Virológus: Az a legokosabb és legtudományosabb választás, ha felvesszük az oltást

2021. április 23. 20:00

Három elismert hazai szakember is egyetértett abban, hogy a legjobb vakcina az, amit felveszünk.

2021. április 23. 20:00
null

A KOVIDők tudományos ismeretterjesztő oldal pénteki kerekasztal-beszélgetésében vett részt Dr. Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanára, Dr. Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, valamint Dr. Kemenesi Gábor biológus, a Pécsi Tudományegyetemen működő Virológiai Nemzeti Laboratórium virológus kutatója.

„Nincs értelme a vakcinák hatásossága közti számháborúzásnak”

A beszélgetésben a többi között azt kérdezték a szakemberektől, vannak-e jobb és kevésbé jobb vakcinák, utalva itt elsősorban a kínai Sinopharm-vakcinákra.

Nem érdemes belebonyolódni abba, melyik vakcina hány százalékban hatásos”

– fogalmazott Kemény Lajos. Mint ismertette, ezek a százalékok függenek attól, hány évesek kapják a vakcinát – más eredmények látnak napvilágot, ha 20-40 évesek között végzünk vizsgálatokat, és más akkor, ha a vizsgálatot kiterjesztjük 80-90 évesekre is. Hozzátette azt is: vannak olyan klinikai vizsgálatok, amikor akkor kerültek nyilvánosságra, amikor még brit és dél-afrikai variánsokról nem is érkeztek hírek.

Az a legjobb vakcina, amit megkapsz”

Boldogkői Zsolt a kérdésre válaszolva azt felelte, hogy Magyarországon már félmillió embert beoltottak a kínai vakcinával. Szerinte érdemes lenne adatokat gyűjteni a jövőre nézve, hogy kiderüljön, szükséges-e harmadik oltás.

Nincs értelme a számháborúzásnak. Az a legjobb vakcina, amit megkapsz”

– fogalmazott Kemenesi Gábor virológus, Kemény Lajossal egyetértve. A virológus emlékeztetett: „pőrén” találtuk szembe magunkat a vírussal, és ebben a helyzetben a legokosabb, legtudományosabb választás az, ha felvesszük a vakcinát.

Nyitókép: MTI/Mészáros János

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ginacica
2021. április 24. 16:10
az, hogy a legokosabb, az egyáltalán nem biztos (erre több a - nem propagált péda -, mint a - csapból folyó - ellenpélda. de oltakozni a legtudományosabb az tutti: virológus csemege...
duzur
2021. április 24. 12:05
Hogy az oltások mit érnek és meddig, az majd még kiderül. Ami egyenlöre biztos az az, hogy jelenleg nincs hatékonyabb védekezés a Covid ellen...
patkánynak sem nevezhető férgek
2021. április 24. 07:44
"Nem érdemes belebonyolódni abba, melyik vakcina hány százalékban hatásos” Na ez viszont baromság ebben a formában. Már hogyne kellene "belebonyolódni" abba, hogy egy vakcina mennyire hatásos, illetve milyen mellékhatásai vannak... Vagy csak oltani ész nélkül, és nem vonni le a következtetéseket, oszt jól van az??? Természetesen oltani kell, én is kaptam. Nem az oltás ellen beszélek.
Orbánista Gyurcsányfan
2021. április 24. 03:38
De honnan kéne felvenni az oltást? Leejtette valaki, vagy mi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!