A Juno szonda Jupiter körüli pályára állt

2016. július 05. 11:08

A Juno, a NASA űrtankja 5 év után elérte a Jupitert és sikeresen pályára állt kedden – számolt be a BBC. A tudósok a bolygó belsejének feltérképezését és kialakulásának megismerését várják az űrszonda által közölt adatoktól.

2016. július 05. 11:08

A Juno öt évvel ezelőtt indult el a Földről és kedden sikeresen manőverezett a Jupiter gravitációs mezőjébe – írta meg a BBC. A fékezőrakéta a tervek szerint működött és az irányítóközpontban kitörő tapsviharral fogadták a hírt.Habár a mérnökök tartottak attól, hogy nem lesz minden zökkenőmentes, a NASA műholdja kiállta a megpróbáltatásokat. Ilyen közel még nem merészkedett űrszonda a Jupiterhez, aminek a sugárzási övei veszélyeztetik az elektronikus eszközöket. A titániummal védett Juno azonban egy igazi nehézpáncélosként zökkenőmentesen vette a pályára állást. 

A szonda célja a bolygó belsejét mélyebben feltérképezni. A tudósok úgy gondolják, hogy a bolygó kémiai és szerkezeti felépítése segíthet megérteni a gázóriás 4,5 milliárd évvel ezelőtti születését. A műholdra még további kihívások várnak, mivel Októberben még közelebbi pályára fog állni. Jelenleg egy olyan elipszis-pályán van, ami 53 nap alatt kerüli meg a bolygót, ez az őszi, újabb manőver után 14 napra fog csökkenni.  

Az űrszonda arra a régi vitára is választ adhat, hogy a bolygónak vajon van-e tömör magja vagy a középpontig  gáz halmazállapotó, habár sokkal sűrűbb formában. A Juno a Nagy Vörös Folt – a Jupiter felszínén tomboló, a Föld méreténél kétszer nagyobb ősi vihar – tanulmányozásában is segíthet. A műholdat a küldetése végén belekormányozzák a Jupiterbe, hogy véletlenül se fertőzze meg a Jupiter holdjait, például az Európát, melyeken a mikrobiális élet feltételei adottak lehetnek. 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. július 06. 10:29
Mi az az "űrtank"? Merre járt a szonda öt évig? A Jupiterhez kevesebb, mint egy év alatt is oda lehet érni. Már persze ha van pénz üzemanyagra.
egysegelem
2016. július 05. 19:03
Ahhoz, hogy palyara allj korulotte mas palyan kell kozeliteni mintha csak el akarnal haladni mellette, igy tobb kort ment a fold korul es kihasznalta mas bolygok gravitacios gyorsitasat, ez tartott enny ideig. Amugy nem 1 ev hanem 2 kellene amugy is.
WANTED
2016. július 05. 19:01
Akármilyen eredetű pénzből is került ez megvalósításra, lett légyen bármilyen emberéletet nem tisztelő mocskos hatalom zászlaja a szondára rápingálva, ez a mai esemény hűen képezi le azt a kort, amiben mi manapság kénytelenek vagyunk élni. Ez nagyon nagy dolog, különösen annak tükrében, hol tartottak eleink 100 éve. Száz év még az emberiség rövid történetében sem nagy idő, csillagászati értelemben véve meg csak egy múló pillanat. Nos? 1916-ban éppen arról szóltak napi a hírek, melyik ország hányadik egysége tudja magát mélyebbre ásni a lövészárokban, és a "háborús művészet" oldalain arról szóltak a sirámok, mennyire vágynak már a hazatérésre százezrek, csak lennének már túl az ellenség kötelezően előírt legyilkolásán, aztán menne mindenki a maga dolgára. És ma, alig 4 emberöltő elteltével idegen világokat tanulmányozunk, sorra térképezzük fel a minket körülvevő szomszédos bolygókat évről évre, egyre nagyobb kapacitású adathordozókkal, egyre nagyobb távolságokat megtéve, egyre merészebb vállalkozásokba vágva, folyton feszegetve korlátainkat. Az emberi akaraterő és a tudásvágy lenyűgöző, nagy kár, hogy pitiáner apróságokra pazaroljuk energiánk nagy részét, és csak a felesleget fordítjuk valóban hasznos tevékenységre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!