Ijesztő: a német lap arra buzdítja a Nyugatot, hogy végre mutassa meg a katonai erejét Moszkvával szemben

2024. október 12. 17:27

A Die Welt szerzője szerint Izraelről kellene példát vennie a Nyugatnak, és le kellene számolnia a deeszkalációs politikájával.

2024. október 12. 17:27
Israeli Airstrike In Beirut, Lebanon

Nyitókép: Fadel Itani / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Határozottabban kell fellépnie Ukrajna mellett a Nyugatnak, leszámolva azzal a szemlélettel, hogy el kell kerülnie az eszkalációt Moszkvával – írja a német Die Welt szerzője. Clemens Wergin szerint Izrael szolgálhat jó példával a Nyugat számára azzal, hogy deeszkalációs politikáját feladva jelentősen meggyengítette a Hezbollahot. A lap felidézte, a libanoni székhelyű szervezet a gázai konfliktus tavaly októberi kezdete óta folyamatosan támadja Észak-Izraelt. Jeruzsálem sokáig próbálta elkerülni a nyílt háborút az Irán által támogatott szervezettel, de a támadások ennek ellenére sem csillapodtak.

Izrael a közelmúltban taktikát váltott és támadást indított a Hezbollah ellen. A célzott akciókkal likvidálta a terrorszervezet legtöbb vezetőjét, valamint a libanoni lőszerraktárak nagy részét is megsemmisítette. Ezzel Jeruzsálem jelentősen meggyengítette a Hezbollahot, a harcok jelenleg is folynak. A libanoni siíta szervezet meggyengítése előtt a tavaly októberi izraeli terrortámadások miatt kirobbant gázai harcokban a Hamaszt is sikerült kiiktatnia. Az eszkaláció legfontosabb eredménye ugyanakkor, hogy Irán meggyengült, mivel szövetségesein keresztül már nem jelent akkora fenyegetést Izraelre. 

A Welt szerzője szerint a Nyugatnak példát kellene vennie Izraelről és ahelyett, hogy mindent megtesz azért, hogy az orosz-ukrán konfliktus ne mélyüljön tovább, inkább erőt kellene mutatnia Oroszországgal szemben. Ha ez nem történik meg, a „nyugati eszkalációs hisztéria miatt” Ukrajna hamarosan elveszíti a háborút.

A konfliktus kiszélesítését azért is kellene felvállalnia a Nyugatnak, mert míg Moszkva Észak-Koreából és Iránból származó fegyverekkel lövi az ukrán területeket, addig Kijev nem vethet be orosz területeken nyugati, nagy hatótávolságú fegyvereket. Ez pedig azt jelzi Vlagyimir Putyin számára, hogy mindent megtehet, miközben a nyugati szövetségesek túl kiszámíthatóvá váltak. Egyebek mellett azzal, hogy folyamatosan bedőlnek Moszkva atomfegyver bevetéséről szóló fenyegetéseinek.

Kapcsolódó vélemény

Benkő Levente

Facebook

Idézőjel

Ha kevés a veszítenivalója, Irán dönthet úgy is, hogy az „all in” stratégia belengetésével igyekszik elrettenteni az ellenségeit.

 

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2024. október 12. 20:09
Úgy látszik nagyon szeretne gombafelhőt látni ez a sötét barom.
sober
2024. október 12. 19:53
Clemens Wergin - ki ez a hülye idióta önmaga által delegált szakértő-felelőtlen-ökörmajom-firkász-akinek egy gramm agya sincsen is? a mandi miért nem hozza, hogy mit monda a piaci kofám, aki 100x értelmesebb mint ez a lipsi barom idióta firkász?? hihetetlen! mond egy véleményt egy hivatalban lévő pilitikus (vagy jó az is vagy nem!!) és mond egyet egy firkáksz! a nép meg egymás alatt/mellett olvassa őket! ez hogy van??? hülye firkász! menj te a lövészárokba! hülye német!
blanconegro
2024. október 12. 19:44
Hülye büdös köcsög bunkó, teljesen defektes.
2024. október 12. 19:38 Szerkesztve
A szociopátia egyik fő ismérve az empátia teljes hiánya. Ezt tapasztaljuk a háborús felek részéről és ezt tapasztaljuk a háborút folytatni akarók részéről! Ki érez együtt az ukrán néppel és az orosz néppel? A háborút folytatni akarók vagy a békét akarók? Felelőtlen szociopata politikusok a tűzszünet és a béke helyett a háborút erőltetik! Demagóg idiotizmus és a politikai felelősség áthárítása, hogy a háborúval jobb békefeltételek lesznek! Jobb békefeltételeik lesznek a halottaknak, a megnyomorodottaknak a földönfutóvá váltaknak? Az emberek élni akarnak és nem politikai, közigazgatási határokért meghalni! Azokat egy tollvonással ki lehet igazítani, ha van rá politikai akarat! A ballibsik globalizált, progresszív világról mesélnek, de anakronisztikus elképzeléseik és atavisztikus reflexeik alapján cselekszenek! Szocializálatlanok! A konfliktusmegoldás szocializált formája a mediáció, és nem a másik fél elpusztítása!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!