David Pressman nyíltan fenyegetőzik: Elfogyott az Egyesült Államok türelme

2024. szeptember 18. 16:28

Az amerikai nagykövet a magyar demokráciát kérdőjelezte meg.

2024. szeptember 18. 16:28
Hungary Ratifies Swedens Bid To Join NATO, Being The Last Member To Do So

Nyitókép: Photo by Balint Szentgallay/NurPhoto via Getty Images

Negyedik alkalommal rendezte meg a CEU Demokrácia Intézete, a Political Capital és a Fővárosi Önkormányzat közösen a kétnapos Budapest Forumot, a konferencia ezúttal is a fenntartható demokráciák építéséről és működéséről szólt – írja a HVG.

A nyitónapon felszólalt David Pressman, az Egyesült Államok nagykövete is. „Amikor erre a kiküldetésre készültem, rengeteg tanácsot kaptam: soha ne felejtsem el csodálni Budapest szépségét, különösen este, vigyázzak a lángossal, mert függőséget okoz és ne arra figyeljek, hogy mit mond a kormány, hanem arra, amit tesz” – kezdte beszédét az amerikai nagykövet.

Pressman szerint már ott tartunk, hogy „megkérdőjelezzük, valóban demokrácia-e Magyarország”.

A demokratikus berendezkedés két pillérének ugyanis a működő civil társadalmat és a szabad médiát tekinti, meglátása szerint azonban épp ezt a kettőt érte szerinte súlyos támadás a Szuverenitásvédelmi Hivatal részéről az elmúlt hónapokban.

A hivatal három vizsgálatot indított eddig – idézte fel a nagykövet – egyet a Transparency International ellen, amely az unió legkorruptabb államaként írta le az országot, egyet a korrupciós ügyeket feltáró független lap, az Átlátszó ellen, egyet pedig az akkumulátorgyárak hatását firtató civilekkel szemben. Mindezek mellett a hivatal vezetője kijelentette, a korrupcióval szemben civil szervezetek nem, egyedül kormányok tudnak fellépni – utalt vissza Pressman Lánczi Tamás szavaira.

A hivatal határozottan próbál valamit védeni, de az nem a magyar szuverenitás”

– közölte a hivatal munkája kapcsán a nagykövet.

A Mandiner olvasói emlékezhetnek rá, hogy a magyar belpolitikát gyakran kritizáló amerikai nagykövetet korábban ellenzéki aktivistának nevezte Szijjártó Péter. „Budapesten az amerikai nagykövet egy ellenzéki aktivista, a magyar ellenzék egyik vezető szereplője, és az ő megnyilatkozásait ennek megfelelően kell értékelni” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter

Ezt is ajánljuk a témában

A HVG beszámolója azonban arra is rávilágít, hogy David Pressman azt is nyilvánvalóvá tette, elfogyott az Egyesült Államok türelme a magyar kormánnyal szemben.

Lapunk pénteken arra hívta fel a figyelmet, hogy David Pressman külföldiekkel tárgyalt Magyarország energiaellátásáról. A nagykövet arról azonban nem számolt be, hogy ez ügyben egyeztetett volna a magyar kormánnyal.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 403 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kamcsatka5
2024. szeptember 19. 13:23
Ez a fehérjehalmaz sokat tett, hogy a magyar belga imádat kunbéci óta a magyar társadalomban, már mint rozenfeld, szarosgyuri, szdsz stb után is töretlen legyen! Ha kihagytam valakit csak szóljon!
wombatmenhely
2024. szeptember 19. 12:59
A Pressman elleni megannyi tiráda ugyanolyan szájkarate, mint a Kanakékkal megrakott buszok ígérgetése. Pressman persona non gratává minősítése, vagy minimum egy udvarias kérés a SD felé, miszerint nagyon elégedettek vagyunk áldásos tevékenységének, de stb. hadüzenettel érne fel, a brüsszeli buszokat pedig nem is gyávaságból, hanem a megvalósíthatatlanság okán sohasem fogják rakománnyal együtt elindítani.
mpetya
2024. szeptember 19. 10:52
A Vlágbank 2023-as elemzése a korrupcióról Magyarország 1,2 %: Csehország (3,5 százalék) Belgium (4,3 százalék) Lettország (2 százalék) Dánia (3,4 százalék) Spanyolország (3,5 százalék) Portugália (7,7 százalék) Horvátország (6,8 százalék) Görögország (5,5 százalék) Olaszország (11,8 százalék) Miről beszél ez a köcsög?
nemecsekerno_007
2024. szeptember 19. 09:23
gilou-au-claviernemecsekerno_007 2024. szeptember 18. 21:40 ,,Nem etettek…,, Ne hazudj, fasszopó. Kurva anyád.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!