Sajátjukként szeretik az angolok Szoboszlait – még a legnagyobb kritikusa is melléállt

2024. október 08. 20:23

„A türelmetlen szurkolóknak kissé árnyaltabban kellene látniuk Szoboszlai játékát, ahelyett, hogy kritizálnák” – írta a klasszisról egyik legnagyobb kritikusa.

2024. október 08. 20:23
Dominik Szoboszlai plays for Liverpool during the UEFA Champions League match between Liverpool and Bologna FC 1909 at Anfield in Liverpool, England, on October 2, 2024.

Nyitókép: MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Szoboszlai Dominik az idei szezonban néhány mérkőzésen egészen zseniálisan játszott – főként a BL-ben, ahol a Milan ellen idegenben gólt szerzett, a Bologna ellen pedig gólpasszt adott – de voltak gyengébb mérkőzései, például a Wolverhampton elleni bajnoki. Az elvárások azonban nagyok, mind edzője, mind a szurkolók és a média részéről, akik szerint 9 mérkőzésen 3 gólpassz és egy gól tőle kevés. Persze Szoboszlai Dominik maga is többet szeretne elérni, de ez mindig is így volt. 

Ezt is ajánljuk a témában

A OneFootball azonban most meglepő módon nem kritizálta, hanem épphogy megvédte a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányát. 

Méltánytalannak és indokolatlannak tartom a szurkolók bizonyos csoportjainak Szoboszlai Dominik felé irányuló kritikáit – fogalmaz a cikkének szerzője,

 aki úgy véli, a szurkolók egy csoportja mindig kipécéz valakit a csapatból – így volt ez korábban Jordan Hendersonnal, Darwin Núñezzel (őt még most is folyamatosan támadják) és Ryan Gravenberch-hel. Utóbbi idén eddig egészen fantasztikus formában játszik, ezért vele kapcsolatban elhallgattak a kritikus hangok, a szurkolók pedig új célpontot találtak Szoboszlai személyében. 

Ezt is ajánljuk a témában

Pedig a csapatnak jól megy eddig, hiszen 18 pontjukkal vezetik a Premier League tabelláját, a Bajnokok Ligájában pedig két győzelem az eddigi mérlegük. A OnceFootball szerzője kiemeli, hogy a Liverpool tavalyi és idei felállása között ugyan kevés a különbség, de épp a középpályán történt a legnagyobb változás. Nem is feltétlenül a személyeket illetően, hiszen legtöbbször most is Szoboszlai Dominik, Alexis Mac Allister és Ryan Gravenberch kezd (kivéve, amikor nem), hanem a taktikát illetően. 

Hogyan változott Szoboszlai szerepköre Arne Slot érkezésével?

Míg Szoboszlai tavaly leggyakrabban box-to-box középpályás pozícióban szerepelt, és a szerző szerint edzettsége, állóképessége és kiemelkedő játékintelligenciája miatt a magyar labdarúgó a szezon első felében tökéletesen látta el ezt a feladatot. Hozzáteszi azonban, hogy a túlzott fizikai megterhelés miatt elkerülhetetlen volt, hogy visszaessen a teljesítménye.  

Ezt is ajánljuk a témában

Az új vezetőedző, Arne Slot taktikai rendszerében Szoboszlai sokkal inkább központi poszton, a csapat támadó középpályásaként, közismertebb nevén a tízes pozícióban szerepel a 4-2-3-1-es felállásban. E szerepkör kevésbé dinamikus mozgást, inkább könnyedséget és kreativitást igényel és Slot teljes mértékben megbízik Szoboszlaiban, aki a Liverpool alapembere. 

Bár a magyar labdarúgó ebben az idényben az ellenfél kapujához közelebb helyezkedik el, továbbra is hatalmas megkövetelik, hogy visszazárjon, amikor elveszítik a labdát, azaz egy egyedülálló, egyenlő arányban támadó és védekező munkát végző játékoskaraktert hoztak létre.

A szerző szerint 186 centiméteres magasságával Szoboszlai tökéletesen tud „rombolni”, és úgy véli, sokan nem is veszik észre, milyen értékes a labda nélküli játékban. Ez a játék nagyon messze van a Mesut Özilhez vagy Juan Matához hasonló játékosok karakterétől, hiszen ők kizárólag támadó szerepkörben játszottak, és amikor együttesük elvesztette a labdát, csak álldogáltak a pályán. 

A Liverpool saját verziót alkotott az úgynevezett „tízes” szerepkörből, és Szoboszlai gyorsan alkalmazkodik ehhez a pozícióhoz, ami sokkal inkább megfelel a csapat és az edző igényeinek, mint a szurkolók vágyainak. 

A tökéletes egyensúlya a labdával progresszív és intelligensen építkező, és a labda nélkül fegyelmezetten dolgozó játékosnak.  

Ezt is ajánljuk a témában

A OneFootball szerzője szerint Szoboszlai idővel hozni fogja az elvárt gólmennyiséget is – a 715 perc alatt elért 3 gólpassz és 1 gól egyelőre azt mutatja, hogy szépen alkalmazkodik az új rendszerhez. Úgy véli, mérlegre kell tenni a gólszerzésben való részvételt a labda végzett kemény munkát, a türelmetlen szurkolóknak kissé árnyaltabban kellene látniuk Szoboszlai játékát, ahelyett, hogy kritizálnák. 

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. október 08. 21:29
A Mandiner csak kattintást és pénzt lát benne.
pulsarito
2024. október 08. 20:45
Kb. Ilyen egy hozzáértő elemzés, egy olyan embertől, aki nem csak nézi, hanem látja is a focit, és ami a pályán történik!
Takagi
2024. október 08. 20:25
Perfekt.
sexykitty-5000106
2024. október 08. 20:25
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­é­­k­­­e­­­l­d­ ­a­­­ ­­­s­­z­­­e­­­x­­i­­­ ­­p­­­u­n­c­­­i­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!