Aranybánya

2013. szeptember 29. 09:24

Magyarország területének több mint kétharmada művelhető, míg a föld szárazföldjeinek mindössze 7-8 százaléka. Az élelmiszer stratégiai cikk.

2013. szeptember 29. 09:24
Tanács István
NOL

„Európában is sokféle modell működik, ha megvan benne az érdekek egyensúlya, az állandóság és alkalmazkodóképesség. A dán rendszerben a termelők tulajdonában van a feldolgozó, amely visszaosztja a profitot, hogy mindenki megéljen.


A dán kistermelők azért is képesek kiváló minőségre, mert hallatlanul hatékony ott a szaktanácsadói hálózat. Hasonlót lehet elmondani Lengyelországról, amelynek élelmiszer-termelése a rendszerváltozás előtt és után is a kistermelésre épült. Képes elárasztani Európa piacait olcsó, az unió által nem kifogásolható módon támogatott sertéshússal. De a nagybirtok sem kizárólag arra alkalmas, hogy az egy-két kombájnost foglalkoztató oligarcha családja minél nagyobb luxusban élhessen az elszegényedő falvakban. A Hód-Mezőgazda Zrt.-nek kiváló mutatói vannak állattenyésztésben, tejfeldolgozásban, foglalkoztatásban, termelési integrációban, vetőmag-termeltetésben, nyereségben, helyi és központi adófizetésben – a jelenlegi kormány mégis másoknak adja az általa bérelt földeket,mert Lázár János régóta keresi az alkalmat, hogy visszavágjon, amiért nem ő szerezhette meg a céget 2004-ben. A Hód-Mezőgazda példája eleve a kivételek közé tartozik – a legtöbb tulajdonos és menedzser csak a saját rövid távú hasznára gondol.

Magyarország területének több mint kétharmada művelhető, míg a föld szárazföldjeinek mindössze 7-8 százaléka. Az élelmiszer stratégiai cikk. Az igény gyorsan növekszik, igaz, a fizetőképes kereslet lassabban – de azért lehetne piacot találni. Csakhogy a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart sokan lenézik Magyarországon. Különösen az a nagyvárosi, a modernizációnak elkötelezett, képzett réteg, amely a Kádár- vagy a Horthy-rendszer nosztalgiáját, szó szoros értelmében a földhözragadtságot látja az agráriumban. Azt mondják, kicsi a részesedése a GDP-ből, kevés embert foglalkoztat. Az élelmiszer-önellátás igénye túlhaladott – ha kiürül a hűtő, ezentúl már mindig lesz kaja a hipermarketben. Csak azt nem mondják meg, hogy a lakosság jelentős részének honnan lesz pénze kifizetni. Akik mindig a csúcsiparágakhoz való kapcsolódásról beszélnek, olyan látszatot keltenek, mintha mi például okostelefon-fejlesztésben a világ élvonalában hasítanánk, és a történelem végéig már nem lenne szükségünk arra, hogy bárki is disznót etessen Magyarországon.

Enni tovább fog az emberiség, mint internetezni. Élelemre a majmok bolygóján is szükség lesz. Nekünk az élelmiszer-termelésre vannak kiváló adottságaink, tradícióink. Aranybányán ülünk – de nem tudjuk, sőt, nem is nagyon akarjuk kihasználni. Nemcsak gazdasági szereplők, nemcsak a politika, hanem a közvélemény sem fogja fel ennek a jelentőségét.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulakman
2013. szeptember 29. 15:09
A magyar gazdának nem kell támogatás ,mondta az az elqro gazdátok aki állandóan félrebeszél ,csak ne lenne még hozzá aljas rosszindulatú, ezért el is akarta venni a támogatást , ráadásul mikor feltraktoroztunk hozzá a parlament elé akkor döbbent rá,hogy az a támogatás minden évben jár a parasztnak . Ami ha nem lenne akkor ötezer lenne egy kiló marhahús , egyébként meg az egész világ a támogatások harcával van elfoglalva, mert olyan sose lesz ,hogy valamelyik ország stikában ne osztana valamit, a mi akkori hazaáruló vezetőink meg önként el akarták dobni!! Ezért azt mondom a földről csak gazda embert kérdezzetek ,ha lehet ne nagygazdát ,elég lesz egy kicsit is!!!
marko11
2013. szeptember 29. 13:46
A rendszerváltás nagy "sikere" a mezőgazdaság és élelmiszeripar tönkre vágása. A pontot az i-re az EU csatlakozás tette fel. A régi EU tagországok nem akartak konkurenciát, erős magyar agráriumot.
puszika
2013. szeptember 29. 11:50
Csak azt nem értem, hogy ez a Tanács Pista miért nem kapott legalább egy miniszteri posztot a szocik kormányzása alatt? Ennyi ésszel ,akár három minisztériumot is elvezetett volna.Ha jól gályázol Pista,úgy 10-15 év mulva,még miniszterelnök is lehet belőled.Ennyi gógyival!!
Türelem
2013. szeptember 29. 10:54
Kár, hogy a Horn kormány agrárpolitikája idején nem lehetett olvasni a szerző aggályoskodó sorait. Amit felvet, az fontos gondolat, de hiteltelen a Népszabó lelkes munkatársainak tollából. Az tény, hogy hiányzik a tudományosan megalapozott agrárpolitika. Ilyen tanszék ma nincs is Magyarországon, érdekes, utolsó professzora ennek a témának nagy Imre volt, előtte pedig Czettler Jenő a harmincas években. Mert miről is szólt az eddigi"agrárpolitika"? Döntően az előző rendszer lebontásáról, az új felépítésének sikertelenségéről. Az Antall-Boros duó célja volt a dezintegráció, a nem egy esetben jól működő, de politikailag vörös posztónak számító nagyüzemek leépítése, ennek nyomás a gyors piacvesztés, főleg keleten. A Horn kabinet célul tűzte ki az agrárválság leküzdését, a versenyképes agrárium megteremtését. Mi lett belőle? A Nemzeti Agrárprogram teljesítetlen maradt, folytatódott a romboló privatizáció. A szakértők - MEE,MAK, MOSZ - szerint ekkor kellett volna az élelmiszer-ipari és kereskedelmi kapacitásokat a termelői csoportoknak átadni. Ehelyett átjátszották külföldiek kezébe. Orbánék 2002-ben újabb fordulatot akartak. Családi gazdaságok támogatása, termelésszerkezet átalakítása, földtulajdon-földhasználati rendszer rendbetétele, kataszteri program, fellépés a zsebszerződések ellen. Mi lett belőle? nem volt érdemi fordulat, folytatódott az elhibázott agrárpolitika. nem történt semmi érdemi előrelépés a termelés-feldolgozás-forgalmazás tulajdoni szerkezetének átalakítása terén. Nyugati farm idealizálása, a szövetkezet egyenlő a kolhozzal. Hogy a tényeket is citáljam, az ágazat bruttó teljesítménye visszaesett az 1966-os szintre. A ballib nyolc éve alatt tovább folyt a mérhetetlen pusztítás. A második Orbán kormány programját éljük, mindenki látja-érzi az eredményeit. érdemes megnézni azt is, hogy mik maradtak az örökzöld , teljesítetlen vállalások, célok. Nemzeti feldolgozóipar, bankok, zsebszerződések stb. Kerék Mihály 1934-ben úgy fogalmazott, hogy: " Akié a föld, azé az ország". Magda 2010-ben azt mondta, hogy:" azokkal az erőforrásokkal kell jól gazdálkodnunk, amelyek korporatív előnyöket biztosítanak". Valami ilyesmiről beszél Róna Péter is. Az látnivaló, hogy az általános tendencia a földbirtok koncentráció, a bajor-osztrák,svájci modell fenntartása óriási költségvetési támogatást igényel, de szerintem e modellt nálunk is támogatni kell a foglalkoztatás, a vidékfejlesztés okán. Tényleg kellene egy döntően a szakértők által kidolgozott, a mindenkori választási-politikai érdekektől mentes hosszú távú agrárstratégia ennek az országnak. Mert tényleg aranybánya vagyunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!