A szász erődtemplomok esete a hódítókkal

2016. február 23. 12:34

Ha cinikus akarnék lenni, azt mondhatnám, hogy a két szász erődtemplom tornya úgy dőlt össze, mint a szász származású román, Klaus Johannis államelnök népszerűsége.

2016. február 23. 12:34
Szántai János
Főtér.ro

„Ha cinikus akarnék lenni – márpedig miért is ne lennék az, hiszen annyi »koronás« állami fő jár elöl a jó példával –, azt mondhatnám, hogy a két szász erődtemplom tornya úgy dőlt össze, mint a szász származású román, Klaus Johannis államelnök népszerűsége.

Persze másról, többről van itt szó, mint némi tehetetlenségből fakadó cinizmusról, illetve frappánsnak tűnő hasonlatról. A politikusok feltűnése és eltűnése, ha tetszik, normális. Jönnek, látnak, győznek, építenek, lopnak, okosakat, nagyokat vagy hülyeségeket mondanak, aztán eltűnnek a magán- és egyéb szférákban vagy a börtönben, ki-ki habitusa, génállománya avagy mázlija szerint. Igaz, a templomok is összedőlnek néha. Például háború idején. A hódító jön és jó esetben csak a vallási »felségjelet« cseréli le. Ez a pragmatikus fajta. Rossz porig rombolja a leigázott ellenfél templomait.

Kétfajta rombolás létezik. Az egyik aktív. Vagyis a hódító szépen felállítja az ágyúit és addig lövi a célpontot, amíg az összedől. Pont. Ez a fajta pusztítás mégis valahol tökös. Mert vállalja.

A másik fajta rombolás passzív. Vagyis az illetékesek (egyelőre maradjunk ennyiben) élik az életüket, emigrálnak, fogynak (szászok), vagy éppen betelepülnek, gyarapodnak (románok), és közben még büszkén mutogatják is a »célpontokat«, amelyek szép lassan megereszkednek, hogy aztán egy szép napon összerogyjanak. Ez történt a közelmúltban a rádosi, majd a szászveresmarti erődtemplomok tornyaival. Hellyel-közzel 500, illetve 700 évig megálltak a lábukon. Aztán ledőltek. Mert hagyták. Nos, ez a fajta rombolás töketlen. Puhapöcsű. Gájner. Mert még csak fel se vállalja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiler
2016. február 23. 23:32
A románok cigányok. Szavukat ez alapján kell figyelembe venni.
Akitlosz
2016. február 23. 21:11
Kié volt az a templom? A tulajdonosának kellett volna karban tartania. Ha meg nem volt gazdája, akkor ez van. Az elhagyott, nem használt, senkinek sem kellő épületek előbb utóbb összeomlanak, így legalább a bontás sem kerül pénzbe.
Agnieszka
2016. február 23. 14:23
Eltelt lassan 100 év, számukra nagyon eredményesen. A szászoknak hűlt helye, remélhetőleg és valószínűleg jól érzik magukat régi-új hazájukban, Erdély meg szegényebb lett velük. Vannak etnikumok, akik bőven pótolják a számbeli hiányt, az egyik fajta nem épít semmit, a másik oda is benyomja a templomát, ahol egyelőre még nincs keresnivalója. Ezek a templomok régi szász templomok voltak. A román államtól hiú remény elvárni, h. a kitelepültek kultusz helyeit műemlékként megőrizzék, mikor a még bentlakó magyar kisebbség sanyargatása is zavartalanul folyik. Ez egy ilyen világ. Egy prosperáló, minimális államadóssággal rendelkező, saját mezőgazdaságát és iparát okosan fejlesztő anyaország jelenthetne valamilyen gátat a nyílt beolvasztásra törekvő román politikával szemben. Ez a kocsi mintha elment volna. A népek hazája nagyvilág kizárólag a saját érdekeivel törődik, néha még azzal sem, sőt. Valaminek a vége, kevés kivétellel, mindig szomorú, mégis élni kell.
lajkakutyus
2016. február 23. 14:08
A német és magyar állam kussolása mellett;
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!