A lábadozó beteg

2019. július 09. 07:43

Remények szerint az adócsökkentési politika és a bürokrácia lefaragása beindítja a görög növekedést.

2019. július 09. 07:43
Szőcs László
Magyar Nemzet

„Ciprasz kormányfő bedobta a törölközőt, és úriember módjára átadta székét utódjának, Micotakisznak. A tegnap már be is iktatott miniszterelnök Új Demokrácia elnevezésű jobbközép pártja elfoglalta történelmi helyét az athéni kormányrúdnál, Micotakisz pedig azt a posztot, amelyre nemes pedigréje predesztinálta – hogy szép, görög gyökerű kifejezéssel éljünk.

A Kennedy- vagy a Bush-klán ugyanis elbújhat az athéni dinasztikus politika mögött; az egykor szebb napokat is megélt balkáni országot hagyományosan a Karamanliszok, a Papandreuk és a Micotakiszok irányítják. Cipraszból alighanem történelmi lábjegyzet lesz, akit a kétségbeesés és a megalázottság érzése emelt a magasba, miután a 2009–10-es válság nyomán tömegek szegényedtek el a mitológiai istenek lábainál.

Tisztességben megőszült nyugdíjasok verekedtek össze a bankókat szűken mérő készpénz-automatáknál, egyesek öngyilkosok lettek, mert nem maradt semmijük, a fiatalok pedig kivándoroltak az olümposzi magasságokba szökött munkanélküliség elől.

Mostanra a polgárok lehiggadtak, a Sziriza megbuktatása mellett a lefolyóba öblítve a még a sokat látott Európában is hátborzongatóan szélsőjobboldali Arany Hajnalt. Új fejezet kezdődik. A jobbközép vezetés és a profi menedzsernek tartott Micotakisz személye reményt ad arra, hogy az EU egykori nagybetege nemcsak lábadozik, de legalább középtávon fel is épülhet.

A remények szerint az adócsökkentési politika és a bürokrácia lefaragása beindítja a gazdasági növekedést. Erre égető szükség lenne, ugyanis Görögország államadóssága jelenleg 332 milliárd euró, ami GDP-arányosan 191 százalékot tesz ki, Japán után az egész világon a második legmagasabbat. Miközben azonban Japán a saját népének tartozik, a görögök a külföldnek – ez óriási különbség.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amondó
2019. július 11. 23:44
Micsoda véletlenek vannak! A görögök szófogadóak voltak, a brüsszeli basák meg voltak velük elégedve, ám a választások felkavarták az állóvizet. A szavazást követő napokban - micsoda véletlen, hogy eddig nem jutott eszükbe - már felharsant az állatvédő, szamár-jóléti, csacsi-oltalmazó civil szervezetek kórusa, miszerint napfényes Hellászban borzalmas állatkínzás folyik.
pollip
2019. július 09. 19:03
Brüsszel már szólt az adócsökkentés ellen.
pollip
2019. július 09. 08:30
Az adócsökkentés több adóbevételt eredményez:-))) Kevesebben lesznek adóelkerülők.
Pelso j.
2019. július 09. 08:21
Adócsökkentés, amikor a görög államnak minden fillér bevétel kell...? Bürokrácia lefaragása, szépen hangzik. Vagyis: elbocsájtások a közszférában. Ki adja be ezt a görög népnek? A szerző egyszerűsít, vagy önmaga egyszerűségéből indul ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!