Elhunyt a világhírű szociálpszichológus, Philip Zimbardo

2024. október 18. 11:42

Zimbardo életében különösen fontos szerepet játszott Magyarország – derült ki a Hősök Tere Alapítvány közleményéből.

2024. október 18. 11:42

Nyitókép: Képernyőfotó

Október 14-én, 91 évesen elhunyt Prof. Philip Zimbardo, a világ egyik legelismertebb szociálpszichológusa, a Stanford Egyetem emeritus kutatója – a hírt a pszichológus családjával kapcsolatot tartó Hősök Tere Alapítvány osztotta meg közösségi oldalán.

Az olasz származású amerikai pszichológus, szociológus, író, kutató Zimbardót a legtöbben az 1971-es híres stanfordi börtönkísérletről ismerhetik, mely azt vizsgálta, hogyan tudja egy adott helyzet az egyéni értékrendtől függetlenül megváltoztatni az egyén viselkedését, és hogyan lehet kihozni az egyénekből a szadizmust, illetve 

mit tesz a lélekkel az alá-fölérendeltség. 

A stanfordi börtönkísérlet után a professzor fő kutatási területe az emberi agresszió maradt. A szituáció hatalmát vizsgálta, vagyis azt, hogyan és mennyire befolyásolja az emberek viselkedését az, ha sokan vannak egy adott helyzetben. 

Az Alapítvány felidézte, hogy 2003-ban az iraki háború kapcsán a világsajtót bejárta az az abu ghraib-i börtönben készült fotósorozat, amely azt dokumentálta, hogyan kegyetlenkednek a katonák a fogvatartottakkal. A helyzet nagyban hasonlított a stanfordi börtönkísérletre. Zimbardo ezért és ekkor kezdte azt vizsgálni, 

hogyan lehet az általában közönyös, hétköznapi emberekből a jobbik énjüket kihozni, hétköznapi hősökké válni, 

és hogy a mindennapi hősiesség hogyan tanulható és gyakorolható. Ez a gondolat és az elmúlt több évtized szociálpszichológiai kutatási eredményei vezették őt a Heroic Imagination Project megalapításához, amelynek célja az emberek ösztönzése és képzése arra, hogy merjenek és tudjanak kritikusan gondolkozni, álljanak ki másokért, cselekedjenek hősként a mindennapi életben, és ne maradjanak bámészkodók a nehéz szituációkban – írták.

Fontos szerepet játszott az életében Magyarország

Közleményükben arra is kitértek, hogy Magyarország különösen fontos szerepet játszott Zimbardo professzor életében és munkásságában. 2014-ben Orosz Györgyivel és Halácsy Péterrel megalapította a Hősök Tere Kezdeményezést (ma Hősök Tere Alapítvány), amelynek célja, hogy tegyen a társadalmi közöny ellen, bátorítson, tudatosságot és tudást adjon ahhoz, hogy az emberek merjenek kiállni és tenni másokért a hétköznapokban. 

Zimbardo úgy vélte, hogy mindenkiben ott rejlik a hős, és hogy az empátia,

 a felelősségvállalás és a tudatos cselekvés képes pozitív változásokat elérni a világban. E gondolatok mentén inspirálta a magyar fiatalokat, tanárokat és közösségeket arra, hogy ők is váljanak hétköznapi hősökké.

2013 októbere és 2020 között, a Hősök Tere Alapítvány kapcsán Zimbardo évente több alkalommal járt Magyarországon és rendszeresen tartott előadásokat, workshopokat, beszélgetéseket, vendége volt különféle összejöveteleknek. Ezeken a rendezvényeken inspirálta a hazai szakembereket és a nagyközönséget egyaránt, és erősítette azt az üzenetet, hogy az egyéni tetteknek hatalmas ereje van, és hogy némi tudatossággal mindenki képes arra, hogy pozitív változást érjen el a környezetében – olvasható a Hősök Tere Alapítvány bejegyzésében.

Közleményüket azzal zárták, hogy  Philip Zimbardo öröksége a tudományban és az emberi közösségekben is tovább él: 

inspirációt nyújt ma is mindazoknak, akik hisznek abban, hogy mindenki képes kihozni magából és másokból a legjobbat

 és hőssé válni a megfelelő pillanatban. A tudását és küldetését az alapítványuk továbbviszi – hangsúlyozták.

A vonatkozó bejegyzést alább tekintheti meg:

 

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2024. október 18. 13:32
Isten nyugtasson.
kata56
2024. október 18. 12:11
Remelem a pokolban..
kérdés
2024. október 18. 11:55
A börtönkísérlettel ellentétben, ez az elmélet nem lett világhírű, pedig sok 'kis' hőst lehet teremteni vele: Olaffson Placid: "Ezért voltam én a legboldogabb ember az egész Szovjetunióban, mert rám talált az életfeladatom.” Ezt a célt szolgálta a foglyokkal közösen megalkotott „túlélés négy szabálya” is. „1. A szenvedést nem szabad dramatizálni! Nem szabad panaszkodni, mert attól gyengébb lesz az ember. 2. Az öröm szükséges a túléléshez. Ezért észre kell venni, és tudatosan kell keresni az élet apró örömeit. 3. Nem vagyunk tökéletesek, de itt és most kell megmutatnunk, hogy különbek vagyunk rabtartóinknál. Ez mozgósítja az életenergiákat. 4. A negyedik szabály kicsit vallásos: akinek van hová kapaszkodnia, annak könnyebb. Mi hívők, ha a Jóistenbe kapaszkodunk, rájövünk, hogy ő is akarja túlélésünket. A négy szabály a beszélgetések során alakult ki – nem én találtam ki –, és áthatotta az egész lágeréletünket.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!