1944. március 19.: a sorsfordító náci megszállás

2014. július 23. 15:09

A megkerülhetetlen tény: ha nincs német megszállás, a magyarországi zsidók túlnyomó része túléli a második világháborút.

2014. július 23. 15:09
Agent Ungur
Mandiner

Nem vagyok oda az emlékművekért, névváltoztatásokért, ünnepségekért és megemlékezésekért. Nem azért, mintha időnként nem lennének fontosak, de a mai Magyarországon egész egyszerűen túl sok van belőlük. Kár a bronzért, erőfeszítésért, botrányért.

A Szabadság téri német megszállási emlékmű olyan, amilyen. Itt nem kívánom értékelni, csak magát az eseményt, amire emlékezni kívánt. Üzenetének ugyanis van egy nagyon fontos eleme. Az, hogy alaposan leszögez egy megkerülhetetlen tényt: Magyarország 1944. március 19-én elvesztette egyébként is meglehetősen csekély mozgásterének túlnyomó részét – ha röviden akarjuk mondani, elvesztette függetlenségét. Nem igazán az emlékmű számít, hanem az, hogy magával az eseménnyel legyünk tisztában, azzal kapcsolatban kéne hisztériától és bel(kül) politikától mentes vitát folytatni. A vitáért a bronzzal ellentétben ugyanis sohasem kár.

A német megszállásnak számos tragikus következménye lett, ezek közül a magyar zsidóság tragédiája az egyik, az érintett magyar polgárok számát és sorsának kegyetlenségét illetően kétségtelenül a legnagyobb. Nem elfogadható narratíva az, hogy 1944. március 19-e után nem volt magyar felelősség a történtekben, de az sem, hogy egy szuverén magyar állam saját akarata lett volna, ami történt.

A megkerülhetetlen tény tehát a következő: ha nincs német megszállás, a magyarországi zsidók, zsidó gyökerű magyarok túlnyomó része, több mint kilencvenöt százaléka megalázva, megtaposva bár, de túléli a második világháborút. A berlini döntés Magyarország megszállásáról igazi fordulópont.

A németek uralta Európában ezzel éppenséggel az utolsó menedék esett el. Holokauszt a Harmadik Birodalom árnyékában ugyanis mindenhol volt, szinte mindig kollaboránsok segítségével, egyes esetekben egyenesen általuk végrehajtva. (Legfeljebb a nácik által kivételezetten, mintaprotektorátusként kezelt, és a semleges Svédországgal szomszédos Dánia kivétel, ahol 1943-ban a széles társadalmi ellenállás a zsidóság 99%-át, hétezer embert megmentett.)

Ha körbenézünk a korabeli Európában, akkor láthatjuk, hogy 1944 márciusáig – zsidótörvényeivel, hivatalos antiszemitizmusával, Újvidékkel, a kárpátaljai deportálásokkal és a munkaszolgálattal együtt is – Magyarország egy viszonylag biztonságos sziget volt a népirtás tengerében. Ez nem felmentés vagy mentegetés, csak egy tény közlése – Randolph L. Brahamot idézném, ha a könyvtáram közelében lennék.

Az 1941 áprilisában megszállt Szerbia lett az első „zsidómentes” ország a náci övezetben. A tömeggyilkosságot túlnyomórészben nem a németek, hanem a szerb kollaboráns hatóságok hajtották végre, 1942 augusztusára a szerbiai zsidók kilencven százalékát megölték. Romániában Szerbiához hasonlóan, de közvetlen német megszállás és iránymutatás nélkül, saját kézbe vették a zsidóság kiirtását, a román hadsereg által meggyilkoltak vagy a nélkülözésekben elpusztultak száma 280 ezer - 380 ezer körülire tehető. Az ugyanakkor tény, hogy a román holokauszt Moldáviára és Besszarábiára fókuszált, a saját végrehajtású tömeggyilkosság a dél-erdélyi, jelentős részben magyar anyanyelvű /identitású zsidóságra nem terjedt ki. Kérdéses, hogy az akarat hiánya vagy a háború menetének fordulata miatt.

A horvát állam a románhoz hasonlóan jórészt saját hatáskörben hajtotta végre a zsidóság megsemmisítését, egy nagyobb és számos kisebb „horvát fejlesztésű”, körülményeiben még a kor mércéjéhez mérve is döbbenetesen brutális koncentrációs táborban, már 1941 áprilisától. Szlovákiából 1942 márciusában kezdődtek meg a deportálások a szlovák államapparátus szervezésében, az első szlovák állam, jelentős részben szintén magyar anyanyelvű/identitású zsidó lakosságának 77%-át pusztították el. A balti államokban, Hollandiában, Belgiumban, de a nagy és dicső Franciaországban is voltak olyanok, nem kevesen, akik részt vettek a holokausztban. A Vichy-kormányzat apparátusa, a nem kevés belga és holland kollaboráns éppenséggel a német kényszeren túl is meglehetős lelkesedéssel vett részt a zsidóság kifosztásában és deportálásában.

Ukrajnában is megfelelő mennyiségű kiszolgálóra talált a nácizmus, és Kárpátalja, ha 1939 márciusában Magyarország nem szállja meg, német bábállamként valószínűleg szintén semmit sem tett/tehetett volna zsidósága védelmére. Az biztos, hogy 2-3 évvel korábban indul el az öldöklés, és talán nagyobb arányú a végleges veszteség is. A lengyel zsidóság története jól ismert, a gettósítás majd a deportálás ott is különösebb társadalmi ellenállás nélkül ment végbe. Az olasz fasiszta állam, bár tett zsidóellenes lépéseket, 1943-ig, azaz a német megszállásig nem engedett a német nyomásnak. Utána megindultak a deportálások, és bár a szövetségesek előretörése miatt az olasz zsidóság jelentős része nem volt „elérhető”, minden ötödik ember odaveszett.

Kollaboránsok, zsidógyűlölők, gyilkosok, szimpla nyerészkedők és rablók tehát mindenhol voltak, de sehol sem kaphattak volna szabad kezet, ha nincs a német hatalom. Sehol. Még Romániában és Horvátországban sem, ahol a „legfüggetlenebb” volt a végrehajtás.

Ez a tény igaz Magyarországra is.

A Bakyk, Endrék meg Jaross Andorok nélkül a magyar holokauszt nem lett volna akkora mérvű, amekkora. Ez igaz. Az is igaz, hogy sok ezer, tízezer magyar része volt a gépezetnek, van, aki parancsot követve, de sokan lelkesen és nyerészkedve. Nem kétséges, hogy a függetlenségét vesztett magyar állam nem egyszerűen kiszolgálta a német parancsokat, hanem nagyon hatékonyan és szervezetten teljesített.

De az biztos, hogy Baky, Endre meg Jaross, és a sok hozzájuk hasonló figura az államapparátus különböző szintjein nem deportálhatott volna senkit a nácik nélkül. A történelmi pillanatot, hogy fanatikus vágyukat a „zsidómentes” Magyarországra megpróbálhassák megvalósítani, a Wehrmacht hozta el.

Nem egész két évvel később a legfőbb felelősök bitón feleltek bűneikért.

1944. március 19. a fentiekért, és még sok minden másért, a magyar történelem egyik legsötétebb napja. Ha már van ez az emlékmű, akkor beszéljünk róla, bármilyen reménytelennek is tűnjön bármiféle közmegegyezés.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 291 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madarasi.abel
2014. július 24. 12:16
Edmund Veesenmayer a nürnbergi perben tett vallomásában rendkívüli jelentőséget tulajdonított a deportálásban nyújtott készséges magyar segítségnek: „Ha a magyarok vaskövetkezetességgel tagadták volna meg a német kívánságot a zsidókérdésben, annak megoldására sor nem kerülhetett volna. Nyomás lett volna, de – az 1944-es év már »krízisév« volt – nem lett volna hatalmi erő egymillió ember megjelölésére, összefogására és deportálására. Ez egy olyan hatalmas rendőri feladat, amelynek elvégzését három hónap alatt csak a lelkes magyar teljes hatósági és karhatalmi apparátus tette lehetővé. Kívülről nem tudtak volna megfelelő erőt hozni e célra, mert csak az tudta volna elvégezni, amelyik az országot, népét ismeri s a nyelvet beszéli. Eichmannak csak igen kis törzse volt. Ilyen gyorsan és ennyire súrlódásmentesen – csak a magyar kormány teljes segítségével volt lehetséges.” (wikipedia)
Logogrif
2014. július 24. 07:41
Csak pontosítás képpen:Idézet Horthy leveléből!-"Kedves Bóli/Teleki Pál - Bár mindazt,amit írok,éppen úgy elmondhattam volna,azonban...minthogy Te is írásban fektetted le többször az elgondolásaidat,én is ezt teszem...Az első kérdés a rutének,tótok stb.névmagyarodítása.-A zsidók névmagyarosítását régi időktől fenntartottam magamnak...-Ami a zsidókérdést illeti,én az egész életemben antiszemita voltam,zsidókkal sohasem érintkeztem.Tűrhetetlennek tartottam,hogy itt M.O.-on minden-minden gyár, bank, vagyon stb. zsidó kezekben legyen,és hogy a magyar tükörképe-kivált külföldön - a zsidó.---..minthogy a kormányzat egyik legfontosabb feladatának az életstandard emelését tartom,tehát gazdagodnunk kell, lehetetlen a zsidókat...egy-két év leforgása alatt kikapcsolni....Én hirdettem talán először hangosan az antiszemitizmust,- azonban nem nézhetek nyugodtan embertelenségeket,szadista,oktalan megaláztatásokat,mikor még szükségünk van rájuk."-"A megbeszélés után égesd el ezen levelet"...Ennél tisztább őszintébb és gyávább hitvallást még ma sem tesznek a vezető "politikusaink..."Ennyit Horthy alapállásáról, amit mindíg is képviselt,hol nyiltan - hol a nemzetközi és háborús viszonyok miatt "diplomatikusabb" módon.Azaz sosem volt karakán,gerinces nyílt és felelősségvállaló: A jutalmát emiatt kapta Stálintól,nem került bíróság elé sehol sem.Emellett ezen sorok is azt igazolják,hogy sosem volt, nem is lett sem zsidómentő,sem cigánymentő...Mottó:Az okos és becsületes emberek azért vonulnak ki a közéletből,mert a demokráciában a butaság,- a diktatúrákban pedig az aljasság alapján szelektálnak.-Néha bizony a zavaros időkben csak a zavaros fejűekből lesznek a "profik".Kinek nem inge,ne vegye magára.
Apáczai
2014. július 24. 07:38
A magyarsággal szemben kreált, minden alapot nélkülöző általánosító vádaskodás jellegzetes példája az egyik utolsó keresztény mártírunknak, Radnóti Miklósnak a tragikus esete. Radnóti felnőtt fejjel, jól átgondolt meggyőződéssel keresztelkedett meg. A korabeli, sorozási szabályok szerint nem fegyveres, hanem munkaszolgálatos katonai szolgálatra sorozták be. Nem volt fogoly, nem deportálták, nem bántották, hanem ugyanazt a feladatot kapta, mint oly sok magyar, aki műszaki alakulatban szolgált. Együtt teljesített szolgálatot többek között, különböző beállítottságú zsidó társaival is, akik körében a kikeresztelkedett Radnóti a közös szolgálati feladataik ellenére nem volt "népszerű" személy. Ma sem lenne az. Csak elképzeléseink lehetnek arról, hogy miket kellett kiállnia vállalt kereszténysége miatt a költőnek. Csak elképzeléseink, mert ott, akkor, és később, amikor a felkutatására nb. maguk a zsidó szervezetek vindikáltak kizárólagos igényt és jogot maguknak, minden használható nyom és tanúvallomás eltűnt, és rejtélyes körülmények egész sorozata övezte a "feltárók" munkájukat. Radnóti eltűnését követő időszakra, minden olyan vallomást és nyomot, ami a részvevők koncepciójának nem felelt meg, azt vagy érvek nélkül vitatták, vagy megsemmisítették, vagy mellőzték. A számukra hiányzókat pedig utólag gondosan "pótolták". Erről két kiváló tényfeltáró munka is készült, amelyek közül az egyik rejtélyes körülmények között egy vonaton "veszett" el az elaltatott szerző mellől, a másik viszont az Antológia Kiadó gondozásában megjelent. Ezek alapján rajzolódik ki a vértanú költő utolsó napjainak története, végzetes sorsa, rejtélyes halálának eltüntetett nyomai. Ennek lényege, hogy amikor Abdánál járt a front elől menekített alakulat, akkor a mártír költő már nem is élhetett. És ettől kezdve alapos okkal feltételezhető, hogy a híresztelt - ám valótlan, - kreált történet minden részlete egy tragikus, de a közismerttel ellentétes eseményt, nem kizárt, hogy bűncselekményt takar el.
glinolid
2014. július 24. 02:34
Inkább fogalmazzunk úgy, hogy a német megszállásig nem mertek hozzálátni a zsidók kiirtásához. Amint lehetőségük adódott, rohamtempóban hozzáláttak a nemkívánatos állampolgárok likvidálásához.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!