„Szerintem félre lett értve” – A Mandiner megtudta, Varga Dénes tényleg visszavonul-e...

2024. augusztus 12. 05:31

Olimpiai-, világ- és Európa-bajnok világklasszisunk a nemzeti csapattól elköszönt, de várja az ajánlatokat. Lapunknak beszélt az utolsó párizsi meccséről, korábbi bizonytalanságokról, a Ferencvárossal való megegyezésről és hivatalos bejelentésről.

2024. augusztus 12. 05:31
VARGA Dénes
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

***

Méltatlanul ért véget Varga Dénes pályafutása a nemzeti együttesben. A 37 esztendős kiválóság utolsó fellépésén vereséget szenvedett a csapat a 3. helyért kiírt mérkőzésen, és a 4. helyen zárta a párizsi olimpiát. „Dumi” ráadásul két ötméterest is kihagyott, persze a meccsen azért kétszer beköszönt megvillantva zsenialitását. Köztudomású volt, évek óta nem titkolta, ennek az olimpiai ciklusnak a végéig tervezett a válogatottal, amelyet 2004-től, 17 éves korától erősített, s amellyel 5 olimpián is képviselte Magyarországot. Lapunk megkérdezte, megkönnyebbült-e a végén.

Jó ideje vártam a végét! Én már azért vízilabdáztam, mert szerettem volna nyerni. A Fradiban is egész évben úgy voltam vele: olimpiai bajnokká csak úgy tudok válni, ha végigcsinálom ezt a szezont. Szerencsére a Ferencvárossal mindent megnyertünk, és ez egy nagyon jól lezárt történet volt. Bíztam benne, hogy itt, az olimpián is megtudjuk csinálni, de sajnos pénteken elúszott az elődöntőben. Ennek ellenére próbáltuk erősíteni magunkban, sokkal jobb bronzzal hazamenni. Néhányan a csapatból (8 játékos ott volt 2021-ben is – a szerk.) a tokiói olimpia óta tudják, hogy ez tényleg így van.

 Próbáltuk összegereblyézni magunkat, de a magyar vízilabda öröksége az, hogy minden csalódás, ami nem aranyérem. Lehet, nagyobb belső motiváció volt az amerikaiakban, hogy megszerezzék a harmadik helyet. 

Ez nem jelenti azt, hogy nem hajtottunk. Többet ebbe nem tudtam volna beletenni, hiányérzetem nincs!”   

A vereség mellett belerondít a képbe, hogy az elődöntővel együtt 6 büntetőt is kihagytak a magyar pólósok. Varga Dénes az amerikaiak ellen kettőt a lécre lőtt, egyet a meccsen, egyet a szétlövésben.  

Az első ötméteresnél is még 150 volt a pulzusom, mert az utolsó akció után nem tudott visszaállni. Nem azért, mert izgultam. Azért sem, mivel erre készültem két hónapja: lehet, hogy a karrierem utolsó lövése az egy ötméteres lesz, és én azt szeretném jól kivitelezni, belőni. Tulajdonképpen nem feltétlenül ezen múlt, de nem találtam el a kaput egyikkel sem (hivatalosan a kapufa nem kaput eltaláló lövés – a szerk.). Kicsit sajnálom, van egy kis hiányérzetem, a sport ennél jóval nagyobb leckéket adott nekem.

VARGA Dénes
Gzira, 2024. június 7. Varga Dénes, az FTC játékosa (k) a férfi vízilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének fináléjában játszott FTC-Telekom Waterpolo - Pro Recco mérkőzésen. Harmadszor lett BL-győztes a magyar pólós
MTI/Szigetváry Zsolt

Egy korszakos zseni, minden idők egyik legjobb, legvirtuózabb pólósa szögre akasztotta a sapkáját. A piros-fehér-zöldet. Ugyanakkor a Mandiner szembesítette azzal, hogy a válogatottbeli búcsújáról korábban valóban beszélt, a teljes visszavonulását nem jelentette be.

A tokiói olimpiai után, sőt hogyha nagyon bele akarnánk menni, a 2022-es budapesti kudarc után (7. lett a magyar férficsapat – a szerk.) úgy voltam vele: nekem köszönöm elég volt ennyi! A tokiói bronz tartotta bennem azt az érzést, lehet és érdemes folytatni. Aztán kapitányváltás történt, és Varga Zsolt azt mondta, ezt a ciklust ő velem képzeli el. Szeretné, ha végigcsinálnám. Kvázi idáig el lettem rugdosva, de nem akarok mártírkodni. A tavalyi fukuokai vb-arany egy olyan lökés volt, ami megerősített az elhatározásomban. Emiatt sajnálom nagyon, hogy nem lett ebből egy érem” – mondta a Mandinernek Varga Dénes, aki még egy kiskaput nyitva hagyott.

A Fradi azt kommunikálta, amit kellett, csak szerintem félre lett értve. Minden fórumon megjelent, hogy bejelentettem a visszavonulásomat, pedig sehova nem jelentettem be! Az FTC-vel megegyeztünk, hogy a klub-pályafutásomat ott nem folytatom,  más magyar egyesületben nem szeretnék játszani. Itt visszautalok arra, hogy én kizárólag azért játszanék már, hogy nyerjek. Azt meg nem nagyon lehet megcsinálni, hogy eligazolok egy olyan klubba, amelyik valószínűleg nem fog nyerni. Vagy a Fradiban játszom még három meccset, egy Magyar Kupa, egy bajnokság és egy Bajnokok Ligája, a végén pedig nyerünk vagy az egészet elengedjük, és akkor itt a vége. 

Egy nagyon pici ajtót vagy ablakot még nyitva hagyok, hátha valaki úgy gondolja, mint egy mecénás megtámogatja azt, hogy én ott valahol egy gyengébb ligában még játszogassak! 

Nem akarom kijelenteni, hogy befejeztem, és nem azért, hogy nagyot szólhasson később, hanem mert akkor most tényleg lezárnánk. egyébként készen állok búcsúzni, ha nem érkeznek ilyen felkérések, hívások a következő hónapokban...

Molnár Tamás; Varga Tamás; Biros Péter; Madaras Norbert; Benedek Tibor; Kiss Gergely; Varga Dániel; Kis Gábor; Szécsi Zoltán; Hosnyánszky Norbert; Kásás Tamás; Varga Dénes; Gergely István
Peking, 2008. augusztus 24. A magyar vízilabda-válogatott tagjait fényképezik, miután átvették az aranyérmet a Jingtung uszodában a XXIX. Nyári Olimpiai Játékokon. Áll (b-j): Molnár Tamás, Varga Tamás, Biros Péter, Madaras Norbert, Benedek Tibor, Kiss Gergely, Varga Dániel. Guggol: Kis Gábor, Szécsi Zoltán, Hosnyánszky Norbert, Kásás Tamás, Varga Dénes, Gergely István. Magyarország a döntõben 14:10-re legyõzte az Egyesült Államok csapatát, és ezzel egymás után harmadszor gyõzött az olimpiai játékokon.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Ezt is ajánljuk a témában

 

Ezt is ajánljuk a témában

Varga Dénes a Mandinernek: Halálos felkészülés lesz az olimpiára!

Az egyelőre a Ferencváros sikereire koncentráló 37 esztendős világklasszis nem volt elégedett a Brescia elleni játékkal. Elmondta, mi a véleménye a nyomásról, s hogy éli meg ezt a mozgalmas időszakot, amelyet a párizsi olimpia zár majd le. A szintén válogatott Nagy Ádám szerint kitisztították a fejeket az Olympiakosz elleni vereség után.

 

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2024. augusztus 12. 08:31
Egy ekkora sportember nem 5-ik hellyel vonul vissza.
lististerc
2024. augusztus 12. 08:04 Szerkesztve
Varga Dénes egy fantasztikus sportoló, akinek nagyon sokat köszönhet a magyar sport. Egy nagyon fontos mérkőzésen nem dobott be egy rendkívül fontos ötméterest. Számomra ez azt jelenti: ő is ember. Így történt, ez az élet rendje, mindig nem lehet győztes az ember. A média pedig teszi a dolgát: sunyiban hibáztat, szemétkedik.Az a dolga. Egy csapat mindig a győztes és a vesztes is.Szép volt, van és lesz, fiúk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!