A Momentumnak vannak szervezetei „Paris”-ban, „Bruxelles-Brusselben”, de nincsenek a Felvidéken, a Délvidéken, Kárpátalján

2023. szeptember 25. 09:06

A lila pártnak nem nagyon sikerült vidéki bázisokat szerezni, a fővároson kívül főleg csak a vármegyeszékhelyeken és néhány nagyobb városban vannak jelen, de Nógrádban egyáltalán nem.

2023. szeptember 25. 09:06
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

A Momentum a megalakulását, illetve a színre lépését követően budapesti pártként volt elkönyvelve – s a valóságban is ez volt a helyzet –, de a pártvezetők gyorsan rájöttek arra, hogy nem lesznek országos tényezők, ha nem terjeszkednek vidéken. Így hamar országjárásba kezdtek, hogy a fővároson kívül is létrehozzák – ahogy fogalmaztak – a cselekvés köreit, megkeressék azokat a helyi ügyeket, amelyeket felkarolhatnak, tematizálhatják az ottani közéletet, s létrehozzanak vidéki szervezeteket. S azt is elhatározták, hogy külföldön is megjelennek, mondván nagyon sok fiatal keresi a boldogságát az országhatárokon túl. 

Ezt is ajánljuk a témában

A „Cselekvés Köreivel” értelmezné újra az államalapítást a Momentum

Online platformot indított, így küzdene a helyi problémák megoldásáért a Momentum. A párt szerint minderre azért van szükség, mert az „állam nem képes ellátni az alapfeladatait”.

A párt honlapján képet kaphatunk arról, hogy ezek a terveik mennyire váltak valóra. A helyi szervezeteiket ugyanis akkurátosan felsorolják, és – feltehetően a könnyebb tájékozódás céljából – egy világtérképen is feltüntetik. Azonban olyan térképet sikerült kiválasztaniuk, amelyen az ország- és városnevek nem magyarul, hanem az adott ország nyelvén vannak feltüntetve. Persze nem tudhatjuk, hogy ez a választás mennyire tudatos, gesztust akartak-e gyakorolni a külföldiek felé vagy egyszerűen csak nem foglalkoztak azzal, hogy magyar szemmel meglehetősen furcsa és szokatlan – hogy most csak a szomszédainkat vegyük alapul – 

Bécs helyett Wient, Pozsony helyett Bratislavát, Ungvár helyett Uzsgorodot (ráadásul cirill betűkkel), Nagyvárad helyett Oradeát, Szabadka helyett Suboticát (szintén cirill betűkkel), Zágráb helyett Zagrebot olvasni.

De ha ezen túllépünk, rátérhetünk az érdemi részletekre. Az nyilvánvaló, hogy minden fővárosi kerületben működik Momentum-csoport – hogy mekkora intenzitással, az persze más lapra tartozik –, és Pest vármegye csaknem összes nagyobb településén is ott vannak a lilák, Közép-Magyarország tehát nagyjából rendben van.

Kövér és Gyurcsány városában nincsenek jelen

Viszont a dunántúli vármegyék közül Komárom-Esztergomban nem állnak túl jól: sem a vármegyeszékhelyen, Tatabányán, sem hazánk egyik emblematikus városában Esztergomban nincs szervezetük, csupán a kétségkívül nagyon kies Tatán dolgoznak Gelencsér-fiúk és -lányok. Győr-Moson-Sopronban a vármegye nevét alkotó (plusz -magyaróvár) három településén, Vasban csupán Szombathelyen, Fejérben Székesfehérváron, továbbá Dunaújvárosban, Veszprém vármegyében pedig a székhelyen, illetve Ajkán vannak jelen, érdekes viszont, hogy Kövér László, valamint Gyurcsány Ferenc városában, Pápán nem.

Zala vármegyében jobb a helyzetük, ott a székhely mellett Nagykanizsán és Keszthelyen is ott vannak, Somogyban pedig Kaposvár mellett Siófokon és Fonyódon. Baranyában Pécs mellett Komlót és Mohácsot, Tolnában Szekszárdon kívül Paksot, Bonyhádot is sikerült meghódítaniuk.

A Bács-Kiskun vármegye közepén lakónak sokat kell utaznia ahhoz, ha a Momentumban szeretne politizálni, 

hiszen a Magyarország területre legnagyobb vármegyéjének két végében van csak szervezet, Kecskeméten és Baján, a két város pedig 110 kilométerre van egymástól közúton. Csongrád-Csanádban Szegeden és Szentesen van csoport, de a megyei jogú városban, Hódmezővásárhelyen, illetve a szintén jelentősebb településen, Csongrádon nincs. Békés három nagyobb városában, Békéscsabán, Gyulán, Orosházán van kinn a lila zászló valamelyik épületen, Szarvason azonban nincs.

Nógrád a fehér folt

Jász-Nagykun-Szolnokban a vármegyeszékhely mellett Jászberényben és Karcagon is lehet csatlakozni a párthoz, Hevesben Egerben, illetve Gyöngyösön, Borsod-Abaúj-Zemplénben Miskolcon, Ózdon, Kazincbarcikán. Viszont két nagy vármegyében, Hajdú-Biharban és Szabolcs-Szatmár-Beregben nem fogják megdicsérni a helyi pártszervezőket, hiszen csak a székhelyeken, Debrecenben és Nyíregyházán van tagfelvétel. Nógrád pedig fehér folt a Momentum számára, még a vármegyeszékhelyen, Salgótartjánban, illetve a másik nagyobb településen, Balassagyarmaton sincs szervezetük.

A szomszédos országok közül pedig mindössze Bécsben, illetve Kolozsvárott („momentumul” Wien, illetve Cluj-Napoca) ténykednek momentumosok, 

a magyarlakta Felvidéken, Kárpátalján, Székelyföldön, Délvidéken sehol sem lobog a szélben a lila lobogó. 

Ezzel szemben ott vannak Németország három nagyvárosában (Berlinben, Münchenben, Hamburgban), továbbá Londonban, „Paris”-ban (Párizsban) Párizsban, Stockholmban és természetesen „Bruxelles-Brusselben” (Brüsszelben). Van holland csoportjuk is, de nem tudni, melyik településen, mert a digitális gombostűt Utrecht és Amersfoort közé sikerült leszúrni, valahova a mezőre. Európán kívül egyedül Észak-Amerikában működnek, de nem az Egyesült Államokban, hanem Kanadában, Torontóban.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik