Összeurópai szegénységi stratégiára van szükség – Járóka Lívia a Mandinernek

2019. július 04. 07:15

„Szegénysorból, kelet-közép-európai kitaszított társadalmi osztályból jövő nőként úgy hiszem feladatom küzdeni azért, hogy minden egyes EU-s állampolgár élhessen a jogaival és lehetőségeivel” – mondja Járóka Lívia a Mandinernek. Az Európai Parlament újraválasztott alelnökét a Fidesz és a Néppárt viszonyáról, Weberről, von der Leyenről és arról is kérdeztük, el tudna-e képzelni együttműködést Dobrev Klárával, új EP-alelnöktársával.

2019. július 04. 07:15
Jereb Botond

Ismét önt választották az Európai Parlament egyik alelnökének: mik a céljai a következő két és fél évben?

Nagy megtiszteltetés, hogy ismét bizalmat kaptam a Parlamenttől és tovább folytathatom a megkezdett munkát.

Kiemelt célunk egy összeurópai szegénységi stratégia kidolgozása

és sikeresen gyakorlatba ültetése. Mára Európában a szegények száma százhúsz millió főre emelkedett, ez egy hatalmas tömeg, akikről sokan mégsem akarnak tudomást venni. Mindez nem maradhat így a továbbiakban! Mindemellett fontos kiemelnem, hogy a sikeres szegénységstratégia csak az afrikai problémák párhuzamos orvoslása mellett képzelhető el. Feladatunk megállítani az Afrikából Európába áramló migrációt, ami egyik oldal számára sem előnyös. Komoly kihívások elé állítják mindkét kontinenst. Szerencsére azonban Magyarországnak van konkrét elképzelése, integrációs gyakorlata és tudása is ezen kérdések orvoslására, így az igazi feladatom ezen tudás megismertetése lesz az Unió többi tagországának képviselőivel. Emellett természetesen a női jogok, a gyermekszegénység felszámolása, a környezetvédelem, a rákkutatás továbbra is naprendemen lesz.

Milyen eszközök szükségesek a sikeres szegénységstratégiához? Eddig miért nem volt ilyen kezdeményezés?

Talán két dolgot érdemes kiemelni: a digitalizációt és a pénzek átláthatóságának sikeres biztosítását. Sajnos az előbbit eddig még szinte senki nem próbálta, én mégis hiszek abban, hogy a sikeres szegénységfelzárkóztatás elengedhetetlen eszköze a 21. században a digitális világ elvitele e hátrányos helyzetű településekre, régiókba. Az átláthatóság már komolyabb téma. Az évek során azt tapasztaltam, hogy a szocialista, liberális oldal csak kampányolni szeret a szegénységfelzárkóztatás és integráció témaköreivel, de amikor a konkrét megvalósításhoz jutna az ügy blokkolnak mindent. Ugyanez van a pénzek átláthatóságának biztosításával, a sikeres monitoringgal. Folyamatosan gátolják ezeket a törekvéseinket.

Hogyan értékeli Dobrev Klára DK-s politikus EP-alelnöki megválasztását? Elképzelhető, hogy a jövőben akár közösen is fellépjenek bizonyos kérdések, érdekek képviseletében?

Az egyértelműen

pozitív fejlemény, hogy az Európai Parlament tizennégy alelnökéből ketten is magyarok vagyunk,

ketten is képviselhetünk magyar érdekeket. Dobrev Klára hasonló módon elkötelezett több olyan kérdésben, amiket én is személyes küldetésemnek érzek. Ilyen például a gyermekszegénység felszámolása. Amennyiben támogatja a törekvéseinket és felhagy a baloldal általános, felém irányuló elutasításának rossz szokásával, még akár bizonyos kérdésekben való együttműködés is elképzelhető. Sajnos a tapasztalatom azonban az, hogy a szocialista frakció pártjai otthon nagy szeretettel kampányolnak a szegénységfelszámolás mellett, de mint már említettem, amikor a tényleges cselekvéshez érkezünk, mindig leszavaznak. Ameddig nekik és a liberálisoknak, zöldeknek, kommunistáknak csak szavakban fontos a szegénység ügye, addig esély sincs a sikeres együttműködésre. 

Az Európai Tanács hosszú és fárasztó egyeztetések és megállapodások után végül Ursula von der Leyent javasolta az Európai Bizottság élére. Mit gondol von der Leyen személyéről, alkalmas a feladat betöltésére? Mit vár a következő Bizottságtól?

Úgy hiszem, hatalmas siker, hogy von der Leyen asszony személyében sikerült megállapodnia az uniós állam- és kormányfőknek. Ursula von der Leyen egy igazán elkötelezett, ambiciózus politikus, aki végzettségéből eredendően is nyitottabb a szociális ügyek felé. Nagy reménységekkel állok jelölése előtt, és hiszem, hogy egy sokkal szakmaibb bizottsági munka tud megvalósulni a jövőben az ő vezetése alatt. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy Orbán Viktor és a V4-es országok egyhangúlag őt javasolták és támogatták. Számára fontos a kelet-közép-európai országok hangja is. 

Von der Leyen jelölése tekinthető a V4-es országok és Orbán Viktor sikerének is?

Mindenképpen. Úgy hiszem már önmagában az nagy eredmény, hogy

tudtuk tartani pozícióinkat és nem engedtünk a nyomásnak.

Egyértelművé tettük minden tagország számára a folyamat végére, hogy megkerülhetetlenek vagyunk, és be tudunk tartani, ha akarunk. Végre sikerült megértetnünk, hogy erős szereplői, sőt meghatározói vagyunk az Európai Uniónak mi is. Igen, úgy hiszem ez sikernek könyvelhető el. 

Mindezek fényében az Európai Néppárt és a Fidesz viszonya hogyan alakulhat? 

Azt tapasztalom, hogy van mögöttünk bizalom a Néppárton belül. Egységesen kiálltak az én alelnöki jelölésem mellett is, ez mindenképpen pozitívum. Természetesen vannak visszás kérdések, de ezekről tárgyalni és egyeztetni kell, jelenleg azonban nem tartom valószínűnek a kizárás lehetőségét. A Fidesz egyértelművé tette, hogy elvek mentén és Magyarország képviseletében képzeli el a jövőben is az érdekképviseletét az Európai Unión belül. Mi ezeket az elveinket sosem fogjuk feladni. A néppárti munka ezzel azonban nem ért véget.

Manfred Weber személye hogyan helyezhető el ebben a kérdésben? 

Manfred Weber nagy valószínűséggel két és fél év múlva ringbe száll az Európai Parlament elnöki székéért, jelenleg pedig a néppárti frakció vezetője. Az elkövetkező időszak céljának az EPP építését és a konszolidációt tűzte ki. Ezek nemes célok, támogatjuk, amiben tudjuk, mint frakcióvezetőt. 

Hogy látja a Fidesz helyzetét az EP szakbizottságaiban?

Fontos kiemelnem, hogy a Fidesz képviselői minden EP-szakbizottságban képviselik a magyar érdekeket az elkövetkezendő öt évben, ami már önmagában is hatalmas siker. Ezzel sikeresen lefedünk minden fontos kérdéskört, biztosítva helyzetünket az EP-ben.

Merre tovább az elkövetkezendő öt évben?

Fontos elvinni az embereknek az Európai Unió nyújtotta lehetőségek hatalmas tárházát, hiszen

e lehetőségekkel élnünk kell, mindnyájunknak.

Merjünk nagyot álmodni, találjuk meg a megfelelő partnereket és garantált a siker. Szegénysorból, kelet-közép-európai kitaszított társadalmi osztályból jövő nőként úgy hiszem, feladatom küzdeni azért, hogy minden egyes EU-s állampolgár élhessen a jogaival és lehetőségeivel. Ezért is olyan fontos a szegénységstratégia. Nem hagyhatjuk, hogy párhuzamos társadalmak, leszakadt régiók alakulhassanak ki. Helyi szinten kell elkezdeni a munkát, építkezni és küzdeni, a siker, mint már mondtam, garantált lesz.

***

A szerző az Európai Parlament gyakornokaként Járóka Lívia EP-képviselő munkatársa

Kapcsolódó cikkek

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2019. július 04. 19:43
A Fideszre szavaztam, nem arra kellett volna? https://www.youtube.com/watch?v=5X3hKKwArxs
Valodi
2019. július 04. 19:19
"... kitaszított társadalmi osztályból jövő nőként" - höhöhö.... Neki sikerült átmenni a "Hídon a munka világába!"
ráadás-éve
2019. július 04. 17:42
„Szegénysorból, kelet-közép-európai kitaszított társadalmi osztályból jövő nőként úgy hiszem feladatom küzdeni azért, hogy minden egyes EU-s állampolgár élhessen a jogaival és lehetőségeivel” Liberalizmus.
ráadás-éve
2019. július 04. 17:41
legyen mindenki egyenlő jogaiban és kötelességeiben a Törvény előtt? Hát ez hogy? Amazok meg aszondák, hogy az libsi fertő!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik