Balog: A kormány nem akar kivonulni a felsőoktatás támogatásából

2012. szeptember 20. 16:38

A kormány nem akar kivonulni a felsőoktatás támogatásából. A cél egy hosszú távon is fenntartható modell kiépítése, amely nem igényel folyamatos újrafinanszírozást – közölte az emberi erőforrások minisztere.

2012. szeptember 20. 16:38

Osztolykán Ágnes LMP-s képviselő arra volt kíváncsi, hogy a minisztérium mikorra tervezi annak a felsőoktatási finanszírozási rendszernek a bevezetését, amelyben „minden diák maga állja a tanulási költségét”. Az ellenzéki politikus azt is firtatta, hogy az említett cél eléréséhez milyen döntéseket tervez az oktatási államtitkárság még az idén.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter az Országgyűlés honlapján csütörtökön közzétett válaszában kiemelte: a cél egy hosszú távon is fenntartható modell kiépítése, amely nem igényel folyamatos újrafinanszírozást, közvetve nem lehetetleníti el a rendszer egészét. A tárca vezetője hozzátette: ez nem azonos a forráskivonással.

A miniszter kifejtette: az Orbán Viktor miniszterelnök által korábban felvázolt célmodell eléréséhez a feltételeket minél előbb meg kell teremteni. Ezt követően lehet teljes mértékben átállni az önfinanszírozó felsőoktatási rendszerre – írta Balog. Ennek a feltételrendszernek az alapjait a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint készülő finanszírozási szabályozás fekteti le.

A kormány határozott álláspontja, hogy a felsőoktatást mindenki számára elérhetővé tegye, s ebben anyagi megfontolások ne korlátozzák. Éppen ezért alakította ki a kormány a Diákhitel 1 és a Diákhitel 2 konstrukciót – tette hozzá a miniszter.

 

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ald0 Raine hadnagy
2012. szeptember 20. 19:34
"Balog: A kormány nem akar kivonulni a felsőoktatás támogatásából" Ezek szerint akaratuk ellenére cselekszenek, hiszen kivonulnak. Vagy csak simán hazudnak.
trespass
2012. szeptember 20. 18:40
"Balog: A kormány nem akar kivonulni a felsőoktatás támogatásából" A kormány ki akar vonulni a felsőoktatás támogatásából. (A gyengébbek kedvéért.)
pierre bayle
2012. szeptember 20. 17:52
Várom a hivatalos fidesz-állásfoglalást (de ne a Gabikát küldjétek vazze) arról, hogy mit jelent az, hogy "minden diák maga állja taníttatásának költségeit..." Miben különbözik ez a 2007-ben leszavazott tandíjtól? Mik ennek a megteremtendő feltételei? Van-e valami - bevallatlan - koncepció az elmúlt két év felsőoktatási tettei között vagy egyszerűen pénzbehajtásról van szó? S végül: szégyellik-e magukat?
tarackos
2012. szeptember 20. 17:21
"Ezt követően lehet teljes mértékben átállni az önfinanszírozó felsőoktatási rendszerre – írta Balog." Szóval tandíj lesz csuhás. Csak éppen nem erről népszavaztunk! Vagyis hazugsággal nyertetek választást akár csak jellemtestvéretek, a kiszes testvér Feri...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!