hoznak.

Ami valójában több mint kevés. 

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Bokor Gábor

Mandiner

Idézőjel

Gyerünk, ki a gátra, pakoljunk meg egy homokzsákot egy kép erejéig, úgyis ezt szereti az Insta, aztán nyomás vissza az offiszba, mára megvolt a jóemberkedés!

 

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
farkas bea
2024. szeptember 19. 11:09
Nagyon jó cikk, Dániel, minden sorával egyetértek! Thermopetya egy képességtelen politikai influenszer, csupán a fosbukon tündököl, de ott nagyon erőteljesen és harsányan ontja magából a szennyet, a hazugságot, s pontosan ezt csinálja „művelt" közössége is. Örülök, hogy egyre több frappáns, rövid kis videót látok a kormányoldaltól is, ami szépen terjed a közösségi médiában, épp úgy, mint azok az AI-zenék:)))))))))))! Ha csak szavak vannak (petyus), akkor szavak ellen kell felvenni a versenyt, mert az embereknek kevés ideje, s kis mértékű érdeklődése van arra, hogy alaposan tájékozódjon.
llnnhegyi
2024. szeptember 19. 07:39
Nézőpont intézet szeptember 2024 . Újra 2/3 . A NER továbbra is hasít!
kir2vik
2024. szeptember 18. 21:20
Ezzel a tülökkel mit csinált ez a betegagyú?
lemez
2024. szeptember 18. 17:27
A váci balos polgármesterasszonyt kéri számon a legújabb reklámjában.Ő az árviz főszereplője.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!