Magyarországon is megtalálta a számításait a negyedszázad után hazatért legenda, aki egy bronzéremnek is őszintén tud örülni

2024. július 13. 07:03

A válogatottsági rekorder, kétszeres világ-, és Európa-bajnok Stieber Mercedes, a BVSC női vízilabdacsapatának vezetőedzője a Mandinernek mesélt az itthoni csapatépítésről, új tervekről, az olimpiai várakozásairól és arról, elengedte-e már az állandó győzelmi vágyát.

2024. július 13. 07:03
null
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: Facebook/BVSC-Zugló/Szűcs Attila

***

Annak, aki játékosként szinte mindent megnyert tényleg siker egy Magyar Kupa-bronzérem?

Persze! Ez minden edző vágya, hogy bármiben elindul, éremmel térjen haza. Jó volt, hogy sok év után a lányok is meg tudták ízlelni, végre van egy érem a nyakukban. Nekem felér egy aranyéremmel!

2022 nyarán tért haza és egy olyan BVSC-t vett át, amelyből távoztak a válogatott játékosok. Sok-sok fiatalt kellett mély vízbe dobni, kétszer is az ötödikek lettek az OB I-ben, ősszel érmesek lettek a Magyar Kupában, tavasszal az Euro Kupában a négyes döntőbe jutottak. Hol tart az építkezés?

Úgy gondolom, oda jutottunk, ahová én szerettem volna. Persze vágyaim voltak, hogy még előrébb tartsunk, de azért be kell látni, hogy vannak határaink. Nem volt felnőttválogatott pólósunk, azért ez nagyban befolyásolta a lehetőségeinket. Nagyon jó játékosaink vannak, feszegettük is a határainkat. Eljutottunk arra a szintre, hogy már ott voltunk az első négy, elég erős csapat nyomában. 

Egyszer az Egert le is győzték. Ugyanakkor a következő szezontól lesznek válogatott játékosai a Ferencvárostól érkező Dömsödi Dalma és Pőcze Panna személyében. Külön kérése volt a vezetőség felé?

Igazából ez így alakult. Szerettünk volna egy erős centert, mert abban komoly hiány volt a csapatban. Voltak olyan típusú játékosaink, akik megoldották nagyon szépen a feladatot, köszönöm szépen nekik. De így azért más lesz játszani, amikor van egy erős centered, Dömsödi Dalma, aki a nemzeti csapatban is küzdhetett azért, hogy kijusson az olimpiára. Panna pedig egy védő, aki felszabadít majd másokat, olyanokat, akik több pozícióban is bevethetőek. 

Játékosok szabadulhatnak fel. Az edzőnek is kevésbé lesz megkötve a keze?

Kicsit át fogunk alakulni szerkezetileg, nem nagyon. Szélesebb repertoárral tudunk majd játszani, az én fejemben már összeállt. 

A lányok mindig partnerek voltak abban, hogy az én őrültségeimet kipróbáljuk és megvalósítsuk. 

Akkor is, ha nem sikerül esetleg vagy ha bejön.  Egy-két idősebb játékos távozott, úgy érzem, ez a fiatalos lendület előnyünkre válhat az említett új igazolásokkal és két-három az utánpótlásból felkerülő tehetséggel.

Dömsödi Dalma az egyik keretszűkítés áldozata lett, ám az nem változott: Stieber Mercedes mindig nagyon szorít a mindenkori magyar női vízilabda-válogatottnak...

Beszéltem Dalmával felkészülés előtt, és mondtam neki, hogy álljon hozzá. Ha esetleg nem kerül be, az se törje össze, mert fiatal, 21 éves, és egy-két olimpia bőven benne lehet a pályafutásában. Ahogy mindig, most is nagyon szorítok majd a női válogatottnak. Remélem, egy jó eredményt el tud érni, legalább, ami Tokióban megvolt, meg tudjuk ismételni!

Stieber Mercedes
Peking, 2008. augusztus 19. Stieber Mercedes szomorkodik a női vízilabdatorna elődöntője, a Magyarország-Hollandia mérkőzés végén a Jingtung uszodában, a XXIX. Nyári Olimpiai Játékokon. A magyar női vízilabda-válogatott 8:7-re kikapott a holland csapattól
MTI Fotó: Illyés Tibor

Mondja többes szám első személyben korábbi 380-szoros válogatottként úgy, hogy az olimpiákkal nem volt szerencséje, kétszer is negyedik lett a csapattal.Az utódok legutóbb megszerezték a történelmi bronzérmet egy nézők nélküli, koronavírus által beárnyékolt tornán. Párizsban, ahol lesz közönség is, nagyobb lesz a nyomás?

Az egész teljesen más lesz.

 Ez egy nyitottabb olimpia lesz, nem ugyanaz, amikor ott van mondjuk ötezer ember ahhoz képest, mintha üresek a lelátók. Ezt tudjuk jól, főleg a lányoknál, hogy túlgondolják néha a dolgokat.

 Mit mond az az ember, akit nem is ismerek? Amúgy teljesen mindegy, met az a fontos, amit te érzel és az edződ mond. Kíváncsian várom, hogyan reagálnak és oldják meg a feladatot.

Lehet párhuzamot vonni a válogatott és a klubja között, azaz a BVSC-nél is nő az elvárás?

Igen, mindenképpen. Mondtam a lányoknak, hogy biztosan lesz elvárás. Eddig nem volt, csupán annyi, hogy minél jobban teljesítsünk hazai és nemzetközi porondon. Azok után, hogy ide hoztunk két válogatott szintű játékost, szeretnék, ha bekerülnénk a legjobb négy közé Magyarországon.

25 év után tért haza Olaszországból. Két év távlatából hogy látja, az elképzelései, munkamorálja mennyire meghonosítható hazánkban?

Meghonosítható. Semmi gondom nem volt a lányokkal, amit kértem, százszázalékosan megcsinálták. Még talán többet is, amit kértem. 

Generációs különbségek vannak inkább, tehát meg kell értenünk egymást.

 Őket nekem, nekik engem és a csapaton belül is. Elég közvetlen vagyok, megtaláltuk a közös hangot. Egy női csapatban azért oda kell figyelni a lelki tényezőkre mindenkinél. Voltak mélypontjaink idény közben, ezek abból is adódtak, hogy a sok világverseny miatt nagy szünetek voltak. Jó ideig nem játszottunk, majd hirtelen szerda-szombat ritmusban 18 meccset vívtunk meg. Közben utaztunk a Final Fourra Triesztbe, és a hétfői hazaérkezés után szerdán fontos fellépésünk következett. Fejben és fizikálisan őket és engem is megterhelt.

Azzal kezdtük, hogy őszintén tud lelkesedni egy MK-bronzérem miatt. Mégis hogyan tudja megemészteni, hogy nem mondjuk az aranyéremért küzd a csapata?

Nekem ezt nagyon nehéz feldolgozni. Így voltam vele Olaszországban is, mert amikor én vízilabdáztam, amikor elkezdtem, még nem, de utána mindig olyan csapatban játszottam, amelyik érmekért harcolt. Nem mondom, hogy elengedtem ezt a dolgot, soha nem fogom tudni elengedni. Mindig azt szerettem volna, hogy az én együttesem legyen a legjobb, és mindig az én csapatom számomra a legjobb függetlenül attól, hogy nyerünk vagy sem. Ha a következő idényben össze tudnánk hozni mindenhol egy érmet, bármilyen színűt, akkor előrelépés lenne. A lányoknak is beigazolódna, hogy az rengeteg munka, amit kérek, megéri.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsuzskka-2
2024. július 13. 13:05
Hajrá lányok! Hajrá magyarok!🇭🇺🙌
agglomeracioskarrieristaadocsalopolgar
2024. július 13. 09:40
Nyugdijas korára mindenki hazajön. Nyugdijas lerakat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!