A jobboldali értelmiség és a hatalom

2017. január 28. 14:25

A Professzorok Batthyány Körének tagjainak többsége nyugdíjas, nem kell félnie semmitől, szabadon nyilváníthat véleményt. Nem is félünk, csak egytől: ha állításunk nélkülözi a megfelelő alapot.

2017. január 28. 14:25
Náray-Szabó Gábor
Mandiner

Náray-Szabó Gábor, a Professzorok Batthyány Köre elnökének írása

 

Nemrégiben Pogrányi Lovas Miklós egy publicisztikában rótta meg a jobboldali értelmiséget, mert „nem tud mit kezdeni a hatalom brutális valóságával”.

Kerülgetjük a forró kását, nem merjük kimondani a teljes igazságot, ez bizony régi vád az értelmiséggel szemben. Van ennek valós magja is: egyesek féltik az egzisztenciájukat, félnek kimondani azt, ami a szívükön fekszik, mert baj lehet belőle. Nem új ez a jelenség, kifejeződik a „ne szólj szám, nem fáj fejem” szólásban is, melyet ki többször, ki ritkábban idéz a viták során.

A Professzorok Batthyány Körének tagjainak többsége azonban nyugdíjas, valójában nem kell félnie semmitől, szabadon nyilváníthat véleményt. Nem is félünk, csak egytől: ha állításunk nélkülözi a megfelelő alapot, felületes vagy éppen az érzelmeink, nem pedig a tények vezérlik. Ezért nem marasztalunk el személyeket, véleményt is csak kivételes esetben mondunk róluk, nem akarjuk átvenni a bíróság szerepét.

Van még egy másik veszély is, mely a mégoly átgondolt nyilatkozatokat is fenyegeti: a véletlen vagy szándékos félreértelmezés, akár a lényeg meghamisítása. Erre a sajtónak nagy lehetősége van, és bizony él is vele. Erre is gondoltunk, amikor arról írtunk legutóbbi nyilatkozatunkban, hogy „az országban a valóság és a látszat minden korábbinál jobban összekeveredett, és természetesen a látszat uralkodik”. A látszatot pedig nem úgy formálják, hogy annak a véleményét és szándékait tükrözze, aki megnyilatkozik, hanem azét, aki fizeti a sajtót.

Két példát hozok fel a fentiek bemutatására. Az egyik televízió újságírója rövid telefonos interjút készített velem, melyben többek között a korrupcióról is szó esett. A következőt mondtam neki: „azokat a képviselőket, politikusokat, akik korrupciógyanúba keveredtek és »védhetetlenek«, mint például Mengyi Roland, el kell engedni”.

A címbe a következő került: „Náray-Szabó: Mengyit is el kell engedni és ki kell közösíteni”. A számba adták, hogy a képviselőt ki kell közösíteni, ami ellen azért tiltakozom. Az „elengedés” nem kiközösítést jelent, hanem azt, hogy függesszék fel a gyanúba hozott személy mentelmi jogát, és tegyék lehetővé a hatóságoknak, hogy megfelelő nyomozás után a bíróságra utalják az ügyet. Ennek az a feladata, hogy a lehető legjobban alátámasztott tények ismeretében, minden szempontot mérlegelve mondja ki az ítéletét. Sem én, sem professzortársaim ezt a feladatot át nem vállalhatjuk.

A másik esetben egy internetes portál munkatársa kérdezte a véleményemet az olimpiáról, melyet én nagy lehetőségnek tartok a nemzeti összefogás erősítésére. Van számos tapasztalatunk a nagyrendezvényekkel kapcsolatban, ha merünk nagyot álmodni, nagy eredményt is el tudunk érni.

A riporternek erről ezt mondtam: „Ha ennek az az ára, hogy olyanok viszik el a pénzt, akiket nem szeretünk, akkor azt én elfogadom”. Ezek után a cikk a következő címmel jelent meg: „Professzorok Batthyány Köre: Olimpia akkor is kell, ha szétlopnák”.

Uralkodik az ellendrukkerek által formált látszat.

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dakotasámán
2017. január 30. 13:00
"Ha ennek az az ára, hogy olyanok viszik el a pénzt, akiket nem szeretünk, akkor azt én elfogadom”." "Az ész trónfosztása" című akcióban részt venni nem dicsőség "professzor"!
catalina9
2017. január 29. 07:24
Tisztelt Náray Úr! Ön felhoz két példát a mindennapos manipulációra, de elfelejti a lényeget, megnevezni a kép újságot, a két riportert. Az valóban nagy baja a nemzeti értelmiségnek, hogy a háromszori golyóváltás szabályosságát kutatja az 1800-as évek párbajkódexében, miközben géppisztollyal lőnek rá és a nemzetre. Ha Önöknek van mondanivalójuk, akkor arról is gondoskodni kell, hogy pontosan az jelenjen meg, és nem utána adomázni arról, hogy hát én mást mondtam. Annál is inkább mert a média, főleg a liberális hamisítása nekik olyan, mint a levegővétel, ráadásul a kifújt bűzös levegő ránk áramlik...és Önökre!
Berecskereki
2017. január 28. 22:01
A MOMO egy "házon" belüli vállalkozás. "Haris Évát a Heti Válasz 2009-ben „az MSZP egyik képviselőjelölt-felkészítésben jártas pszichológusának” nevezte. A hölgy neve a tiszavirágéletű Kontroll Csoport nevű szervezet 2015-ös fölbukkanásakor is bekerült a hírekbe. Akkor az Index tette közzé, hogy Haris mellett Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter, Bitó László, a Haza és Haladás egyik alapítója, Kincses Gyula, a Gyurcsány-kabinet volt egészségügyi államtitkára vagy éppen Felcsuti Péter volt bankvezér, a 2009-es baloldali miniszterelnök-jelölti casting egyik hírbe hozottja is szervezkedik a Kontrollban, hogy új víziójukkal legyőzzék a Fideszt. Haris Éva férje nem más, mint a budapesti autószalonjairól és spanyolországi ingatlanbefektetéseiről ismert Haris György, az egykori SZDSZ farvizén mozgó nagyvállalkozó, aki a 100 leggazdagabb magyar listáján is szerepelt. A sajtó már korábban föltárta, hogy a szervezet elnökének apja, az azonos nevű Fekete-Győr András 2010 óta az Országos Betétbiztosítási Alap ügyvezetője. A mozgalom egyik tagja Radnóti András, Radnóti Sándor SZDSZ-es filozófus fia, de a Momentum tagja még az SZDSZ-es, majd MSZP-s Mécs Imre egyik fia. Ennek kapcsán (az ifjabbik) Fekete-Győr András a 444-nek azt ecsetelte: "Nem kell, és nem lehet azt szégyellni, hogy te ilyen vagy olyan családba születtél, és neked esetleg több jutott." Kíváncsian várom, hogy mikor indítják a családi éhségmenetet.
zolizolizoltan
2017. január 28. 21:52
Náray-Szabó Gábor nem hátrált meg, "erőt mutatott"-visszakézből. Így értékelem a nyilatkozatát. Bravó professzor úr!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!