Baljós happy end – Az Alkotmánybíróság a családvédelmi törvényről

2013. január 16. 18:51

A szabadság, a progresszió szelleme győzte le az életszerűtlen, rosszindulatúan bigott, kőkonzervatív szemléletet.

2013. január 16. 18:51
Lendvai Ildikó
Galamus-csoport

„Az Alkotmánybíróság (Ab) ez esetben is tisztességes és demokratikus szellemű döntést hozott, ha ez érthető okokból nem is keltett akkora politikai figyelmet, mint a regisztráció megsemmisítése. Döntésében az életformák sokszínűsége és nyitottsága, a szabadság, a progresszió szelleme győzte le az életszerűtlen, rosszindulatúan bigott, kőkonzervatív szemléletet. Mint tudott, két paragrafusát is megsemmisítették a leginkább a KDNP által végigerőltetett, de koalíciós és ideológiai okokból a Fidesz által is támogatott családvédelmi törvénynek.

Két döntésük közül az volt a lényegesebb, amelyik kiirtotta a törvényből a család avítt és szűkkeblű definícióját. Eszerint tudniillik családot csak a házasságban élők vagy a közvetlen egyenesági leszármazottak alkotnak. Családi közösségben él együtt tehát a törvény értelmében a házaspár és gyermekeik, de ezen túl legfeljebb az egyszülős családok: az anya vagy apa és gyermekei. Slussz-plassz. Nem alkotnak családot tehát az akár különnemű, akár egynemű élettársak. Még ha közös gyermekük van, a szülők akkor is csak külön-külön képeznek vele egy családot, együttesen nem. A bonyolultabb képletű, az előző kapcsolatokból származó gyermekeket közösen nevelő mozaikcsaládokról nem is beszélve. De minden egyéb, kevésbé tipikus, nem a lányregényekben szereplő életközösség is megfosztatott attól, hogy családként tisztelhessük. Az Alkotmánybíróság határozata föl is sorolja mindazokat, akiket kirekesztettek a családok idillinek festett világából: »Pl. az egymás gyermekeiről gondoskodó és őket felnevelő élettársak, a közös gyermeket nem vállalók vagy olyan különnemű élettársak, akiknek egyéb körülmények miatt közös gyermeke nem lehet (így pl. az idősebb vagy meddő, egymással életközösségben élő személyek), a testvérükről vagy testvérük, esetleg más rokonuk gyermekéről gondoskodó személyek, az unokájukat felnevelő nagyszülők, a nem egyenesági idősebb rokonaikról gondoskodó személyek és számos más, a tágabb, dinamikusabb szociológiai családfogalomba beletartozó, azonos célra irányuló, kölcsönös gondoskodáson alapuló, tartós érzelmi és gazdasági életközösségek.«”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ördöngös pepecselés
2013. január 17. 09:02
azt hittem az Ildikó már a szoborparkban van kiállítva vagy mégsem vonult vissza?
Fedor
2013. január 17. 08:34
Látom, itt már megint a szerző személye lett értékelve a mondanivaló helyett...
trust
2013. január 17. 07:26
Kotkoda és a galamus! Egymásra találtak! "Mihelyt bekopogtok, azonnal rátok engedem , de a gatya nem fog szárazon maradni ! Miss Röfit is hozzátok magatokkal !" Ezt én is kijelentem,hozzám ne jöjjön szoci, mert oda zavarom, ahová életemben még senkit!
cutcopy
2013. január 17. 06:17
"Nem alkotnak családot tehát az akár különnemű, akár egynemű élettársak" Sőt ti szocik sem bírtok egy családot alkotni, amíg nem köttök újra házasságot Fletóval..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!