Csattognak a fasizmus bakancsai

2020. november 17. 09:42

Magyarország fölött újabb sötét, barna felhők gomolyognak. A New York Time Post országriportja!

2020. november 17. 09:42
null
Veczán Zoltán
Mandiner

Magyarország, 2020. Budapest szebb napokat látott utcáin jeges szél süvít, maszkos, komor emberek sietnek hazafelé: este nyolc óra után ugyanis kijárási tilalom van érvényben. Eközben a rezsim egyszerre jogi és fegyveres úton akarja megszilárdítani hatalmát.

A fasisztoid kormánytöbbség női ökle, Varga Judit benyújtotta a legújabb jogkorlátozó alkotmánymódosítási javaslatot. Emlékezetes, az Alaptörvény kilencedik, jogállamiságot és emberi jogokat sárba tipró módosítása rögzítette, hogy egy családban az apa neme férfi, az anya neme nő. A tizedik még ennél is továbbmegy: igaz, csak leíró jelleggel, de rögzíti, hogy egy újszülött gyermek általában fiatalabb a szüleinél, illetőleg ebben a korban várhatóan kisebb méretű, mint az őt világra hozó édesanyja. Jogvédő szervezetek aggódnak.

„Jó lenne azt mondani, hogy nem tudhatjuk, mi lesz a következő, de sajnos sejthető: ha most sem tapasztal ellenállást a kormány, hamarosan az is bekerülhet az Alaptörvénybe, hogy minden vízbe mártott test a súlyából annyit veszt, amennyi az általa kiszorított víz súlya… Nonszensz!” – fakad ki lapunknak a Tárcaság a Szabadságjogokért szervezet diszkriminációellenes csoportjának vezetője, Rózsa Virág. Az „Alaptörvény” szót keserűen megnyomja, láthatóan nem aludta át az éjszakát, szemei karikásak, vaníliásak. A TASZ irodájában ülünk, más, patinás jogvédő szervezetek aggódó képviselőivel. „Tudja, milyen tankönyvekben voltak benne ezek az általánosító törvények?” – teszi fel a költői kérdést Virág. Bólogatunk, bólintok én is, hogyne tudnám,

egyszer kezembe került egy német nyelvű matematikakönyv még a Harmadik Birodalom idejéből.

szóról szóra ugyanez a tételmondat szerepelt benne a térfogatszámítás örve alatt lopakodó szélsőjobboldali indoktrináció figyemeztető ujjaként.

További aggasztó jelek

„Teljesen egyértelműen egy újabb lépés a totális diktatúra kiépítése felé” – fűzi hozzá a Human Cry Watch regionális igazgatója. Adambrau Ádám nemzetközi jogász, de még ő sem tud visszaemlékezni olyan esetre, amikor egy európai kormány a valóságtól ennyire elrugaszkodott, hagymázas álmaira szabta volna az alkotmányt. „Salazar vagy esetleg Mussolini kacérkodhatott a gondolattal, hogy általános érvényű alapelvvé teszi a gravitációt, de Magyarországhoz képest a hatvanas évek Portugáliája vagy a harmincas évek Olaszországa maga volt a demokratikus paradicsom” – ismerteti a lehangoló helyzetet Ádám. „Igen, de azok a vezetők kvalitásaikban egészen mások voltak” – érzékelteti a különbséget Sándor József Benedek, a Helsinki International diszkriminációellenes részlegének vezetője, hozzátéve:

Salazar például kiválóan beszélt portugálul, Mussolini pedig olaszul.

Abban mindannyian egyetértenek, hogy amennyiben valóban nem találkozik a kormány semmilyen korlátozó erővel vagy társadalmi ellenállással, a helyzet csak egyre rosszabb lesz. „A strukturális átalakítások lépésről lépésre, az orrunk előtt történnek, az emberek nagy része viszont még azt sem érti meg, miért van szükségünk az anyagi támogatásukra” – érzékelteti a civil közöny ijesztő mértékét Adambrau. Önmagában persze egy abszurd törvény sem állja meg a helyét, ha nincs, aki betartassa: a jogvédők fokozódó aggodalommal figyelik a Terrorelhárító Központ fegyveres milíciáinak gyülekezését a főváros több pontján, és mindhárman rámutatnak: ez egy felvilágosult országban bőven elég indok lenne előrehozott választások megtartására.

Az igazi áldozatok: az emberek

A szervezet irodájában közben Virág bemutat néhány személynek, akik a várható legújabb intézkedés miatti félelmükben a TASZ segítségét kérték; komoly az aggodalom bennük, hogy az alaptörvény-módosítást a büntető törvénykönyv is követi majd. Eleinte tartanak tőlünk, csak lassan nyílnak meg – anonimitás és arcuk kitakarása mellett, természetesen, végül mégis sorra bukik ki belőlük a panasz.

Attól tartanak, hogy akaratlanul is törvényt szegnek majd akkor, ha fürdés közben levegőt vesznek,

és ezáltal megmozdul a vízszint körülöttük. A Békés megyei kisvárosban élő Géza például arról beszél lapunknak, hogy ebben a jogi bizonytalanságban már zuhanyozni sem mer, ami viszont a legjobban fáj neki, hogy családja fokozatosan, hétről hétre idegenedik el tőle, és még a szomszédai is kerülik. „Ha mégis meglátnak, befogják az orrukat” – ecseteli kétségbeesetten.

A belvárosban élő Ágota szemében inkább a reménytelen düh tükröződik. Ő törvénytisztelő polgárként nem akar összeütközésbe kerülni a leendő jogszabállyal, éppen ezért rendszeresen szeretne légzőgyakorlatokat venni uszodában, de azokat a kijárási tilalom mellett nemrég bezáratta a kormány, a vírusra való hivatkozással – sorolja indulatosan, magasba emelt szemöldöke jelzi értetlenségét.

„Mi sem mutatja jobban a rezsim cinizmusát, mint ez a lépés. Először hoznak majd egy törvényt, aztán lehetetlenné teszik, hogy betartsa az ember, végül fegyverrel fenyegetnek, büntetnek” – foglalja össze tömören a helyzetet Virág.

Magyarország megmentője?

Míg jogvédő szervezetek az uniós fórumokhoz fordulást fontolgatják, mi telefonon érjük utol Karácsony Szilveszter főpolgármestert, aki, mint arról a Time magazin elfogulatlan portrécikkében beszámolt,

Magyarország megmentője lehet majdan.

Korlátozott jogkörei miatt azonban a városvezető nem sokat tehet: mint lapunknak elmondja, maga is azt látja, hogy ami most folyik az országban, az csak a kezdet, bőven várhatók még további lépések is.

„A kormány erőszakos módon, Európában egyedülálló érzéketlenséggel kriminalizálni akarja a bűnözést. Eközben fegyveres terrorelhárítók járkálnak az utcákon. Mégis mi ez, ha nem fenyegetés?” – teszi fel a kérdést, hozzátéve: a szélsőjobboldal felé hajló rezsim nem átallja a rendőröket is fegyverrel kiküldeni az emberek közé. „Maga szeretne pisztollyal, gumibottal, meg bilinccsel mászkálni egész nap, még karácsonykor, újévkor is?” – természetesen nemmel válaszolok, maga a kérdés is abszurd.

„Egyszerűen nem fér bele a fejembe, kinek jut ilyesmi az eszébe, de a kormány mégis meglépte. Ön szerint ismer bármiféle határt az, aki még erre is képes?” – szembesít a nyilvánvaló tényekkel Karácsony. Mint kifejti: ha egy tisztességesebb kormány kerül hatalomra – és éppen nem lesz jegesedés a bicikliutakon – akkor személyesen megy be a Parlamentbe beterjeszteni azt a jogszabályt,

amely rugalmasabb, bázisdemokratikusabb terrorelhárítást és rendvédelmet tesz lehetővé. 

Eszerint az egykori Uberhez hasonló rendszer szerint bárki jelentkezhetne terrorelhárítónak, aki éppen egy terrorcselekmény helyszíne környékén tartózkodik és regisztrált az applikációra. Gyors, online elérhető gyakorlóvideókon alapuló kiképzést, majd, miután aláírta a felhasználási feltételeket, megkapná a fegyvert, de csak arra az időre, amíg zajlik a terrorcselekmény. „De nem riadunk vissza az outsorcingtól sem, ellentétben a feudális bandériumokra támaszkodó kormánytól” – teszi hozzá Karácsony, aki az átláthatóság mellett a szakértelmet tenné központi szemponttá, és azt sem tartja kizártnak, hogy a terrorelhárítást kiszervezi a terroristákhoz. „Valljuk be, ők legalább értenek hozzá, bár a nemi diverzitás tekintetében még kihívásokkal küzdenek” – teszi hozzá józanul. Nehéz vele nem egyetérteni.

Mégis, a főpolgármester hangjában némi bizakodás csendül, és ezt az érthető optimizmust hallom ki minden kétségbeesett hang mögül. Nem nehéz kitalálni, mi áll emögött: a magyarokban feltámadt a remény, hogy az amerikai elnökválasztás eredményei megindíthatják az olvadást az autokrácia jeges markába merevedő Magyarországon, és egyszer beköszönt a tavasz.

***

Jelen tárcaírás 99 százalékban a képzelet szüleménye. Kivéve a Time-féle portrét Karácsony Gergelyről „Magyarország tovább csúszik az önkényuralom irányába. Meg tudja menteni Budapest polgármestere?” címmel. Az tényleg megjelent.

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. november 17. 20:54
Az van a time cikk alján, hogy "With reporting by Gabi Horn/Budapest". Szóval ezeket a nyugati cikkeket is részben Budapesten írják Hornék.
Akitlosz
2020. november 17. 20:50
Valahol vulkánkitörés lehetett, az magyarázza a barna felhőket.
I am being lied to
2020. november 17. 17:07
Az eredeti cikkben: "Karacsony (pronounced Ka-rat-shawng)", Budapest koreai főpolgármestere.
Box Hill
2020. november 17. 15:37
Csattognak a zsidók csizmái? "A fasiszta mozgalom maga is aránytalanul zsidó mozgalom volt - tehát a zsidók arányaiban nagyobb részét alkották a pártnak, annak egész történetén keresztül, mint az olasz lakosság. 1938-ra a pártnak 10,215 felnőtt zsidó tagja volt." (Amikor Olaszország teljes lakosságából körülbelül 47,000 volt zsidó.) "Mussolininek több zsidó munkatársa volt, így a kedvenc és legbefolyásosabb szeretője, Margherita Sarfatti. Róma főrabbija hivatalos áldásában részesítette Mussolinit, aki (olasz támaszponton) segítette a cionista haditengerészet kifejlesztését, mint a brit imperializmus elleni manővert." Forrás: Stanley G. Payne: A History of Fascism, 1914-1945, The University of Wisconsin Press, 1995, 240.old.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!