Emberi maradványokat találtak a világ legrégebbi borában

2024. június 24. 09:31

Új értelmet nyert a „testes bor” kifejezés.

2024. június 24. 09:31

Nyitókép illusztráció. Fotó: Shutterstock

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint vannak, akik szó szerint értelmezték hajdan a „testes bor” kifejezést: mint kiderült a legrégebbi, folyékony állapotban megőrzött borban egy különös összetevőt találtak: emberi maradványokat – olvasható a  Journal of Archaeological Science folyóiratban.

Az alkoholos nedű  időszámításunk előttről származik, és 

kimutatható benne egy különleges összetevő is: egy férfi maradványa.

A lap idézte José Rafael Ruiz Arrebola-t, a Córdobai Egyetem vegyészét is, aki kijelentette, „ez volt az első alkalom, hogy ilyesmit fedeztek fel”.

Hozzátették, a borra egyébként véletlenül bukkant rá egy család 2019-ben, akik az otthonukat újították fel a spanyolországi Carmonában. Egy kétezer éves római sírt fedeztek fel, amely „igazi kincsesbányának” bizonyult. 

Az urnában a csontmaradványok mellett a kétarcú istent, Janust ábrázoló aranygyűrű is lapult, illetve mintegy ötliternyi folyadék. 

A szakértő úgy fogalmazott, nem számítottak arra, hogy mindezt megtalálják benne, mivel addig az összes urnában csak emberi maradványokat és különféle, temetkezéshez kapcsolódó tárgyakat találtak. A vegyész hozzátette, csak a későbbi pH-teszt mutatta ki, hogy az említett folyadék bor volt, 

feltehetően fehér bor, amely feltehetően elszíneződött az évek alatt.

Majd kiemelte, a vizsgálatok során biomarkereket kerestek, amik olyan kémiai vegyületek, amelyek egyértelműen megmondják, mi az adott anyag.

Megdöntötte az eddigi rekordot

A tanulmányban foglaltak szerint a Carmonában talált ital meg is döntötte a rekordot – amit előtte egy idő számításunk előtti 4. századból származó bor tartott, amelyet szintén egy római sírban találtak meg 1867-ben Németországban –, így már ez a legrégebbi, folyékony állapotban megőrzött bor a világon.

A tudományos folyóiratban felidézték, hogy rómaiak gyakran temették el a halottaikat úgy, hogy különböző tárgyakat helyeztek melléjük, köztük parfümöt vagy fehérbort, mivel úgy tartották, hogy 

csak a test hal meg, de a lélek tovább él. 

Bár a kutatók kihangsúlyozták, a megtalált bor számunkra is fogyasztható lenne, mivel a mikrobiológiai elemzés szerint nem mérgező, mégis fenntartásokkal kezelendő, mivel kétezer évet töltött a föld alatt emberi maradványok társaságában. 

 

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujferi
2024. június 24. 21:44
Éljen a dobozos bor, nincs dugóíze ....
iimre
2024. június 24. 15:46
Csak nem beleesett egy hajszál a mustba 2000 évvel ezelőtt? :DDD
békalepcse2.0
2024. június 24. 13:23
Ez miért csoda? Spanyolorstágban a mai napig alakalmaznak főleg fiatal lányokat a szőlő lábbal taposására, mert ugy autentikus. A pince előtt mindig volt egy kő taposókád, ahol lábbal taposták szét a szőlő szemket és utána préselték. Ma ezt a szemzúzóval oldjuk meg. Ezzel a modszerrel bizony a leváló hámsajtek maradványai is belekerülnek az itókába és így itták évezredek óta.
atti64
2024. június 24. 11:53
FUJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!