Az isaszegi csatában elhunyt honvédek voltak a 175 éves Fiumei úti sírkert első híres halottjai

2024. április 18. 20:22

A kommunisták fel akarták számolni a nemzet nagyjainak temetkezési helyét, ám végül megmaradt a most 175 éves Fiumei úti sírkert, amelynek történetéről Móczár Gábort, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatóját kérdeztük.

2024. április 18. 20:22
Sal Endre
Sal Endre

Nyitókép: A Kerepesi temető (ma Fiumei úti sírkert) egy 1911-es felvételen. A háttérben a Deák-mauzóleum. Fotó: Fortepan/Schmidt Albin.

Miért volt szükség a kerepesi temetőre? 

Mert a három nagy pesti temető, a terézvárosi, a ferencvárosi és a józsefvárosi egyszerűen megtelt – kezdi Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója – 1847-ben úgy döntött a városvezetés, hogy a kerepesi dülőben 100 hektárnyi területen alakítják ki az új temetőt, méghozzá Kerepesi temető néven.

 A pestiek nem örültek neki, hiszen akkoriban a Nagykörút jelentette a város végét, a kerepesi dűlő pedig így nehezen megközelíthető volt. 

Hivatalosan 1849. április elsején nyitották meg a temető kapuit, az első temetéseket pedig április 24-én tartották. Az iratok szerint az isaszegi csata során megsérült honvédeket Pestre, a Rókus kórházba szállították. Az ott elhunyt hősök földi maradványai kerültek aztán a Kerepesi temetőbe. Tudjuk, a temető mely területén voltak ezek a sírok, de nem leltek később a nyomukra. Az is bizonyos, hogy a Kossuth-mauzóleum kifejezetten azért került arra a területre, mert a hős 48-as honvédek közelébe szerették volna helyezni. 

Egressy Béni és Vörösmarty Mihály síremléke a Fiumei úti sírkertben.
Fotó: Wikipedia

Ezt is ajánljuk a témában

Ki volt a Kerepesi temető első nagyon híres elhunytja?

Az első neves személyiségtől 1851 júliusában búcsúztak az új temetőben, Egressy Béni, a Szózat zeneszerzője csupán 37 éves volt, mikor elhunyt. Az első nagy temetés aztán 1855 novemberében volt, ekkor a híres költőtől, Vörösmarty Mihálytól búcsúzott az ország. A levert szabadságharc után voltunk, tombolt a Bach-korszak elnyomása, így Vörösmarty temetési menete néma tüntetéssé vált.

Több tízezer ember kísérte az utolsó útjára Vörösmarty-t, hazafias megmozdulásnak számított ott lenni a búcsúztatásán. Az ő temetése mutatott irányt, ettől kezdve lett a történelmi személyiségek, nagy példaképek végső nyughelye a temető, s így vált szépen lassan nemzeti panteonná.

Jelentős esemény volt a temető szempontjából Batthyány Lajos miniszterelnök újratemetése 1870-ben, aki a szabadságharc mártírja volt. Akkor még nem állt a mauzóleum, amelyben ma az egykori miniszterelnök és családtagjai nyugszanak. A Habsburgok tiltása miatt a mauzóleum megépítésére a magyar kormány nem adhatott pénzt, így négy évvel később közakadozásból készült el az államférfihoz méltó síremlék. 

Ezt is ajánljuk a témában

Deák Ferenctől kérte meg a Vörösmarty-lány kezét Széll Kálmán

A haza bölcse, Deák Ferenc volt a mentora, a költő, Vörösmarty Mihály lányát vette el feleségül, nem mellesleg pedig az ő indítványozására került Savoyai Jenő lovasszobra a budai Várba. Következzék az egykori magyar miniszterelnök, Széll Kálmán élete! Ismét egy izgalmas írás a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról.

Ha nem tévedek, Deák Ferenc búcsúztatása volt a következő nagy esemény a temető életében.

Amikor 1876 januárjában elhunyt a haza bölcse, Deák Ferenc, nem volt kérdés, hogy ebben a temetőben lesz a végső nyughelye, és az sem, hogy tízezrek vesznek majd búcsút tőle. Az ő, ma is látható mauzóleuma végül 1887-ben készült el. Két évvel korábban, 

1885-ben nyilvánították a dísztemetővé a területet, így a köztemetői funkciója háttérbe szorult.

 

1894-ben Deák után Kossuth Lajostól is itt vett végső búcsút az ország. A jeles államférfi első nyughelye máshol volt, a Kasselik-család ma látható kriptájának a helyén, csak később, a mauzóleum elkészülte után, 1909-ben került Kossuth a végső nyughelyére. A neki emelt mauzóleum pontosan tíz centivel magasabb, mint Deáké, de ennek is megvan az oka. A legtöbben ugyanis úgy vélekedtek, Kossuthra holtában is nem lenézni, hanem felnézni kell…

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója. 
Fotó: MTI-archív/Koszticsák Szilárd

Ezt is ajánljuk a témában

Aztán jött a kommunista időszak, és 1952-ben egyszerűen bezárták a nemzeti temetkezési helyét…

Még az is felmerült, hogy a kommunisták felszámolják a temetőt, ahol a nemzet nagyjai pihennek, de a történelem közbeszólt. 1956 októberében, a forradalom napjaiban ismét megnyitották és sok olyan embert temettek el itt akkoriban, akik a forradalom vétlen áldozatai voltak, vagy egy eltévedt golyó ölte meg őket, vagy egy szovjet tank lövése után a házak romjai között lelték halálukat. 1956 után ide temették el azokat a pufajkásokat is, akik a forradalom leverése közben haltak meg. A történelmi sírok között 

1959-ben nyitották meg a Munkásmozgalmi Panteont, ami egy jól átgondolt ideológiai lépés volt, a munkásmozgalmat ugyanis így próbálták hozzákapcsolni a magyar történelmi múlthoz. 

Ettől kezdve nem is temethettek el itt mást, csak a munkásmozgalom idézőjelben vett jeleseit, ezért van az, hogy a Farkasréti temető lett a második nemzeti sírhely, és ott alakítottak ki művészparcellát, ahol az ország művészi életének, sportjának nagyjai nyugszanak és ahová azóta is sokan temetkeznek. A Fiumei úti sirkertben már ritkábbak a nagy temetések. Tavaly itt vett végső búcsút az ország Sólyom László köztársasági elnöktől, aki úgy rendelkezett, hogy nem díszparcellában akar pihenni, hanem egy egyszerűbb sírban nyugszik a temető főútja mellett.

Ezt is ajánljuk a témában

A mártír miniszterelnök, Batthyiány Lajos mauzóleuma az 1800-as évek végén készült felvételen. 
Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára/Klösz György fényképei

Megemlékeznek a temető 175 évéről?

Több megemlékezést is tartunk, és egy „Fiumei anno” című szabadtéri kiállítással is készülünk a sírkert megnyitásának 175. évfordulójára. Az április 22-én nyíló kiállítás korabeli képek segítségével mutatja majd meg a temető elmúlt évtizedeit. A zseniális hadvezér, Görgei Artúr legnagyobb haditettének, Buda 1849-es bevételének évfordulóján, május 21-én pedig egy 1848/49-es honvédemlékművet, az ismeretlen honvéd katona jelképes síremlékét avatjuk fel a Fiumei úti sírkertben, hiszen Buda bevétele is 175 éve történt. 

Ezt is ajánljuk a témában

A nap, amikor vitorlásbalesetet szenvedett a Balatonon Görgei Artúr

A Budavári Palota századfordulós fejlesztésével megbízott Hauszmann Alajos sokoldalú ember volt. Ha éppen nem épületeket tervezett, rendszeresen vadászott vagy vitorlázni járt. Egy esetben például az 1848-as szabadságharc egykori hadügyminisztere, az akkor már idős Görgei Artúr is fent volt a vitorlásán, amikor komoly veszélybe kerültek a Balatonon. Ismét egy izgalmas írás a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról!

 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:43
🍓 ️ ­A­ ­­­d­ö­­­g­ö­­­s­­­ ­­l­á­­n­­y­­o­­­k­ ­v­­á­­r­n­­a­k­ ­r­á­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­­𝗨­𝗡
kobi40
2024. április 18. 23:43
“ A kommunisták fel akarták számolni a nemzet nagyjainak temetkezési helyét,” Aztán elfoglalták, mauzóleumot építettek maguknak, melyből kiindulva alagutat építettek maguknak a Köztársaság téri pártházig!
fenris
2024. április 18. 20:36
Hát az eltörléskultúra eleve komcsi találmány: a múltat végképp eltörölni. A woke ebben is azonos vele
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!