Százmilliós jutalommal és hat olimpiai medállal zárta le pályafutását Csipes Tamara – megkérdeztük, hogyan élte meg a párizsi játékokat

2024. augusztus 11. 18:47

A kiváló magyar sportoló két ezüst- és egy bronzéremmel tér haza Párizsból, hat olimpiai medállal befejezve pályafutását. A Mandinernek elárulta, kinek adja a legfrissebb gyűjteményét, bántja-e, hogy most nem szerzett aranyat, és azt is, hogyan élte meg ezt az olimpiai ciklust. Interjú!

2024. augusztus 11. 18:47
null
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: Mediaworks/Csudai Sándor

***

17 éremmel (6 arany, 7 ezüst, 6 bronz) zárta Magyarország a XXXIII. nyári olimpiai játékokat Párizsban. Győzteseink 55, a másodikok 39,27, a harmadikok 32,35 millió forint állami jutalomra számíthatnak – minden érmük után. A Team Hungary-ból  a dobogó alsó fokán a kajakos, Gazsó Alida Dóra áll 84 millió forinttal (páros ezüst, négyes bronz, plusz egyéni hatodik hely, utóbbi 12,5 milliót hozott a konyhára). Az úszó, Milák Kristófé a második hely – ahogy fő számában 200 méter pillangón – egy ezüst és egy száz méteren elért aranyérem után (94 millió). 

Minden jó, ha a vége jó: Milák Kristóf újra tudott mosolyogni
Fotó: Mediaworks/Csudai Sándor

Aranyat ezúttal nem nyert a négyessel kétszeres ötkarikás győztes (2016, 2021) Csipes Tamara, de a kajakos, ahol elindult, a végén a dobogóra állhatott. Előbb a megújult, fiatalokkal teletűzdelt négyessel szerzett ért el bravúrosnak mondható harmadik helyet. Majd mindkétszer az új-zélandi „motorcsónak”, Lisa Carrington (immár nyolcszoros olimpiai bajnok) fémjelezte egység mögött lett második: párosban Gazsóval, majd szombaton 500 méter egyesben, a királynőszámban, amelyben három éve is ezüstérmes volt. 

Csipes Tamara számlájára teljesítménye elismeréseként közel 111 millió forintot utal majd az állam. 

Érdekesség, hogy a sportolónő, aki ezennel befejezettnek tekinti a pályafutását, éppen a napokban tölti majd be a 35. életévét, azaz mind a 6 olimpiai érme (2 arany, 3 ezüst, 1 bronz után) után havonta életjáradékban részesül. Egy aranyérem bruttó 418 ezer forintot jelent, az összeg mindenkor a KSH által megállapított átlagkerethez igazodik.

A Kozák Danutáékkal tavasszal nagy háborút vívó Csipes család számára ugyancsak örömteli tény, hogy Tamara edző-édesapja egyben az edzője is, ő készítette fel Kis Istvánnal a négyest is. 

„Egy ilyen pályával szerettem volna lezárni”

Egyetlen magyar sportoló sem tudott triplázni az érmek számában Párizsban. Nagyon büszke most magára?

Igen, büszke vagyok. Én itt már öregnek számítok. Fölülmúltuk önmagunkat csapatostul, és mindamellett, hogy három éremmel megyek haza, egymásért is nagyon sokat tettünk. Nekem ez így pluszba különleges. Nem úgy zártunk, hogy mondjuk csak én vagyok boldog, hanem a másik három lány is. Ez sokat jelent nekem!

Kétszer is volt korábban aranyérmes a négyessel, többek között Kozák Danutával, illetve most Önnek is a helyszínen szurkoló Kovács Katalinnal. Nem mindig voltak ugyanilyenek az emberi kapcsolatok, mint most?

Nem. Egyrészt ugye mi eleve csapattársak vagyunk, ráadásul jóban is vagyunk egymással. Mind a három olimpiámat teljesen máshogy éltem meg. Ezen idő alatt én is rengeteget fejlődtem, és nem lehet összehasonlítani az érmeket. Mindegyik más, másért különleges. Most megkérdezné, melyik jelent a legtöbbet? Nem nagyon tudnám megmondani. 

2008-ban azzal fogadtam a Michael Phelps mögött három ezüstérmet szerző úszó, Cseh László akkori edzőjét, Turi Györgyöt, hogy nem lett volna jobb egy arany. Vérig sértődött. Ön?

Onnan nézem, hogy például Tokióhoz képest előre tudtam lépni 500 egyesben, baromi jó időket mentem. Az, hogy most milyen érem lett a jutalmam, ebből a szempontból teljesen mindegy. Az elmúlt egy évben, az olimpiai felkészülés alatt majdnem minden nap felülmúltam önmagam! Erre kifejezetten büszke vagyok, és arra, hogy rendben, ez megint ezüst lett, de Lisa Carrington mögött, aki szuper nő. Én ezt egy ilyen pályával szerettem volna lezárni, és jó, hogy nem úgy kell lezárni a karrieremet, hogy van bennem valami maradandó csalódás.

Érmet ígért az iskolába készülő, otthon szurkoló kislányának. De mihez kezd majd hárommal Olívia?

Meglátjuk, hogy elbírja-e.

 

Korábban együtt nyertek, most közösen ünnepeltek. A háromszoros olimpiai bajnok Kovács Katalin gratulál Csipes Tamarának Párizsban
Fotó: Mediaworks/Csudai Sándor

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Párhuzamos különvélemény
2024. augusztus 13. 09:09
Gratulálunk! Megérdemli. Éljen boldogan!
gyaloggos
2024. augusztus 12. 12:22
S IGEN, EGY MOCSKOS EP-képviselő egy év alatt többet keres, mint Csipes Tímea az olimpiai érmekét kap, DE ÚGY vélem, nem az anyagi oldallal kell foglalkozni. ÓRIÁSI munka fekszik ezekben az érmekben, MINDENKI részéről, természetesen, aki bármilyen érmet szerzett. S EGYÁLTALÁN mindenki részéről, aki KIJUTOTT az olimpiára, függetlenül attól, hogy ott milyen helyezést ért el.
gyaloggos
2024. augusztus 12. 12:18
EGYÁLTALÁN nem sok az a cca. száz millió, ilyen teljesítményért. CSAK azt sajnálom, hogy EGY aranyérem sem jött össze kajak-kenuban . TÍMEA, GRATULÁLOK !
paracelsus-2
2024. augusztus 12. 01:47
Lám, lám, megy ez a szutyok Kozák nélkül is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!