Az erdőszélen, a mezőn számos gyógynövény él szerte a Kárpát-medencében; a szakkönyvek nagyjából ezer fajt tartanak nyilván. Nagy részüket élvezeti értékük mellett a bennük lévő hatóanyagok miatt gyógyászati célokra is érdemes felhasználni.
A vadvirágokból készíthető szörpök és lekvárok biztosan sokak szívét megdobogtatják”
Közéjük tartozik a meghűlést gyógyító kamilla, a fekete bodza és a hársfa virága, a rekedtséget, köhögést enyhítő cickafarkfű és a kakukkfű. A közkedvelt csipkebogyónak magas a C-vitamin-tartalma, a csalán tisztító és erősítő hatású. A körömvirág alkalmas a nehezen gyógyuló sebek kezelésére, a borsmenta nyugtat és fertőtlenít, a citromfű és a levendula csökkenti a magas vérnyomást. Az ezerjófű – neve alapján – sokféle bajt orvosol. Ezek otthoni szárításával akár saját vadnövény-teakeveréket is tehetünk el befőttesüvegben. A vadvirágokból, például ibolyából, pitypangból, bodzából vagy akácból készíthető szörpök és lekvárok biztosan sokak szívét megdobogtatják. A konyhai felhasználásuknak a szörp- és teakészítésen túl pedig csak a kreativitásunk szabhat határt: egy pitypanglekváros rizsfelfújttal vagy bodzás-epres tejbegrízzel sikert arathatunk a vendégek körében.
Legyünk körültekintők és felkészültek a túraruha kiválasztásától kezdve a vadnövények begyűjtéséig! Ha mindez megvan, duplán remek program lehet egy erdei-mezei séta, majd a közösen gyűjtött vadnövények elkészítése és elfogyasztása is.