Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Az MLSZ alelnöke a Mandinernek elárulta, mi az elvárás Szoboszlaiéktól az Európa-bajnokságon

2024. június 15. 06:00

Berzi Sándor lapunknak arról is mesélt, melyek a kedvenc válogatott élményei, valamint beszélt Marco Rossi jövőjéről is.

2024. június 15. 06:00
Kiss B. László

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor
 

Megélte a magyar futball mélypontját, pontosabban, inkább mélypontjait, mert abból kijutott nekünk jó néhány az utóbbi évtizedekben. Gyomros Máltától, Luxemburgtól, Andorrától, 8–1 Hollandiától, hogy csak a legfájdalmasabbakat említsük. Berzi Sándor valamennyi pofonnak részese volt. Kezdetben, 1990-től – két év szünetet leszámítva, 1996 és 1998 között – a Magyar Labdarúgó Szövetségben (MLSZ) főtitkárként, majd 2010-től pedig már alelnökként dolgozik a szervezetben. A 90-es, majd 2000-es évek első évtizedében csúsztunk leglejjebb. De nincsen tavasz tél nélkül, s manapság a magyar válogatott játéka a nyárba repített bennünket. Az élet napos oldalára. A mieink 2016 óta zsinórban harmadjára vesznek részt Európa-bajnokságon. A 2016-os, franciaországi tornán Dzsudzsákék – óriási meglepetésre – első helyen jutottak tovább a csoportjukból, megelőzték Ausztriát, Izlandot és Portugáliát, amely később megnyerte az Eb-t. A 2021-ben tartott, részben hazai rendezésű Euro 2020-on szintén erőn felül teljesített a válogatott, a halálcsoportban a portugáloktól ugyan 3–0-ra kikapott a Puskás Arénában, de döntetlent játszott Franciaországgal (1–1) és Németországgal (2–2), s pár perccel a müncheni csata vége előtt továbbjutásra állt.

Teher nélkül az Eb-n

És most itt van a 2024-es Eb, amelyet kellő optimizmussal és magabiztossággal várunk. A várakozás talán nem túlzó a szurkolók részéről, hiszen Szoboszlai Dominikék a selejtezőből csoportelsőként, veretlenül jutottak el a kontinensviadalra. Persze mindenkinek vannak álmai, vágyai, így az MLSZ vezetőinek is, de a szövetségben nem akarnak túl nagy terhet tenni a srácokra.

„Igazából azt a teljesítményt szeretnénk látni a csapattól, amelyet legutóbb a Nemzetek Ligájában, majd aztán az Eb-selejtezőkön mutatott. 

Hogy ez eredményekben mit jelent, nem nekem kell megmondanom. Én személy szerint ugyanazt a szervezett játékot szeretném látni a pályán, mint eddig. Ha ez sikerül, és optimista emberként azt vallom, miért nem sikerülne, akkor valószínűleg eredményesen fogunk szerepelni ezen az Európa-bajnokságon is. Persze, nekem is van egy vágyam titkon, de ha elmondanám, akkor már lenne titok. Ezért ezt magamban tartom, de remélem, minél tovább jutunk” – nyilatkozta a Mandinernek Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke.

EURO-2024 - A magyar labdarúgó-válogatott nyilvános edzése Németországban a 2024-es Európa-bajnokságon
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Sokat fizetne az MLSZ a játékosoknak

Az alelnök azt sem árulta el, hogy mennyi pénzért futballoznak az Eb-n a játékosok. Ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy természetesen 

van prémium, és örülne, ha minél többet kellene fizetniük, de szerinte senkit sem ez fog motiválni Németországban. 

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fegyelmi bizottságának alelnöke úgy véli, 2015-ben szintet lépett a magyar válogatott azzal, hogy Norvégia ellen pótselejtezőn kijutott a franciaországi kontinensviadalra.

„Valóban sok mindent megéltem a magyar fociban, de az 1986-os mexikói világbajnokságon való részvétel kiharcolása után ez volt az egyik legboldogabb pillanat. Azóta – egy-két kudarcot leszámítva – folyamatos a csapat fejlődése. 

Főleg Marco Rossi érkezésével látszik jól a haladás, és szerintem egyre inkább közelítünk az európai élmezőnyhöz. És ezt az eredmények is bizonyították”

 – mondta az alelnök.

Dzsudzsák Balázs (balra) búcsúmérkőzésén emléklapot vett át Berzi Sándortól, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) alelnökétől a Magyarország–Görögország felkészülési labdarúgó-mérkőzés kezdete előtt a budapesti Puskás Arénában 2022. november 20-án. A játékos 109. alkalommal öltötte magára a címeres mezt, amivel rekorderré lép elő 
Fotó: MTI/Mónus Márton 

A sportdiplomata úgy véli, remek döntés volt 2018 nyarán az olasz szakembert szerződtetni szövetségi kapitánynak.

„Marco roppant egyenes ember. Aki akár csak egyszer is beszélgetett vele a futballról, az tudja, mekkora a labdarúgás iránti alázata. Ki merem jelenteni, mindent tud erről a sportágról, s nélküle most nem itt tartanánk. Kiváló kapitány. Sajnos, nem rajtam, vagy a szövetségen múlik, de ha tehetnénk, akkor tőlünk menne nyugdíjba” – jelentette ki Berzi. Az alelnök azt is elárulta, hogy sportvezetői pályafutása legnagyobb futballélménye a 2016-os Eb-re való kijutás mellett a Wolverhamptonban Anglia ellen a Nemzetek Ligájában aratott 4–0-s győzelem volt. A harmadik magyar futballcsoda akár már most, az Európa-bajnokságon megszülethetne…

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tompika-2
2024. június 15. 12:31
Ideje lenne javítani a cikk címét és a Szoboszlaiéktól helyett a Magyar Válogatottól kifejezést használni. Ez így olyan, mintha a prosztóka kivette volna gebinbe.
nzoltan-818
2024. június 15. 09:26 Szerkesztve
Egyetlen elvárás létezhet, eredménytől függetlenül, a tisztességgel, teljes odaadással való játék. A többi okoskodás csak duma. Persze a jó eredmény, mint bónusz, örömet okoz, legalább is nekünk, de soha se feledjük, hogy a labda kerek és a jó játék mellett ugyanolyan mértékben szükség van a szerencsére és az igazságos bíráskodásra is, hogy a pálya ne lejtsen mindig egyik irányba, szokás szerint...! Hajrá magyarok!
galancza-2
2024. június 15. 08:33
b.sanyesz nem 90 óta, hanem 79 óta rombolja a magyar focit. A legnagyobb futballgyilkos patkányok közé tartozik. A focink totális lezüllesztésében vezetőként brutális szerepe volt: bunda, csalás, korrupció, lötyögés, nihilizmus, aljas magyarázkodások eltusolások, fiatalok elzüllése ,stb...... Nagyon nagyra tartom OV-t, de az megfogalmazhatatlan szégyen hogy b.sanyesz 79 óta vezető munkakörben van.
Patika
2024. június 15. 07:21
Nyerjenek. (a többi duma)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!