Nagyon fordult a világ: az MSZP most épp nekimenne a bankoknak

2022. november 02. 12:00

Odaszúrások, helyi viták és erőt demonstráló DK – így áll a baloldal az elmúlt hetek nyilatkozatai tükrében. Helyzetképünk.

2022. november 02. 12:00
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

A jelek szerint tovább mélyül a szakadék a legerősebb ellenzéki párt, azaz a Demokratikus Koalíció és az egykori szövetségesek között. Hogy ez valódi konfliktus, avagy egy taktika része, arról korábban már lamentáltunk, ám a színfalak előtt a pár hónapja még közös kormányzást ígérő pártok és pártocskák egyre nyíltabban mennek egymásnak. Ezúttal Komjáthi Imre, az MSZP frissen megválasztott társelnöke szállt bele Gyurcsányékba a Spirit FM-en.

Arról beszélt, nem ért egyet Gyurcsány Ferenc azon korábbi mondataival, miszerint április 3-án nem az ellenzék, hanem Márki-Zay Péter szenvedett történelmi vereséget. Az MSZP-társelnök hangsúlyozta, hogy ők minden erőfeszítésüket beletették a kampányba, a DK aktivistáinál viszont  nem látta ugyanezt az elszántságot.

De kapott MZP is: Komjáthi szerint az MSZP-nek a 2022-es kampányban volt egy rendkívül jó programja, de azt Márki-Zay Péterék legallyazták, és ezért eltűntek a hatpárti összefogásban. És hogy hogyan tovább MSZP? Az új társelnök egyrészt úgy véli, a szocialisták számára már a lét a tét, másrészt a pártnak szociáldemokrata pártként nemcsak az aktuális kormányt, de a kapitalista rendszert és annak főszereplőit – többek között a 2008-as válságot okozó bankokat is – kritizálnia kell.

és nem megszorításokkal, hanem a válság haszonélvezőinek megadóztatásával kell kezelni a válságot” – húzott kvázi újabb határvonalat Gyurcsányékkal a bukott kormányfő egykori pártjának újdonsült vezetője. Érdemes megjegyezni: 2010 után a szocialisták ellenezték például a bankadó ilyen mértékű bevezetését, s annak mérséklését javasolták még 2012-ben. Amikor pedig Botka László a „fizessenek a gazdagok” jeligével kezdett miniszterelnök-jelöltségbe, hamar lekavarták.

Ungár is odaszúrt

A napokban az LMP Ungár Péter is odamondott a DK-nak, sőt, a többieket sem kímélte. Az ATV Szigorlat című reggeli műsorában azt mondta, a DK-n kívül – de nem nevezte meg, az „említett” pártról beszélt – az LMP a másik párt, amely minden egyes mérés szerint minden hónapban erősödött, és jelentősen megelőzte az MSZP, valamint a Párbeszéd támogatottságát, illetve a Jobbikét is.

Úgy folytatta: egy pártnak akkor van értelme, ha van világnézete, s ezt kommunikálja, az LMP pedig ilyen, ők Magyarország zöld pártja. Szerinte az ellenzéki összefogás több résztvevője nem tudja megmondani, hogy a színházi szünetben a fiú- vagy a lány-WC-be menjen-e be, s ugyanazokat a mondatokat mondják most is, mint a negyedik kétharmad előtt, mindenfajta önvizsgálat, önreflexió nélkül.

Ez vonatkozik – jelentette ki az LMP parlamenti képviselője – arra a pártra, amely úgy baloldali, hogy minden neoliberális intézkedést megszavaz, arra is, amely úgy liberális, hogy közben az MDF új verzióját adja elő, s arra is, amely a luhanszki népszavazást aláíró elnökével jelenleg a leginkább EU-párti. Ez a két formáció minden bizonnyal a Momentumra, a DK-ra és a Jobbikra vonatkozik.

Mindebből tehát az következik, hogy az LMP és az MSZP is önállóan kíván majd indulni a közelgő EP-választáson, ám a dolgot nehezíti, hogy az azzal egy időben tartandó önkormányzati voksoláson koordinációra kényszerülnek majd. Ez utóbbi körben nagy

kérdés, Budapesten a DK kiáll-e Karácsony Gergely újrázása mögül. Az eddigi nyilatkozatok alapján erre lehet következtetni.

Gyurcsány minapi posztjában egyértelművé tette, hogyan tekint saját pártjára, s alig burkoltak egykori szövetségeseire, akiket meg sem említ: „A Dobrev Klára vezette árnyékkormány nem csak készen áll, hanem alkalmas is a kormányzásra.” Ezt a hétvégén egy teltházas kongresszussal is igyekezett demonstrálni az elsőségét hangoztató párt.

A Magyar Nemzetnek Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője arról beszélt, az MSZP haláltusája a szemünk előtt zajlik, a párt lényeges megerősödésének valószínűsége az új társelnökökkel is elenyésző, ami Gyurcsány Ferenc malmára hajtja a vizet. Szerinte az MSZP önállóan már az Európai Parlamentig sem tudna eljutni, és az önkormányzatokban sem lesznek képesek számottevő pozíciók megszerzésére, ezért kénytelenek együttműködni a DK elnökével.

Kitört a perpatvar Zuglóban: vajon mit szól hozzá Gyurcsány?

A szabályt erősítő kivételnek számíthat Zugló, ahol az MSZP-s Horváth Csaba polgármesterként látványosan és nyíltan tengelyt akasztott a helyi DK-val. Egész konkrétan Horváth Zsolt alpolgármesterrel, aki bejelentette, nem támogatja a Bosnyák téri városközpont-beruházást, s akit ezért bizalomvesztés miatt fel is mentett a szolgálatai alól.

Az ok, hogy a kerületvezető szerint helyettese „korábbi álláspontját anélkül változtatta meg, hogy erről személyesen tájékoztatott volna engem, a többi kollégát és vezetőtársait. Egy sajtóközleményből kellett megtudnom, hogy mást gondol, mint amit a szemembe mond. Az, hogy ezt milyen ügyben tette, tulajdonképpen mellékes. Persze az már nem mellékes, hogy felelőtlen és átgondolatlan döntése veszélybe sodorta azt a 400 millió forintot, amelyet Zugló az Egészséges Budapest Program keretében nyert el.”

A polgármester azért sietett leszögezni azt is,

Ugyanakkor a helyzetet súlyosbítja, hogy Horváth Zsolt a DK helyi elnöke is. Írtunk a DK-nak, hogy mit szólnak a zuglói purparléhoz, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

A Jobbik egyébként szintén elkezdett kekeckedni a DK-val, Gyöngyösi Márton pártelnök már be is jelentette: vége a két párt választási együttműködésének. Eközben a Momentum inkább belső problémáival, illetve Donáth Anna visszatérésével foglalatoskodik, miközben a Gyurcsányon túli ellenzék vezető erejének pozíciójára hajt. Közben a teljes ellenzékre rávetül a gyanú, hogy részben amerikai pénzen kampányolt április 3-a előtt, legalábbis MZP közlése alapján.

Nyitókép: Facebook

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2022. november 02. 22:12
Hát azzal elkéstek, le vannak minősítve.
formaegy
2022. november 02. 18:35
Kunhalmit már említeni sem érdemes, de az, hogy egy Komjáthi Imre milliókkal teletömött zsebű éhségmenetesre futja társelnökként mindent elmond. Szerencsétlen banda.
zakar zoltán béla
2022. november 02. 17:34
Éhségmenet=Szauna Szeánsz:=MTVA foJJJoshó kilincs-puff
teljesenertelmetlen
2022. november 02. 16:55
Ez már itt a teljes tagság?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!