BTC to HUF, avagy mi mit jelent a kriptovilág szakzsargonjában?! (X)

2024. szeptember 26. 09:37

A kriptovaluták világában az angol kifejezések ismerete elengedhetetlen, pláne akkor, ha valaki BTC to HUF (Bitcoin–magyar forint) árfolyammal vagy bármilyen más kriptovalutával foglalkozik. A kriptopiac globális jellege miatt az angol vált a legelterjedtebb nyelvvé, ami a kezdők számára ez nehézséget okozhat.

2024. szeptember 26. 09:37
null

Kezdődhet a nyelvlecke?

Ahhoz, hogy mondjuk az ezen az oldalon felsorakozó hírek nyelvi tartalma ne legyen érthetetlen, megéri kicsit belemenni a szakzsargonba, és a BTC to HUF mellett további angol kifejezéseket elsajátítani a jövőbeni sikerek érdekében. A blockchain (blokklánc) a kriptovaluták alapja, olyan decentralizált adatbázis, amely a tranzakciókat egy láncban rögzíti, ahol minden új tranzakció hozzáadódik az előzőekhez. Az adatok átláthatóak és megváltoztathatatlanok, ami garantálja a rendszer biztonságát és hitelességét. A blokkláncban minden tranzakció nyilvánosan ellenőrizhető, de az adatokat nem lehet módosítani, így ez a rendszer bizalmat ébreszt a kriptovalutákkal szemben.

A wallet (pénztárca) olyan digitális eszköz, amelyben a kriptovalutákat tárolják. Két fő típusa létezik: a hot wallet és a cold wallet. Előbbi online kapcsolattal rendelkezik, és könnyebben elérhető, ám kevésbé biztonságos, míg utóbbi ezzel szemben offline, ezért magasabb szintű biztonságot nyújt, kiemelkedően hosszú távú tárolás esetén. A wallet egyedi címekkel rendelkezik, amelyek szükségesek a tranzakciók végrehajtásához.

A private key (privát kulcs) és a public key (nyilvános kulcs) együtt alkotják a kriptovaluták biztonsági rendszerének alapját. A nyilvános kulcs olyan, mint egy bankszámlaszám: bárki láthatja, erre küldhető kriptovaluta. A privát kulcs ellenben titkos, és a tulajdonosának hozzáférést biztosít a kriptovalutáihoz. Ha valaki elveszíti a privát kulcsát, elveszíti az összes kriptovalutáját is, mivel a kulcs a wallet hozzáférésének alapja.

Mehetünk tovább?

Itt azonban még nincsen vége, úgyhogy folytatjuk. Az exchange (váltó) az a platform, ahol a felhasználók kriptovalutákat vásárolhatnak, adhatnak el vagy kereskedhetnek velük. Ezek a váltók lehetnek centralizáltak (CEX) vagy decentralizáltak (DEX). A centralizált váltóknál egy központi szervezet felel a tranzakciókért és a felhasználók vagyonáért, míg a decentralizált váltók a blockchain technológiára épülnek, és nincs központi hatóság, amely irányítaná őket.

Az altcoin olyan kriptovalutákat jelent, amelyek nem Bitcoinok. A Bitcoin volt az első kriptovaluta, és az összes többi kriptovalutát, amely azóta jött létre, altcoinnak nevezzük. Ezek között számos altcoin variáns fedezhető fel, például az Ethereum (ETH), a Litecoin (LTC) vagy a Ripple (XRP). Az altcoinok változatos funkciókkal és technológiákkal rendelkezhetnek, amelyek eltérnek a Bitcointól.

A fiat valuta a hagyományos pénznemeket jelenti, mint például a dollár (USD), az euró (EUR) vagy a magyar forint (HUF). A kriptovaluták és a fiat valuták közötti különbség az, hogy a fiat valutákat központi bankok irányítják, és a kormányok támogatják, míg a kriptovaluták decentralizáltak és nincs központi hatóság, amely felügyelné őket.

A HODL egy elterjedt szleng a kriptovilágban, amely az angol hold (tartani) szó elírásából ered. Eredetileg egy 2013-as Bitcoin fórumon írt bejegyzésben jelent meg, amikor a Bitcoin árfolyama nagy volatilitást mutatott. Azóta a szleng a kriptoközösségben azt jelenti, hogy valaki hosszú távon tartja a kriptovalutáit, függetlenül az árfolyam-ingadozásoktól. A HODL stratégia követői abban hisznek, hogy a Bitcoin és más kriptovaluták hosszú távon értékesebbé válnak.

A FOMO (Fear Of Missing Out) szintén sűrűn alkalmazott kifejezés. Jelentése: a kimaradás félelme. Ez az emóció akkor lép fel, amikor valaki úgy érzi, hogy kimarad egy potenciálisan nyereséges befektetésből, mert nem vásárolt be időben. A kriptopiacon gyakori jelenség, főleg akkor, amikor egy eszköz árfolyama gyorsan emelkedik, és a befektetők attól tartanak, hogy későn kapcsolnak.

Tovább bonyolítható még ez az egész?

Igen, mert ebben a rendszerben gyakorlatilag már majdnem mindennek és mindenkinek akad sajátos elnevezése. A whale (bálna) olyan befektetőkre utal, akik nagy mennyiségű kriptovalutával rendelkeznek, ezáltal képesek befolyásolni a piacot a tranzakcióikkal. Mivel ezek a bálnák nagy összegeket mozgatnak, ha eladnak vagy vásárolnak, az árfolyam drasztikusan változhat. A bálnák tevékenységét sokszor figyelik, mivel döntéseik jelentős hatással lehetnek a piacra.

A pump and dump olyan stratégiát jelent, amely során egyes befektetők mesterségesen felhajtják egy adott kriptovaluta árát (pump), majd amikor az ár elér egy bizonyos szintet, eladják a birtokukban lévő eszközöket (dump), így profitálva az emelkedésből. Ez a taktika illegális a hagyományos pénzügyi piacokon, de a kriptovaluták világában előfordulhat, főképp kisebb piaci kapitalizációjú eszközöknél. És egyébként itt még nincsen vége, de ennyi alapozás egy csokorban bőven elegendő, még több is, mint ami az elinduláshoz nélkülözhetetlen.

 

(X)

Fotó: binance.com