Buborékokon ülünk

2013. június 23. 12:31

Szép-szép, hogy három százalék alatti a hiányunk, ám a belső gazdaság motorjai éppen a költségvetési intézkedések miatt nem akarnak fölpörögni.

2013. június 23. 12:31
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Talán még korai lenne kijelenteni, hogy sok kockázatos eszköz elérte a buborékszintet, de miután présbe került az amerikai jegybank – ha túl gyorsan vonja ki a pénzt a rendszerből, akkor összeomolhat a gazdaság, ha túl lassan, akkor felettébb rizikós pozíciók alakulnak ki a pénzpiacokon –, forgatókönyvet kell készíteni a helyzetre. Jó megoldás nem nagyon mutatkozik, de a nem termelő pénzeket ki kellene előbb-utóbb vonni – és ezzel párhuzamosan emelni az alapkamatokon. Mert a »keringő« pénzek által fújt buborékok kirobbanthatnak egy újabb összeomlást és pénzügyi válságot is.

Általában húszévente krízis gyötri a világgazdaságot, és mindig tudjuk, mi lesz a történet vége. A gyenge reálgazdaság és munkaerőpiac csak lassan tér magához, a drága hiteleket nagyságrendjük, pontosabban nagy volumenük alapján nehézkes kivezetni a pénzügyi rendszerekből. A jelek szerint a reálgazdaság stabilitásának biztosítása újból globális pénzügyi bizonytalansághoz vezethet.

Ami pedig a számunkra levonható konzekvencia: a túlzott hiányos sikertörténet után minden figyelmet a hazai reálgazdaság megerősítésére kell fordítani. Szép-szép, hogy három százalék alatti a hiányunk, ám a belső gazdaság motorjai éppen a költségvetési intézkedések (adók, illetékek, állami visszafogások) miatt nem akarnak fölpörögni. Ünnepelni, pezsgőt bontani az uniós procedúra megszűnése miatt természetesen lehet. Ám arra is kellene koncentrálni, hogy a nemzetközi hitelminősítőknél a bóvliból mikor kerül majd át Magyarország a befektetésre ajánlott kategóriába. Ne várjuk meg, amíg a buborékok kipukkadnak!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2013. június 24. 05:31
Jól látod Csaba,ez a modell nem működik,hiába a pártpropaganda,csak idő kérdése,és föl kell ébrednünk a tündérmeséből!
Akitlosz
2013. június 23. 21:24
Nem érdemes, sőt hiba, ha nem bűn az adófizetők pénzéből mesterségesen erőltetni a gazdasági növekedést. Ennek hosszabb távon mindig több a kára, mint amennyi haszna van rövid távon. Így bizony a költségvetés egyensúlyba hozása nagyon fontos lenne, sokkal fontosabb a mesterségesen erőltetett gazdasági növekedésnél, azonban ezt nem újabb és újabb és még újabb adókkal kellene elérni, mint ahogyan azt sajnálatosan a kormány teszi, hanem az állami kiadások csökkentésével.
puszika
2013. június 23. 18:09
Lehet hogy ezt szabták feladatodul,de egy kicsit már sok!Irásaidban nincs meggyőződés,csak tudálékos kívánság!Nagy baj!!
radas
2013. június 23. 17:56
szintiboj,kedves barátom.Én is ismerem a Nol cikk írójának munkásságát.Ez az írása is remekmű.Csak....beszélje már meg a síránkozó hazai vállalkozókkal,akik a csőd szélén táncolnak,a multikkal, akik ha magasabbak a bérek elmennek keletebbre,az állami szféra béremelése 3%állmháztartási hiány tartása miatt kétséges. Szépen hangzik a szöveg,én is így szeretném, de még nincs realitása.Bár, ha meglépnének egy 30-%-os minimálbér emelést,és bejönne....nagy lutri.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!