Hogy kerül a ló az asztalra?

2013. február 26. 13:54

Az élelmiszer-biztonság és a fogyasztóvédelem olyan terület lehetne, amelyen az Európai Unió szabályozásaival hatékony mechanizmusokat lehetne kialakítani, legalább az egységes minőségi szabályokat tekintve.

2013. február 26. 13:54
Tokár Géza
Új Szó
„A fogyasztóvédelem Szlovákiában Ľubomír Jahnátek jelenlegi és Simon Zsolt volt földművelési miniszter intézkedéseinek és akcióinak köszönhetően a közbeszédben is jelen van. Mégis csak általánosságok szintjén tud róla a közvélemény. Az élelmiszerek minőségének javítását a szlovák tárca egyrészt a beszállítók, másrészt pedig jellemzően a nagyobb áruházláncok ellenőrzésével szándékozik elérni. Az Európai Uniónak egyébként megvannak a vonatkozó mechanizmusai, melyek természetesen nem érnek véget az uborka megfelelő hosszának és görbületének szabályozásánál. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság 2002 januárjától működik, viszont alkalmatlan a gyors reagálásra, általában ajánlásokat fogalmaz meg a tagállamoknak és vizsgálatokat végez a káros adalékanyagokkal kapcsolatban. Az ellenőrzések szigorítását helyi szinten, gyorsabb ütemben az Európai Bizottság tudná elrendelni, a probléma azonban túlmutat az egyes országok belső intézkedésein: az élelmiszer-biztonsági hatóság jelentéseiből kitűnik, hogy országoktól függetlenül nagyon sok a szabálytalanság az élelmiszeriparban, a nagyobb országok piacán (mint Lengyelország) pedig már csak ennélfogva is több szabálytalanságot lehet kimutatni.
 
Az élelmiszer-biztonság és a fogyasztóvédelem olyan terület lehetne, amelyen az Európai Unió szabályozásaival hatékony mechanizmusokat lehetne kialakítani, legalább az egységes minőségi szabályokat tekintve. Ez túlmutatna a mostani válságon, és sikerként lehetne elkönyvelni. Az egységes és átlátható fellépés már csak azért is fontos, mert az élelmiszer-biztonság kezelése egyre populistább, nemzeti színezetet kap: Európa nyugati fele a »keleti« árutól fél (amibe a szlovák termékek is beletartoznak), Szlovákia a lengyeltől, miközben az egész unióban javítani kellene az élelmiszer-biztonságon. Addig nem lehetünk benne biztosak, miből is készül a mindennapi betevő.”


az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2013. február 26. 20:01
Nem árt kicsit nosztalgiázni: ott feküdt a lóhús az utcán, még egészben, apám kivágott egy nagy darabot belőle. Fertelmes rossz volt, de mégis, megtöltötte a bendőt. Visszatérni látszanak a régi idők: lóhúst ehetünk újra, hála az EUnak, és olyan közbiztonság újra, /vagy még olyanabb/, mint akkor, hála a cigányoknak.
devlaci2
2013. február 26. 18:59
MSZP - Párbeszéd Magyarországért flört, a szívük mélyén tudják, hogy összetartoznak. Kisiskolás szerelemként tálalva a Tabloid Schmuckon http://tabloidschmuck.blogspot.hu/2013/02/mszp-parbeszed-magyarorszagert-flort.html
silvester
2013. február 26. 18:04
No hogyan is.Az berbereknél sok a ló,de ők csak a marhát és a kecskét szeretik,igy árucsere folytán.Vagy úgy mint a szu-val egykoron.Ment a sok tengelyterhelt vagon husikával és mi egymással.Meg is kérdezte a vasutast a főnöke, mi ez a sok befelé tartó vagon szocskával ,mire a vasutas beosztott,hát az szocska főnök, lófa...szocska.
bigyomail
2013. február 26. 14:53
"Hogy kerül a ló az asztalra?" Nálunk Magyarországon lókolbász formájában. :-) (tudom: olcsó poén, de ez ugrott be)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!