Tartós gyász

2016. március 30. 18:28

Számolni, küzdeni kell akkor, amikor jelképekről, szimbólumainkról van szó, hiszen ezek határoznak meg minket a vacsorán, a pénzen, a racionalitáson túlmutató formában.

2016. március 30. 18:28
Páva Adorján
Krónika

„Egyre sűrűbben hallani, hogy az embereknek elegük van a zászló- és feliratperekből, merthogy nem lobogót eszünk vacsorára, és nem az anyanyelvhasználat szorgalmazása hoz pénzt a házhoz. Egyesek azt sem értik, minek kell akkora feneket keríteni Tőkés László román érdemrendjének: adták, elvették, »kit érdekel«. Ügyvédje szerint még magát az érintettet is meg kellett győzni arról, hogy ne hagyja annyiban, tegyen panaszt az elnöki visszavonás miatt, és pereskedéssel is számoljon.

Számolni, küzdeni kell akkor, amikor jelképekről, szimbólumainkról van szó, hiszen ezek határoznak meg minket a vacsorán, a pénzen, a racionalitáson túlmutató formában. Nem véletlen, hogy ezeket támadja az államapparátus, amely képtelen megbékélni a kölcsönös tiszteleten alapuló együttélés gondolatával – mert uralkodni akar.

A múlt átgyúrása pedig a felsőbbrendűség-érzet életben tartásának egyik hatásos eszköze. Ennek vagyunk most is tanúi: a közönyösek észre sem fogják venni, hogy a ‘89-es rendszerváltás magyar hősét, jelképét hogyan dolgozzák át a »nemzet ellenségévé« a többség kollektív tudatában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2016. augusztus 18. 11:45
Sok ilyen ellensúly kellene.
Ellensúly
2016. május 30. 17:28
Sajnos határon túl is egyre inkább jellemző a kulturális népirtásba való beletörődés. Pedig jóval kisebb, gyengébb nemzetek bátran ki mernek állni a megmaradásukért. Petőfi sorai jutnak eszembe: „Pillanatra fölriadt e nemzet, S szétnézett, mi zaj van a világban? És a másik oldalára fordult, S mostan ujra aluszik javában. Ébredj, ébredj, istenverte nemzet, Aki ott az elsők közt lehetnél, S kárhozatos lomhaságod által Mindig hátul és alant hevertél! Ébredj, hazám, mert ha most nem ébredsz, Soha többé nem lesz ébredésed, S ha ébredsz is, annyi időd lesz csak, Míg nevedet sírkövedre vésed!”
lajkakutyus
2016. április 29. 07:51
Románia tűzzel-vassal kiállt a szerbiai románokért, a magyar kormány kussol. Orbán, Semjén néha megriszálja magát Erdélyben oszt' jónapot. Martonyi, Németh Zsolt, Szíjjártó meg szarik a határon túliakra.
madarasi.abel
2016. április 29. 07:48
Na jó. Azért nem kell siránkozni. A csíksomlyói búcsút nem fogják tudni elvenni. S az egy igazi jelkép.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!