Hogy ki a troll?

2013. július 27. 18:02

Az a fékevesztett tömegember, aki az internetre szabadult.

2013. július 27. 18:02
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Facebook

„A troll nem nézetei alapján ismerhető fel, hanem attitűdje alapján, ezért súlyos hibát követ el az, aki bármilyen jellegű vagy mértékű ostobaságot meghallva azonosítani vél egy trollt. A trollra nem egyfajta vélemény jellemző, hanem egyfajta magatartás. Pontosabban annak hiánya.

Hogy ki a troll? Az a fékevesztett tömegember, aki az internetre szabadult. A tömegember modern képződmény, a huszadik század az ő tombolásának története. Az ő művei a világháborúk, ahogy a bolsevizmust, a nácizmust és a lelkeket felzabáló szórakoztató tömegmédiát is ő hozta létre önmaga számára. De miért minősítsem én, ha Hamvas Béla a múlt század derekán már sebészkés pontossággal leírta, hogy milyen valójában a tömegember, akinek különösen agresszív, elektronikus változata maga a troll.

»Tudattalan, izgékony, hiszékeny, egyoldalú, maradi, zsarnok, tompa, sötét, hisztérikus, intelligenciája, ítélete nincs, mérlegelni nem tud, könnyen meggyőzhető, még könnyebben vezethető és becsapható. [...] Nem gondolkozik, nem szeret, nem próbál megérteni, hanem fél, őrjöng, bámul, meghódol. De mindenekfölött rombol. [...] Nem egyéni lény, hanem valamivel azonosítja magát, nézettel, érzéssel, tettel, esetleg tárggyal, esetleg más emberrel. [...] Ennek a másnak véleményét vallja és életét éli, mialatt saját magáról való tudata félig feloszlottan az ösztönök zavaros mélyében lebeg.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyurcsány Viktor
2013. szeptember 09. 17:42
"aki egyetlen szóra manipulálható" Pl.: "rezsicsökkentés".
Fahrenheit 451
2013. szeptember 09. 17:42
Fejezd be, hogy hülyét csinálsz magadból, mert az anélkül is megvan. http://hu.wikipedia.org/wiki/Kelvin
bsandor
2013. szeptember 09. 17:42
végül is megtanulsz kelvinbe számolni,vagy maradsz ostoba humánnak
bsandor
2013. szeptember 09. 17:41
oh nahh,jó fej vagy
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!