Egyes országokban tízévnyi gazdasági növekedést söpört el a vírus

2020. július 21. 17:44

A világ legtöbb meghatározó gazdasága szenved a koronavírus miatt, de egy friss jelentés szerint Kína gazdaságát elkerüli a recesszió az idei évben. Mások több évnyi gazdasági teljesítményt veszítenek el.

2020. július 21. 17:44
null
Takács Zsolt

Az Economist Intelligence Unit jelentése szerint a G7 országok többsége négy évnyi gazdasági növekedést veszít el a járvány miatt (ez a helyzet a kanadai, a brit, a német és a francia gazdaságokban is). Az amerikai gazdaság a magas halálozási arány ellenére jobb helyzetben van: a jelentés szerint az ország gazdasági kibocsátása a harmadik negyedévben egyező lesz a 2017-es harmadik negyedévi adattal. A gazdaság 2022-ben állhat vissza a járvány előtti állapotba.

Ázsiában India gazdasága állhat helyre a leghamarabb, de aggodalomra adhatnak okot az újonnan kialakuló gócpontok, amelyek gyengíthetik a növekedést. A harmadik negyedévben Japán gazdasága a 2012-es szintre fog visszaesni.

Ausztrália nem szerepelt a jelentésben, de a helyi jegybank szerint a 2019-2020-as pénzügyi évben 8 százalékkal csökkenhet az ország gazdasága.

Brazília, Oroszország és Dél-Afrika majdnem tíz év gazdasági növekedését vesztette el a járvány miatt

és csak 2024-ben állhat vissza normális állapotba a gazdaságuk. A koronavírus második hulláma pedig lefékezheti a globális fellendülést.

Kína a G7 és a BRICS országok közül az egyetlen, amely elkerülheti a recessziót ebben az évben.

A jelentésben azt írják, hogy az ország már kiegyenesítette a járványgörbét és a gazdaság már a második negyedévben megkezdte a fellendülést, míg más fejlett országok még a járvánnyal küzdöttek.

(Borítókép: MTI) 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2020. július 23. 22:07
Szerencsés országok. Magyarországon a 10 év folyamatos csökkenését duplázta meg. Ma már 38.000 milliárd az államadósságuk a 2010-es 19800 milliárddal. Ami jelenleg, a GDP 87%-a. Szebb Jövőt!
Gyéressy Károly
2020. július 23. 22:07
A turizmus, vendéglátás itthon is a GDP 10%-a. Zöme a kukában. Aztán jön sok iparvállalat, majd a lízingcégek. Kereslet nélkül ipar sincs, és itt a kereslet csökkent le. A baj sokkal nagyobb, mint ami most látszik.
Jack Reynor
2020. július 23. 00:07
A francokat. A turizmuson, ha tényleg csökkene, meg is takarítunk. Az ipar számára a turizmus jelentéktelen megrendelő.
hátakkor
2020. július 22. 10:02
Ha 6 hónap fék 10 évet megesz, akkor az annyit is ér. A járvány előtt már sokan qkában voltak. Most beterhelik a következő generációt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!