Didergős tavasz

2016. január 26. 15:57

Az arab tavasz a teljesen őszinte jóakarat ellenére bukásra volt ítélve, sok ember halt meg a semmiért, sőt azért, hogy az emberek a bőrükön érezzék meg a háborút.

2016. január 26. 15:57
Sitkei Levente
Magyar Idők

Minden forradalom tiszta, ha győzni tud, ha viszont elbukik, akkor a csőcselék tombolása volt. Néha azt sem tudjuk, mi történik körülöttünk, majd az idő és a történelem eldönti. Öt éve milliók vettek részt az arab világ lángba borításában, hogy megtisztítsák a korrupt rendszereket, leszámoljanak a régi beidegződésekkel, menjenek el a régi vezetők, legyen remény, gazdagság, igazságosság. (...)

Öt éve őszintén hitte az arab világ, hogy meg lehet változtatni a történelmet, eltörlik a múltat, s a rabszolgahad képes a sarkából kidönteni a világot, senkikből mindenné válni. A forradalmat azonban el lehet lopni, sőt törvényszerű, hogy ellopják. Ez a forradalom természete. Tömegek hisznek benne, de kevesen tudják, hogy melyik úton kell elindulni. Aki tudja, az automatikusan a saját pecsenyéjét fogja sütögetni a forradalom lángján, s ez a pecsenye nem fog mindenkinek ízleni.

A lehetőséget mindenki meg akarja ragadni, de legtöbbször a káosz felé vezetik a népet. Senki sem érti, hogy miért nem sikerült, pedig mindenki jót akar. Csakhogy az ország vezetéséhez nem elég a jóakarat és a változtatás vágya. Magától nem fog kialakulni a rend. Azt meg kell teremteni, fel kell építeni. A befolyásos, de szürke háttérembereket is ki kell fizetni, hogy álljanak a forradalom mellé, távlatokban kell gondolkodni; ezer és egy feltétele van annak, hogy sikerüljön a nagy kísérlet.

Az arab tavasz a teljesen őszinte jóakarat ellenére bukásra volt ítélve, sok ember halt meg a semmiért, sőt azért, hogy az emberek a bőrükön érezzék meg a háborút. Ezek az emberek most, öt évvel az első lángocska fellobbanása után elgondolkodnak azon, milyen felelősség terheli őket. Vajon elrontottam? Igen, én is egy kicsit. Sajnálom én is egy kicsit.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2016. január 26. 16:58
Az őszinte jóakarat az USA-ból jött. Őszintén jót akartak Amerikának, de ez mostanában nem szokott bejönni.
red label
2016. január 26. 16:42
Az arab egy romboló népcsoport, látjuk a migránsok viselkedését, és látjuk az isis robbantásait a kultura világában. Boritékolható volt az arab tavasz kimenetele. Ez a dolgozni nem, seftelni igen metodus azt eredményezte ami van a világban.
OberEnnsinnen
2016. január 26. 16:36
"Az arab tavasz a teljesen őszinte jóakarat ellenére bukásra volt ítélve, " Már kinek az őszinte jóakaratáról beszélsz? A nagy területű arab államok - Irak, Szíria - szétrombolása, több kicsiny, jelentéktelen és egymás ellen fordítható államocska létrejötte, ugyan kinek az érdekét szolgálja, csak nem... Amelyik kerítéssel építi körbe magát, és no nézd már: az a kerítés nem is olyan ördögtől való, hiszen immár a civilizált európaiak is csinálják... No hát: ezért is kellett az arab tavasszal elárasztani menekültekkel Európát... Így relativizálandó a körkörös kerítés is.
Megtalálta
2016. január 26. 16:15
Hát, ki tudja. A francia forradalom sem volt vértelen, és aztán nagyon csúnya visszarendezősdés is volt. De mégis csak elindított egy folyamatot, ami után a régi, középkori rendszer nem volt képes visszaállni. Kétségtelen, hogy az angol polgári forradalom sokkal szimpatikusabb, sokkal kevésbé volt véres és ellentmondásos (arról nem is beszélve, hogy időben mennyivel megelőzte a franciát), de az alapvető társadalmi berendezkedés megváltozása az esetek többségében nem egy lineáris fáklyásmenet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!