Martonyi: Sikeres volt a külpolitikánk

2011. szeptember 06. 11:35

Nem volt könnyű ez az esztendő, ugyanakkor a magyar külpolitika szempontjából egyértelműen sikeresnek tekinthető – mondta a Magyar Nemzetnek Martonyi János külügyminiszter.

2011. szeptember 06. 11:35

Martonyi János a Magyar Nemzetnek kiemelte, nagyon nehéz és komoly feladatokat kellett megoldani rögtön a kormányváltás után, hiszen mindenkinek meg kellett magyarázni az állampolgársági törvény módosítását. Ezzel megszüntettük a világ magyarjai közötti diszkriminációt. Mint a miniszter aláhúzta, ezt a döntést azonban meg kellett magyarázni, el kellett fogadtatni. „Ez sikerült. A vitákat sikerült lecsillapítani, amelyben a szerencse is szerepet játszott, Szlovákiában ugyanis kormányváltásra került sor.”

Martonyi kiemelte az európai uniós soros elnökséget, amelyre fel kellett készülni, majd a fél évet le kellett vezényelni. Magyarország munkáját általánosan elismerték, de közben komoly változások zajlottak a világgazdaságban, s folyt a hazai törvényhozás. Martonyi nyomatékosította, hogy az ország életének nagyon fontos időszaka volt az elmúlt egy év. A fő külpolitikai célok mindezen átalakulások közepette ütemesen megvalósultak.

Magyarország mindenekelőtt erősíteni kívánta a térségi politikát. Martonyi János fontosnak tartotta kiemelni, hogy valamennyi szomszédunkkal kiegyensúlyozottak és jók a kapcsolataink. Mint megjegyezte, lényegesen jobb a viszony még Szlovákiával is, mint ezt általában a közvélemény hiszi. Vitáink vannak, összességében azonban azt lehet mondani, hogy a szomszédságpolitikánk általában véve úgy is sikeres, hogy közben a nemzetpolitika terén történelmi lépést tett az ország.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
küllő
2011. szeptember 07. 08:24
Vamzer-spicli elvtárs elégedett.
szempontpuska
2011. szeptember 06. 16:39
Siker a hanyatló nyugaton, vagy a kínai komcsikkal?
vizipipa
2011. szeptember 06. 13:22
Az lesz még egy különösen nagy siker amikor az ENSZ-ben a palesztinok ellen szavazunk! Nemde Jani?
medve
2011. szeptember 06. 13:18
Az EU Elnökség sikeres volt, ez volt a legfontosabb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!