Az imádkozás nem segített, jön a korbács Dárdai csapatánál

2022. március 17. 15:14

A Dárdai Pál által felkészített, és Dárdai Mártont is a soraiban tudó berlini Hertha a hét elején másodszor is edzőt váltott a szezon során. Érkezett a korbácsos tréner, Felix Magath, aki korábban ájulásig futtatta játékosait Hamburgban, aki hajnali négykor tartott erőnléti edzést a Bayern sztárjainak, akit Európa utolsó diktátorának nevezett egy játékosa, egy másik szerint pedig a Titanic túlélői is partra úsznak, ha hozzá járnak edzésre. Ám olyan sikereket ért el játékosként és edzőként is, amelyek a legnagyobbak közé emelik őt.

2022. március 17. 15:14
null
Edvi László

A Felix Magathot ismerő „mémgyárosak” azonnal megalkották eheti remekművüket. Ebben áll a Hertha új edzője a berlini TV-torony lábánál, és megkérdezi a segítőjét: hány lépcsőfok visz itt a tetőre? A válasz után közli, akkor most eltesszük a labdákat, ma itt edzünk.

Nem véletlenül gyártják a 68 éves edzővel kapcsolatban az ilyen poénokat! Mert a legszolidabb jelző vele kapcsolatban, hogy „korbácsos”. Egykori játékosa, Bachirou Salau néhány éve „Európa utolsó élő diktátorának” nevezte, míg egy másik azt mondta róla:

„Lehet, hogy Magath a Titanicot nem tudta volna megmenteni, de ha a túlélők az ő edzésére járnak, akkor biztosan partra úsznak.”

Legendák keringnek a felkészülési időszakban alkalmazott módszereiről. Hamburgban addig futtatta játékosait a homokban, amíg azok össze nem estek.

Wolfsburgban a kemény edzés után panaszkodó focistáinak ledobta a kulcsát a szálloda „sokadik” emeletéről, és azoknak békaugrálással kellett felhozniuk.

Amikor egy idegenbeli Német Kupa mérkőzésen csak az utolsó 10 percben volt elégedett a Bayern világsztárjainak hozzáállásával, a hajnali fél négykor hazaérő csapat tagjainak 80 perces futást vezényelt.

Magath a Bayern München világsztárjait sem kímélte. Fotó: MTI/EPA/Peter Kneffel
Magath a Bayern München világsztárjait sem kímélte. Fotó: MTI/EPA/Peter Kneffel

Őrült, de nem az a típus, aki bort iszik, és vizet prédikál. Ötven évesen még a játékosai előtt futott az edzések bemelegítése során, ezzel diktálva a tempót. Jaj volt annak a huszonévesnek, aki nem tartotta vele a lépést!

Egyébként nem csak erőnléti edzésekről szólt az élete, mert fantasztikus focista volt. Sokak szerint a posztján

a ’80-as években jobb volt, mint Lothar Matthäus.

Hét évvel idősebb a ’90-es csapat kapitányánál, és ez a peche, mert így már nem lehetett ott a világbajnoki győzelemnél. Az 1980-as Európa-bajnoki diadal során viszont kulcsember volt (akkor Matthäus még tinédzserként csak néhány perc lehetőséget kapott), és két világbajnoki ezüstérme van. Az 1986-os döntőben a kezdőcsapat tagjaként kapott helyet.

1977-ben a KEK döntőjében,1983-ban a BEK ( a mai Bajnokok Ligája elődje) fináléjában is gólt szerzett.

Utóbbi mérkőzésen, a Juventus ellen a találkozó egyetlen találata fűződik a nevéhez, így döntő részt vállalt a Hamburg győzelmében. Abban is, hogy az ő idején a jelenleg a másodosztályban szenvedő észak-német csapat a világ egyik legjobbja volt. Játékosként is remek erőnléttel rendelkezett, de „pengés” is volt. Érdekes, hogy edzőként az előbbire fekteti a hangsúlyt.

Felix Magath vezetőedzőt sörben fürdetik, miután csapata, a Bayern München 4-0-ra győzött 1.FC Kaiserslautern ellen, és ezzel három fordulóval a befejezés előtt megnyerte a német első osztályú labdarúgó-bajnokságot. Fotó: MTI/EPA/Arne Dedert
Felix Magath vezetőedzőt sörben fürdetik, miután csapata, a Bayern München 4-0-ra győzött 1.FC Kaiserslautern ellen, és ezzel három fordulóval a befejezés előtt megnyerte a német első osztályú labdarúgó-bajnokságot. Fotó: MTI/EPA/Arne Dedert

43 évesen kezdte edzői karrierjét, természetesen volt csapatánál a Hamburgnál. A kiesőzónából az ötödik helyig vezette a gárdát. Viszont a szakmai munka irányítójaként nem egy szerethető ember. Ám nagyon sikeres. A Bayernnel elért két bajnoki címe is értékelendő, ám

a Wolfsburgból Bundesliga aranyérmest csinálni, az földöntúli csoda volt

a 2008-2009-es bajnokságban. A csúcsra érő farkasok közül igazából csak Edin Dzeko neve ismert, a többiekre, Benagliora, Madlungra, Hasebere, Josuéra, Gentnerre, Misimovicra, Grafite-re már csak az igazán elvakult szurkolók emlékeznek.

Magath neve viszont mindenki előtt ismert!

Felix Magath, a VfL Wolsburg edzője ünnepel a bajnoki trófeával, miután a csapat megnyerte a német labdarúgó-bajnokságot 2009. május 23-án. A 2008/09-es idény zárófordulójában a Wolsburg 5-1-re nyert a vendég Werder Bremen ellen. Fotó: MTI/EPA/EPA/Marcus Brandt
Felix Magath, a VfL Wolsburg edzője ünnepel a bajnoki trófeával, miután a csapat megnyerte a német labdarúgó-bajnokságot 2009. május 23-án. A 2008/09-es idény zárófordulójában a Wolsburg 5-1-re nyert a vendég Werder Bremen ellen. Fotó: MTI/EPA/EPA/Marcus Brandt

A múlt héten történt óriási változások után a hét elején ő vette át a kiesőhelyen álló Herthat. Mely 2022-ben kilenc meccséből hetet elveszített, kettőn szerzett egy-egy pontot, nyerni még nem tudott. Taktikailag, morálisan, önbizalom tekintetében atomjaira hullott csapatot kell "összekapnia", hogy az ne kényszerüljön a másodosztályba.

Lehetetlen feladat… lenne, ha ezt a társaságot a nyári felkészülés során nem Dárdai Pál irányította volna. Ha nem is áll jó focistákból, de a fizikai alapjuk megvan. 

Dárdai az ilyen jellegű felkészítésre mindig nagy súlyt helyezett.

Ha nem is Magath-szintű edzésekkel apellál, de az új tréner erre talán építhet.

Úgyhogy morálisan kell néhány nap alatt rendbe tennie a csapatot.

Felix Magath 2011-ben a Bajnokok Ligájában a legjobb nyolc közé vezette a Schalkét, mely jelenleg a német másodosztályban szenved. Fotó: MTI/EPA/Achim Scheidemann
Felix Magath 2011-ben a Bajnokok Ligájában a legjobb nyolc közé vezette a Schalkét, mely jelenleg a német másodosztályban szenved. Fotó: MTI/EPA/Achim Scheidemann

Ez utóbbi megoldható, de nem könnyű, egy olyan társaság esetén, ahol a legutóbbi meccsen, a mönchengladbachi szenvedés során két cserejátékos kedélyesen nevetgélt a kispadon. Sajnos egyikük a legenda, Dárdai Pál fia, Márton volt. Dedryck Boyataval szemmel láthatóan jól érezték magukat a csapat vergődése során.

Ez akkora vihart kavart a szurkolók körében,

hogy a középső Dárdai-fiú hétfőn kénytelen volt megjelentetni a következő szöveget a világhálón:

"A képek, amelyeken a Mönchengladbach elleni meccsen a kispadon nevettem, sokakat felbosszantottak. Megértem, és elnézést kérek érte. Aki ismer, az tudja, hogy mindig mindent megtettem ezért a klubért, és természetesen így teszek a jövőben is. Tisztában vagyok azzal a helyzettel, amelyben vagyunk, és mindent meg fogok tenni a csapattal együtt azért, hogy elkerüljünk a veszélyes zónából. Ez az egy pillanat egyáltalán nem tükrözi a jelenlegi helyzethez való hozzáállásomat. Remélem megbocsátanak nekem!”

Semmi nincs rendben a Herthanál

, de semmi sincs veszve. Ugyan a 26. fordulót követően kieső helyen áll, de ugyanannyi pontot gyűjtött, mint az osztályozós helyen lévő Stuttgart. És csak kettővel kevesebbet, mint a már bentmaradást jelentő 15. pozícióban lévő Bielefeld. Még 24 pont szerezhető a hátralévő játéknapokon.

Ami biztos: a múlt hét a Hertha vezetése terén hatalmas változásokat hozott. Elment a szelíd sportigazgató, a klub legendája, aki 82-szer játszott a német válogatottban az évezred első évtizedében.

Arne Friedrich már játékosként is minden hazai mérkőzés előtt meglátogatta a stadion melletti kis kápolnát, és kérte az Úrat, hogy segítsen.

Ő önként távozott a 25. játéknap után, aztán a 26-at követően repült az edző Tayfun Korkut.

Ettől a héttől új a vezetési stílus a német főváros legnagyobb klubjánál. Ennek már az első napokban meglett az eredménye. A kisebb kilengések miatt (pl. késés az edzésről) fizetendő büntetést Magath azonnal a korábbi tízszeresére emelte.

Az egyik edzésen egy játékos már rosszul is lett.

Vagyis a bevezetőben említett viccnek van alapja. Kegyetlen Felix 68 éves korára sem szelidült meg.

Berlinben mostantól nem az imádságban bíznak, hanem a korbács csattogásában.

 

 

A nyitóképen: A látszat csal, Felix Magath (Arne Friedrich-el ellentétben) soha nem az égiektől várta a segítséget.

MTI/EPA/ACHIM SCHEIDEMANN

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2022. március 19. 18:31
Hehe, akkor ő nem hisz Németh Sándor focista-angyalok elméletében :)))))))))))))))))))
annamanna
2022. március 19. 18:31
Mellesleg a sikerei jól láthatóan csak arra a rövid időszakra korlátozódnak, amíg ő áll egy csapat mögött, amint kiteszi a lábát, a csapat súlyosan összezuhan, és mérföldeket esik vissza. Ennek oka az, amit kísérletekkel már sokszor igazoltak: a legnagyobb eredményt a diktatorikus vezetési stílussal lehet kihozni (pl tanulókból) - de a serény munka csakis a vezető jelenlétének idejére korlátozódik, amint az kiteszi a lábát, a gyerekek azonnal abbahagyják a munkát, akár össze is rombolják azt, amit addig csináltak, és egymás ellen is sokat hadakoznak, mert kerülő úton próbálják levezetni a bennük felgyűlt, és a vezető ellen ki nem élhető feszültséget. Persze ez még mindig jobb, mint a liberális, semmit sem követelő vezetési stílus, ami csapnivaló eredményeket és folyamatos feszültséget, agressziót szül (utóbbi szimplán unalomból). A legjobb a demokratikus vezetési stílus, ami ugyan KÖZEPES eredményekhez vezet, de a diákok örömmel teljesítenek, a vezető nélkül sem hagyják abba a munkát, és egymásnak is szívesen segítenek, jó a hangulat.
annamanna
2022. március 19. 18:31
Nem biztos, hogy a túlhajtott edzés a siker kulcsa. Például Nadia Comaneci legnagyobb ellenfele egy orosz lány lett volna, aki az olimpia előtt 2 vagy 3 héttel edzés közben leesett a korlátról és eltört a gerince - és az első, ami eszébe jutott, az volt, hogy HÁLISTEN LEGALÁBB NEM KELL MENNEM AZ OLIMPIÁRA. Negyvenpár évesen halt meg, addig bénán élt. Itt videón: https://www.youtube.com/watch?v=2gMIvoaG6mE itt cikkben: https://dolphin-life.ru/hu/medicine/prichina-smerti-eleny-muhinoi-sportsmeny-zhizn-kotoryh-slomali.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!