Nem véletlenül félti az édesanyja – íme, Benedek Mór sikertörténete!

2024. július 14. 16:09

A friss U18-as világbajnok vízilabdázó és édesapja, Benedek Tibor pályafutása között egyre több párhuzam fedezhető fel.

2024. július 14. 16:09
Szabó Péter

Fotó: waterpolo.hu

Kiváló gének, munka iránti alázat, elragadó családi háttér, múlhatatlan szorgalom és nagyszerű iskola – sok minden más mellett ezek feltétlenül szükségeltetnek, ha egy tehetséges magyar vízilabdázó a csúcsra akar törni. Nos, Benedek Mór esetében is adott volt a sikerrecept, amely a héten a magyar válogatott tagjaként egészen a korosztályos világbajnoki címig repítette.

Mint arról beszámoltunk, a 17 éves, kapásoldalon játszó Benedek Mór a Buenos Airesben rendezett U18-as világbajnokságon vb-aranyéremig vezette a magyar válogatottat, ráadásul a szerbek ellen 12–10-re megnyert fináléban két, szemet gyönyörködtető góllal vette ki a részét a sikerből. Egy biztos, az édesapja, Benedek Tibor a páratlan tehetségét a fiának is továbbadta.

Ezt is ajánljuk a témában

Benedek Tibor olyan elismert alakja volt a világ vízilabdázásának, akit senkinek sem kell bemutatni: játékosként háromszoros olimpiai bajnok, világbajnok és Eb-győztes,

éveken át a csapatkapitánya volt a Kemény Dénes vezette legendás aranycsapatnak. Sikereit – saját bevallása szerint – elsősorban az akaraterejének köszönheti.

Ő akarta jobban!

Ars poeticáját az alábbi sorok foglalják össze a legkiválóbban:

„Sosem volt különösen jó labdaérzékem, sosem fociztam, kosaraztam jól, nem dobtam különlegesen nagyot a labdával, és ma már ennél is kisebbet dobok. Nem vagyok kifejezetten sem erős, sem okos, nem úszok túlságosan jól, a vízfekvésem teljesen átlagos.

Gyerekkoromban tizenegyszer szúrták fel a fülemet, ugyanennyiszer tiltott el az orvos az uszodától. Magasságomat nézve ma már kicsinek számítok a csapattársaim között, súlyra viszont 15 éve elértem a 100 kilót.

Szépen beszélni talán sosem tudtam, középiskolai eredményeim közepesek voltak, sosem gondoltam, hogy a mondataim hatással lehetnek másokra.

A katonaságtól gerincsérv miatt felmentést kaptam, azóta már a nyakamban is van két porckorongsérv, 16 éve csuklószorítóval játszok, képtelen vagyok a kézfejemre támaszkodni. Először 2005-ben voltak problémáim a szívemmel, amik 2009-ben megismétlődtek.

Mégis, ha legvégül össze kellene foglalnom a sikereim okát, csak annyit mondanék, hogy mindig én akartam jobban. Ez az én tehetségem!”

– összegzett Benedek Tibor.

A magyar vízilabda-válogatott tagjai átvették az aranyérmet a XXIX. Nyári Olimpiai Játékokon. Az álló sorban jobbról a harmadik: Benedek Tibor!
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A mai napig beleborzong az ember, ha ezeket a mondatokat olvassa, és pláne szívszorító, ha belegondolunk, édesapaként nem élhette meg Mór fia sikereit. Benedek Tibor mindössze 47 évesen, 2020 nyarán, hosszan tartó betegség után hagyott itt bennünket...

Párás tekintettel!

A két Benedek pályafutása között már most rengeteg a párhuzam: Tibor 17 évesen nyerte karrierje első aranyérmét az U17-es Európa-bajnokságon, még 1989. július 23-án. Az isztambuli döntőben Magyarország 10–9-re verte Jugoszláviát, Benedek Tibor három gólt lőtt. A legendás pólós fia, Mór is 17 éves szerezte pályafutása első aranyérmét, ő Argentínában, az U18-as világbajnokságon. A 2024. július 10-én, Buenos Airesben rendezett döntőben Magyarország 12–10-re győzte le Szerbiát (amely az egyik jugoszláv utódállam, még ebben is megvan a hasonlóság), Benedek Mór a fináléban két gólt dobott.

A legenda újjáéled, a mi szemünk pedig picit nedvesebb a szokásosnál is”

– írta közösségi oldalán a Magyar Vízilabda Szövetség.

Adottak a jó példák

„A nyúlánk, így a sporthoz, a sportághoz éppen ideális alkatú fiatalember 2007. június 24-én született, kisgyermekkorától a KSI-ben, konkrétan a Komjádi Uszodában nevelkedett, Horváth János féltő tekintetétől kísérve. Jellemző, hogy még akkor sem hagyta el a Központi Sportiskolát, amikor édesapja az UVSE szakmai igazgatója lett”írja rövid portréjában az Index.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ifjú tehetséget az édesanyja, Epres Panni kifejezetten félti és óvja a médiafigyelemtől, mert pontosan tudja, mivel jár, ha a fejlődésben lévő fiatalember koncentrációja alábbhagy – állítólag még Mór edzőit is megkérte, hogy ne nyilatkozzanak a fiáról.

Kemény Dénes azonban megtehette, és meg is tette. A háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitány látott már néhány kiemelkedő képességű játékost, mégis elragadtatással beszélt az ifjú tehetségről.

Többször láttam játszani Mórt, tényleg óriási tehetség. Viszont jobbkezes, nem úgy mint Tibor volt. Hosszú a karja, magas srác, ideális az alkata, minden adottsága megvan ahhoz, hogy az édesapja nyomdokaiba lépjen”

– idézi a portál a szakember szavait.

Benedek Mór eddigi pályafutása során a KSI-ben játszott, a sportiskola csapata azonban búcsúzott az OB I-ből, így a fejlődése érdekében – a sajtóhírek szerint – a BVSC-ben folytathatja a karrierjét. Edzője Varga Dániel lesz, továbbra is a legjobbak között pallérozódhat.

Ha az alázata és a szorgalma a folytatásban is az édesapjáéhoz hasonló lesz, tényleg sokáig követheti a családi mintát. A jó példák ott vannak előtte, elég csak Birosék, Kásásék, Kiss Gergőék, Steinmetzék vagy Szécsiék esetére gondolni!

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Töki
2024. július 14. 21:31
Hajrá Mór!!! Csak így tovább apád nyomdokain!!!
Roadkill
2024. július 14. 18:30
jóképű zsidógyerek
pipa89
2024. július 14. 16:55
A vér nem válik vízzé, és a szeretet sem!
tisztavizet
2024. július 14. 16:43
Nem szerencsés ebben a szövegkörnyezetben az "elragadó családi háttér". Ha már a helyesírással csúnyán állnak itt, a Mandineren, legalább a szóválasztásban legyenek körültekintőbbek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!