Hídpénzbotrány: Karácsony Gergelyt is elérheti a felelősségre vonás?

2024. január 29. 20:29

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálódhat a Lánchíd felújítása körül.

2024. január 29. 20:29

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: egyre nagyobb hullámokat vet a főpolgármester körül kibontakozó hídpénzbotrány. Az ügy komoly fordulóponthoz érkezett, amikor kiderült, hogy a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-től 900 millió forint került az Amnesty-vezető, Vig Dávid számlagyár működtetésével is gyanúsított testvérének magán- és ügyvédi letéti számlájára. Az ügyben a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István feljelentést tett, sikkasztás gyanújával.

Ezt is ajánljuk a témában

Kínos hallgatás

Bár a Budapest baloldali vezetését érezhetően zavarja a hídpénzbotrány, mivel hosszú ideje sem a baloldali pártok, sem a főváros, sem pedig a baloldali budapesti politikusok nem válaszolnak az ügy fejleményeit érintő kérdésekre. A Magyar Nemzet az elmúlt hetekben számos megkeresést küldött a fővárosi önkormányzatnak és a Fővárosi Közgyűlés képviselőinek az üggyel kapcsolatban, de ezidáig semmilyen választ nem kaptak. A baloldali sajtó mindeközben látványosan kerüli a botrányt, például 24.hu-n jelenleg nem található említés az ügy részleteivel kapcsolatban. 

A Magyar Nemzet cikke azt járja körül, hogy miként reagál a baloldali sajtó a fővárosi vezetés körül kialakuló botrányra, és hogy milyen stratégiai megfontolás lehet a lépéseik mögött.

A 444.hu, amely épp most kapott tízmilliós támogatást az amerikai nagykövetségtől, szintén nem számolt be egyetlen cikkben sem az ügyről. Ha valaki a portál keresőjébe beírja „Vig Mór” vagy a „Sunstrike” nevet, nem fog találni semmilyen releváns találatot az elmúlt hónapokból. A 24.hu is hasonlóan kezeli az ügyet, ahol szintén nehéz találni bármilyen információkat Vig Mórról, vagy a közte és az A-Híd Zrt. közötti kapcsolatról. Ha mégis van ilyen cikk a témában, azt alaposan elrejtették.

Radar alatt tartás

A szintén amerikai nagykövetségi pénzt elnyerő Telex.hu ugyanakkor januárban beszámolt a Lánchíd-felújítás kivitelezőjénél tartott házkutatásról, később még megjelent egy általuk írt cikk Vig Mórról, január 27-én.

Azt hallottuk, hogy a Városháza minden [Lánchíd-felújítással kapcsolatos – szerk.] dokumentumot kitett a BKK honlapjára. Egyik forrásunk is úgy fogalmazott, nem is érti, hogy miért nem tűnik fel senkinek, hogy az A-Híd és a Sunstrike kapcsolata megelőzi az első, Lánchíddal kapcsolatos kifizetéseket, illetve magát a szerződéskötést is. Ez így van, de azért az is tény, hogy a végül sikeres pályázat benyújtásának határideje 2020. október 28. volt, és az ATV szerint 2020 novemberétől mentek az A-Híd utalásai Vig Mór cége felé

– írta meg a Telex. Ez alapján a lap számára is nyilvánvalóvá lehetett, hogy Karácsony Gergely nem mond igazat. Ennek ellenére az ügy jó eséllyel elhalt az oldal olvasói számára, hiszen a további fejleményekről már nem található híradás.

A módszer tehát az ellenzéki térfélről általánosságban véve továbbra is vagy az agyonhallgatás, vagy a pedig az ügy olyan kontextusban való tálalása, amely elveszi annak az élét.

Tovább dagad a botrány: közérdekű bejelentés történt

Csakhogy közérdekű bejelentéssel fordult a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalhoz (KEHI) a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István – írta meg hétfői cikkében a Magyar Nemzet.

Mint a lap rámutatott: Tényi a Pesti Srácoknak elárulta azt is, hogy a sajtóban megjelent hírek alapján a Vig Mór-féle büntetőügy és a Lánchíd felújítás között feltételezhető összefüggések kapcsán fordult a hivatalhoz. A Magyar Nemzet emlékeztetett: korábban Karácsony Gergely magabiztosan kijelentette, hogy „nincs semmi látnivaló” a Lánchíd felújítása körül, ezért nincs is szükség vizsgálóbizottság felállítására, azonban most a KEHI szakemberei górcső alá veszik a hídpénzbotrány történéseit. 

A portál cikkében felidézte azt is: az elmúlt napokban tovább dagadt az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvére körüli büntetőügy, amelynek egyes szálai a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint összeérhetnek a túlárazott Lánchíd-felújítással is.

Egy korábban a Magyar Nemzet által megszerzett hangfelvétel szerint Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök „harcostársa” szerint „pénzt vettek ki”, a Lánchíd felújításából.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
states-2
2024. január 30. 09:08
Szorul a hurok Karógeri nyakak körül, arról nem beszélve, hogy a népszerűségének is annyi a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint. Pestiek kezdenek megvilágosodni, hogy mekkora egy korrupt balfaszt választottak meg.
o1gtolvaj
2024. január 30. 08:47
Hol a 7 milliard, amit a cigany a hid felujitasara igert?
coyote-0
2024. január 30. 08:44
Holló a hollónak nem vájja ki a szemét. A politika első vonalából soha senki nem lesz felelősségre vonva, max. elszemtelenedett másodvonalasok, akik nem tejelnek eleget az első vonalnak. Pl. Hagyó, Mengyi és társiak. Annyi "botrány" volt már Karigeri körül, aztán a haja szála se görbült, még csak nyomozás sem indult.
Chekke-Faint
2024. január 30. 08:08
felelősségre vonás Ezt a szót még nem értük tetten a baloldal bűneivel kapcsolatban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!