Rosszfiúk világforradalma? – recenzió Hatos Pál tanácsköztársaság-monográfiájáról

2022. április 11. 15:56

Hatos Pál arra vállalkozott, hogy az 1919. évi magyar proletárdiktatúra történetét áttekintse.

2022. április 11. 15:56
null
Ligeti Dávid - Nánay Mihály
Rubicon Intézet

„Hatos Pál – folytatva Az elátkozott köztársaság című monográfiájával kezdett munkát ‒ arra vállalkozott, hogy az 1919. évi magyar proletárdiktatúra történetét áttekintse. A szerző ezzel a magyar történettudomány egy régi adósságát törlesztette, hiszen Hajdu Tibor 1969-ben megjelent monográfiája óta ez az első munka, amely a tanácsköztársaság históriájának átfogó áttekintésére vállalkozott.

A munka komoly levéltári és szakirodalmi anyag alapján egyszerre vizsgálja a rövid életű magyar kommunista államkísérlet előzményeit, társadalmi hátterét, a világháborús összeomlás nyomán eleve nehezen kezelhető szociális feszültségek halmazát, a bolsevik állam történetét, a hatalom megtartása érdekében az állampolitika szintjére emelt terrorcselekményeket, a korszak kül- és katonapolitikai összefüggéseit, bukásának okait és következményeit. Mindemellett a 133 nap összetett, változatos, kalandos, ma már a követendő hagyományok világából teljesen kiveszett emlékezetét is behatóan vizsgálja.

A kötet tizenkilenc fejezetben foglalja össze a témát, amelyek részint tematikusan, részint pedig kronológiai rendben haladva vezetnek be a tanácsköztársaság történetébe. Ez néha redundanciákhoz vezet – például Fery Oszkár csendőr altábornagyot kétszer is meggyilkolják a kötetben (177. és 453.), de alapvetően ügyesen alkalmazza a szerző ezt a kombinált narratívát.”

Nyitókép: Képernyőfotó

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
galancza
2022. április 11. 21:19
h.pálesz a legvadabb magyargyűlölő komcsináci kategóriába tartozik. Érthetetlen hogy miért támogatja a Fidesz.
catalina9
2022. április 11. 17:01
Rosszfiúk világforradalma? – recenzió Hatos Pál tanácsköztársaság-monográfiájáról" Rosszfiúk monográfiája...
46providence
2022. április 11. 16:40
Ma fejezem be a könyvet,érdemes elolvasni,nehéz,'történészi' nyelv.Megnéztem,tényleg 2x szerepel a Fery gyilkosság.
stonecircle
2022. április 11. 16:32
Ajánlom: Sinkó Ervin Optimisták c. regényét + Egy regény regénye !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!