Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Tizenkét éve rendezték meg az első békemenetet, most ezért hívnak mindenkit utcára a szervezők

2024. május 23. 08:27

A békemenet a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb tömeget megmozgató civil kezdeményezése.

2024. május 23. 08:27
null

A nyitóképen a Békemeneten résztvevők vonulnak a Margit hídon. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Békemenetet szervez június 1-jén a Margitszigeti Nagyrétre a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA). A szervezet közleményében azt írta: Brüsszel a háborúra készül, a magyar dollárbaloldali politikusok pedig támogatják ebben. „Az európai vezetők háborús lázban égnek. Pénz, fegyverek és harci eszközök küldése után már tervezik a katonai segítségnyújtást is. (...) Meg kell állítanunk a háborús őrületet!” – írták.

Ezt is ajánljuk a témában

A szervezők 11 órától várják az embereket a Lánchíd pesti oldalán, 13 órától pedig indul a menet, melynek végcélja a margitszigeti Nagyrét. Az eseményen Orbán Viktor magyar miniszterelnök is beszédet mond.

Ezt is ajánljuk a témában

Tizenkét éve rendezték meg az elsőt

Ahogy a Magyar Nemzet cikkében azt írja: a békemenet a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb tömeget megmozgató civil kezdeményezése. Az elsőt 2012 januárjában tartották meg, amelyen mintegy négyszázezren álltak ki a hazai és nemzetközi támadások kereszttüzébe került Orbán-kormány mellett. 

Ez történelminek számító esemény volt, hiszen ekkora tömeg még soha sem demonstrált Magyarországon egyetlen kormány mellett sem.

A második Orbán-kormány (2010–2014) alatt – főként a nemzeti ünnepeinken – ezt követően még öt békemenetet tartottak, négyet Budapesten, egyet Gyulán. Mindenhol hatalmas tömeg volt, a Budapesti helyszíneken rendszerint több százezren álltak ki a regnáló nemzeti kormány mellett. A 2014-es országgyűlési választások előtt egy héttel szervezett hatodik megmozdulás 

a szervezők szerint minden idők legnagyobb békemenete volt, 

és egészen biztosan hozzájárult a Fidesz második kétharmados győzelméhez. A harmadik Orbán-kormány ciklusának végén, három héttel a ­2018-as országgyűlési választások előtt megrendezett hetedik békemenet is csaknem négyszázezer embert mozdított meg. Három és fél év kihagyás után tavaly ismét útjára indult a békemenet. Az október 23-ra meghirdetett eseményen – több százezer résztvevővel – a tizenöt évvel ezelőtti gyurcsányi rendőrterrorról is emlékeztek. 

„Erőt kell mutatni!”

Az idei békemenetről Bayer Zsolt publicista úgy nyilatkozott: „a háború Nyugat általi eszkalálása, a szlovák miniszterelnök elleni merénylet keltette gyűlölethullám miatt sosem volt olyan aktuális a június 1-i békemenet, 

amelyen „erőt kell mutatni”

A publicista a Robert Fico elleni merényletet követően nagy számban megjelenő erőszakos internetes kommentek kapcsán közölte: arra, ami elszabadult, azaz, hogy „emberek, akár álnéven, akár a saját nevükön, nyíltan, bátran, sőt büszkén értekeznek arról, hogy mások hogy haljanak meg, hogy kell őket agyonlőni, kivégezni”, arra nincsenek szavak. Eljött az idő, hogy erőt mutassanak „a normális emberek”, akik hite szerint itthon és Nyugat-Európában is többségben vannak, de csöndben vannak, mert „a liberális véleménydiktatúra megfélemlíti” őket – jelentette ki Bayer Zsolt.

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:16
🍓 ️ ­­É­r­­t­­­é­­­k­­­e­l­­d­ ­­a­­ ­­s­­z­e­­­x­­i­­­ ­­­p­­u­n­­­c­­i­­m­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
2024. május 23. 19:11 Szerkesztve
orrban Mich99 2024. május 23. 19:10 CSAK A RUSZKI TÖMEGYILKOS CSAK A ZSIDÓ TÖMEGGYILKOS, EZ ORBÁN A HALÁL PÁRTJÁN!!!
orrban
2024. május 23. 19:08
Csaló patkányszekta román férgei!! Idén is fideszes aktivisták kézbesítik a magyarországi szavazási leveleket a Vajdaságban A vajdasági Szabad Magyar Szó két éve márciusban cikksorozatban tárta fel, hogy olvasóik szerint a vállaltan fideszes kötődésű Vajdasági Magyar Szövetség aktivistái gyűjtik be a magyarországi levélszavazatokat. „Nálunk ez úgy működött, hogy hozták a szavazópapírt, és akkor aki hozta, az ki is töltötte nekünk” -
laurahann
2024. május 23. 17:59 Szerkesztve
Azért az nagyon jól látszik kommentfalon, minden retkes komcsi dekastiszás ki van borulva a Békemenettől!! Kínjukban csak röhögnek, össze - vissza firkálnak. Jól van ez így!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!