Itt a gyerek, hol a gyerek

2019. május 04. 14:14

m jegyezzük meg, ha nem születnek gyerekek (nem születik elegendő) nem lesz változás iskoláink háza táján.

2019. május 04. 14:14
Csáky Károly
Felvidék Ma

„Nemrég Ipolyság plébánosa szólt arról, hogy a városban az idén csak kilenc elsőáldozó lesz az egyházi iskolából, tíz az állami magyar iskolákból s összesen tizenegy a két szlovákból. Ez így harmincat ad ki, tizenöttel kevesebbet, mint tavaly. Megközelítőleg majdnem ennyi hát a helybeli tanulók száma az adott évfolyamban Ipolyságon. A többi vidékről jött, s talán valahol már hiányoztak ők is. De elég megnéznünk a városi havilapban az adott hónapok újszülöttjeinek és elhunytainak számát is. Alig születik 4-5 gyermek, s háromszor ennyi ember hal meg havonta. Persze ezeket a példákat nem azért említettem, hogy Ipolyságot bíráljam. Máshol is így állunk ezzel, ami még nagyobb baj!

Arról sem szólunk sokat, hogy a beíratottak számában ki mindenki van benne. Például nem írattak-e ebbe vagy abba az iskolába gyermeket kisiskolából, melyekről azt közöljük a sajtóban, hogy csökkent a létszámuk: jobb esetben már csak egy-két elsősük lesz, vagy nem is nyílhat osztály. Ott az a gyermek iskolát mentett volna, itt pedig csak hivalkodunk a számokkal.

Én azt gondolom, sokan bajban vagyunk, de a bajban nem lehetünk egymás ellenségei; a más kárán nem örvendezhetünk és hivalkodhatunk.

Sok mindent közösen kell megoldanunk. Úgy is, hogy nyíltan beszélünk, s legalább önmagunknak bevalljuk, mi van a számok mögött, milyen úton-módon jött, vagy nem jött össze ez vagy az a számadat. De egyet s a legfontosabbat talán már most leszögezhetjük: az apadó létszámok elsődleges okozója az a demográfiai hullám, ami elért minket, s amit még mindig nem akarunk tudomásul venni. Vagy ha igen, a csodát máshonnan várjuk. Ám jegyezzük meg, ha nem születnek gyerekek (nem születik elegendő) nem lesz változás iskoláink háza táján, s csak növekszik majd a baj, az iskolák kapuin kívül is!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2019. május 05. 03:48
Vajon miért zavarja a szlovákokat a magyar Himnusz? Körbekérdeztünk a DAC-meccsen! https://azonnali.hu/cikk/20190428_vajon-miert-zavarja-a-szlovakokat-a-magyar-himnusz-korbekerdeztunk-a-dac-meccsen
56október
2019. május 04. 16:16
Ne hálaistenkedjetek, hanem szaporodjatok! Minden adottság és lehetőség megvan rá! Csak úgy mondom: Ipolyság a szó szoros értelmében egy köpésre a magyar határtól, egy majdnem színmagyar tömb kellős közepében van - nem Árvában vagy Liptóban! Szedjétek már össze magatokat!!
3M..
2019. május 04. 14:45
Mennek, mennek, mendegélnek! A magyarok már tömesen disszidálnak. "Tovább nőtt az Ausztriában élő magyarok száma, így már 82 ezer magyar él életvitelszerűen nyugati szomszédunknál." http://balrad.ru/2019/05/04/mennek-mennek-mendegelnek/ Szebb Jövőt!
krakken96
2019. május 04. 14:39
Ez komoly? Ki fog azért gyereket vallalni, h a papoknak meg tanaroknak jo legyen?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!