„A háborúval Oroszország posztszovjet térségbeli befolyása gyengül” – Rácz András és Stier Gábor az új Világrendben!

2023. március 08. 18:00

Mi lett 2023-ra a háború tétje? Melyik hatalom milyen súllyal tudja siettetni vagy akadályozni az új világrend eljövetelét? Az ukrajnai háború első évfordulóján a katonai konfliktus geopolitikai hatásait elemeztük két Oroszország-szakértővel.

2023. március 08. 18:00
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

A „színes” forradalmakat Oroszország úgy élte meg, hogy amerikai támogatással zajlik Oroszország befolyásának lebontása a posztszovjet térségben – „ez egy húsz év alatt felépült sérelemrendszer” – magyarázta Rácz András a háború elindításának okaival kapcsolatban.

A külpolitikai elemző szerint az orosz vezetés tagjai mind a Szovjetunióban szocializálódtak, annak a régi elitnek a tagjai, amely számára az volt az alapélmény, hogy a Szovjetunió világhatalom. A világbirodalmi státuszra való vágy, az ambíció ezért érthető Rácz szerint, de „a tényleges képességeket arra, hogy Oroszország alapjaiban formálja át a világrendet, én nem látom” - tette hozzá.

Stier Gábor úgy vélte, hogy az orosz befolyás kiterjesztése Ukrajnára, az ukrán kérdés megoldása „az új világrendben elfoglalandó orosz pozíció szempontjából magától értetődő kérdés volt”, de az új világrend elhozatalában, az amerikai hegemónia megtörésében Kína segítségére szorul.

Rácz András felhívta a figyelmet, hogy a világrend átalakításához gazdasági erő szükséges, ez Kínának megvan, Oroszországnak nincs. Ráadásul értékelése szerint a háborúval Oroszország nemcsak globális, de regionális, posztszovjet térségbeli befolyása is gyengül. „Szerintem most hal meg a Szovjetunió” – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország és Ukrajna mit nyerhet, illetve mit veszthet ezzel a háborúval, a moszkvater.com alapító főszerkesztője elmondta: “Ukrajna ebből a háborúból győztesen már nem jöhet ki. Mély demográfiai válságban van, az államot csak külső erővel lehet csak fenntartani, a gazdaság és az ország nagy része romokban van, és elvesztette a területének 18 százalékát”.

A Német Külpolitikai Társaság munkatársa pedig úgy vélte, Ukrajna abban az értelemben mindenképpen nyert, hogy megmaradt szuverén államnak. „De ezért a győzelemért Ukrajna rettenetesen nagy árat fizet. Évtizedekre vetődik vissza Ukrajna fejlődése” – tette hozzá.

Mi az ukrajnai háború geopolitikai tétje? A háborús felek milyen stratégiai célok megvalósítására törnek a katonai konfliktussal?

--

A műsor vendégei: Rácz András Oroszország-szakértő, a Német Külpolitikai Társaság munkatársa és Stier Gábor Oroszország-szakértő, a moszkvater.com alapító főszerkesztője.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. március 08. 21:10
Szar zsidó hohol propaganda. Hazug is, szánalmas is.
Kivűlálló
2023. március 08. 20:39
Na és... van olyan hülye aki elhiszi, hogy erre nem készültek az oroszok...? Erősen bele van égve az emlékezetükbe az, hogy a NATO és az USA miként vágta haza a Szovjetuniót (túl azon, hogy Gorbacsov, kölcsönös bizalom alapján bedőlt a NATO-nak és a USA-nak)! Nem gondolom, hogy kétszer elkövetnék ugyan azt a hibát! Ezt, nem kellene elfelejteni!
Ficium
2023. március 08. 20:08
Rácz csőgörény András külföldről fizetett, asszem német NGO fizeti.
counter-revolution
2023. március 08. 20:07
Ez nagyon laposra sikerült.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!