A szélsőjobb egyszer már csúnyán megbukott Ausztriában

2017. október 15. 19:23

Szinte minden egyes programpontot képesek voltak bevándorlózásra és/vagy külföldözésre kihegyezni.

2017. október 15. 19:23
Labanino Rafael
Kettős Mérce

„Az FPÖ végig napirenden tartotta a bevándorlási kérdéséket, de ez sem segített megítélésükön. A 2002 novemberi előrehozott választást végső soron Jörg Haider robbantotta ki. A párt radikálisait fellázította a pragmatikus szárny, és különösen a párt kompromisszumkész és kompetens miniszterei ellen (és akik az ellenük összehívott 2002 szeptemberi pártkongresszus »hangulata« miatt lemondtak, köztük a széles népszerűségnek örvendő pénzügyminiszter is). A konfliktust formálisan kiváltó ok az adóreform elhalasztása volt, amit Haider fő célkitűzésének tartott, illetve szerepet játszott még benne, hogy a pragmatikusok támogatták az EU keleti bővítését, amit a radikálisok élesen elleneztek. A 2002 novemberi választásokon nem jött be Haider számítása, az FPÖ leszerepelt. 3 évvel később pedig már Haidert magát is elsöpörta párt radikális szárnya: Haider és a kormánytagok kiléptek és BZÖ néven új pártot alapítottak, az FPÖ vezetését pedig a párt mai vezetője, Heinz-Christian Strache vette át.

Sokat elmond a szélsőjobbos párt dinamikájáról, hogy a 2005 áprilisi pártszakadás után a párt addigi kormányzati szerepvállalását megtagadó Strache-féle FPÖ előbb viszonylagos tartományi választási sikereket ért el (megállt az addigi zuhanás), majd a 2006-os szövetségi parlamenti választásokon kicsit még javított is a 2002-es eredményen (1 százalékot). Eközben a koalícióban maradó, a párt kormányzását felvállaló »új« párt, az ekkor már pragmatikust játszó Haider vezette BZÖ 2006-ban épphogy bejutott csak a parlamentbe. (...)

Az FPÖ választási programját a neten böngészve azonban csak egy biztos, szinte minden egyes programpontot képesek voltak bevándorlózásra és/vagy külföldözésre kihegyezni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balsors
2017. október 16. 14:54
A nevek, dátumok átszerkesztésével a Hun bal is lehet.
terra
2017. október 16. 11:56
" Szinte minden egyes programpontot képesek voltak bevándorlózásra és/vagy külföldözésre kihegyezni." Ja kérem, nincs mit tenni, ha a népnek most ez a legfontosabb, mert nem akarnak kisebbségbe kerülni a saját országukban. " A szélsőjobb egyszer már csúnyán megbukott Ausztriában" Az lehet, de most nyert, mert nehéz lenne vesztésnek beállítani, ha egy párt korábbi magához képest lényegesen több mandátumot , 26 %-ot szerezve minden valószínűség szerint kormányra fog kerülni. A baloldali formációk pedig vagy a parlamenten kívülről nézegetnek befelé, vagy az ellenzéki sors keserű kenyerét fogják enni.
amok
2017. október 16. 10:59
Labanino úr önmagában érv arra, hogy miért ne engedjünk be nyakló nélkül afro-kubai kommancsokat/libbancsokat. Utánaolvasva egy kicsit a munkásságának, nemrég afro-kubai származásúként arról értekezett, hogy ki a magyar. Az illendőség minimuma részéről azt kívánná, hogy ebben a kérdésben bölcsen kussoljon.
Szerintem
2017. október 16. 10:51
A bukott ballibsi oldal pont most beszél a "szélső"jobb bukásáról. Vicces :) Egyáltalán miért szélsőséges? Csak mert nekik nem tetszik a pofázmányuk? Nem gondolja a szerző, hogy hozzájuk képest ők meg "szélső"bal?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!