Elkészült az alkotmány koncepciója

2010. december 01. 16:52

A preamnbulumban szó esik a Szent Koronáról és a kereszténységről, de érdemben keveset változik a magyar alkotmányos berendezkedés az új alkotmány koncepciója szerint. A koncepciót az azt elkészítő bizottság elnöke, a KDNP-s Salamon László egy országgyűlési határozati javaslat mellékleteként nyújtja be a parlamentnek.

2010. december 01. 16:52

A határozat várhatóan felkéri a kormányt, hogy a koncepció alapján a jövő év március 15-ig készítse el és nyújtsa be a parlamentnek az alaptörvény szövegszerű tervezetét. A koncepció szerint a kormánynak kell majd döntenie a nyitva hagyott kérdésekről, amelyek közül a legfontosabb, hogy egy vagy két kamarával működjön a jövőben az országgyűlés.

A preambulumban utalni kellene a legfontosabb alapértékekre, a demokráciára, a jogállamiságra és a szabadságra. Méltatnák ezeréves történelmi múltunkat és a kereszténység történelmi szerepét. A Szent Koronára a magyar államiság kifejezőjeként hivatkoznának. Továbbra is a nép lenne a hatalom forrása. A koncepció leszögezné: Magyarország köztársaság, amely a hatalommegosztás elvén nyugvó, demokratikus jogállam. Az Alkotmánybíróság jövőbeli feladata lenne, hogy megvizsgálja a jogszabályokat, és megállapítsa annak jogkövetkezményeit, ha alkotmányellenesnek találja azokat.

Az alapvető jogok és kötelességek lényegében megegyeznek azokkal, amelyek ma is szerepelnek az alkotmányban. Az élethez való jog a fogantatástól kezdve jelenne meg. Mindenkinek kötelessége óvni az élő és élettelen környezetet. Az új alaptörvényben kiemelt védelem járna a házasságnak „mint a férfi és nő legalapvetőbb és legtermészetesebb” közösségének. A kincstári vagyon nem lenne elidegeníthető.

A köztársasági elnök jogkörén érdemben nem változtatnának, nem lesz tehát prezidenciális a köztársaság. Az új alkotmányban megmaradna a népszavazás lehetősége, azon korlátozásokkal, amelyek ma is szerepelnek az alaptörvényben. Az országgyűlést akkor lehetne feloszlatni, ha 12 hónap alatt háromszor megvonja a bizalmat a kormánytól, illetve ha 40 napig nem tudja megválasztani az államfő miniszterelnök-jelöltjét. A köztársasági elnök feloszlathatná az országgyűlést akkor is, ha március 31-ig nem tudja elfogadni az adott év költségvetését. Megszűnne ugyanakkor a konstruktív bizalmatlansági indítvány, vagyis úgy is meg lehetne buktatni a kormányt, hogy nem nevezik meg azonnal az új miniszterelnököt.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2010. december 05. 00:07
Vigyázz Habarcs, téglákkal vagy körülvéve! :)
predator
2010. december 02. 19:34
Amikor szeptemberben Pörzse Sándor jobbikos képviselő javasolta,hogy a címer kerüljön a hivatalos magyar nemzeti zászlóra,akkor az LMP és az MSZP leszavazta. A Fidesz meg tartózkodott. Így javaslata elbukott,most meg egy újabb "önálló fideszes ötletként" láthatjuk viszont a címeres magyar zászlót.
radical
2010. december 02. 16:55
A Magyar föld védelme és a határon tuli Magyarok szavazati joga nem kerül bele? Ezek pedig nagyon fontos dolgok!Félek hogy ez egy fidesz alkotmány lesz.
morfondír
2010. december 02. 10:37
Na ezért érdemes volt nyálat verni, tolvajt kiáltani, ázsiai diktatúrázni, világvége hangulatba kerülni, ugye balliberók? Fura, hogy demokratikus, kormányt könnyebben leváltani képes politikai berendezkedés van alakulóban, mi? A patássztálinhitlerszálasihorthynyamnyamnyam-kormány csak csak demokratikus Alkotmány tervezettel áll elő? Persze visítani így is fogtok, habzásotok nem lesz fékezett, pedig arra még egy intelllllligens mosópor is képes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!