Folytatódó káosz: megint elhalasztják a választások megtartását Bulgáriában

2024. augusztus 20. 08:39

Rumen Radev elnök meneszteni akarja a belügyminisztert, mert az kapcsolatban áll egy a szankciókkal sújtott oligarchával.

2024. augusztus 20. 08:39
Police Officers Protest In Sofia.

Nyitókép: Hristo Vladev / AFP
 

Bulgária belpolitikai válsága tovább mélyül, miután Rumen Radev elnök hétfőn megtagadta egy ideiglenes kormány kinevezését – írta meg a Politico. A döntés hátterében a belügyminiszter, Kalin Sztojanov kinevezésével kapcsolatos viták állnak, amelyet Radev nem kíván folytatni. 

Az elnök lépése miatt a már korábban meghirdetett október 20-i választások is határozatlan időre elhalasztásra kerültek.

Radev és a parlamenti ellenzék szerint Sztojanov kapcsolatban áll Delyan Peevszki oligarchával, akit korrupció miatt szankcionált az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság. Sztojanov a belügyminiszterként számos kritikát kapott, többek között politikai tüntetések során alkalmazott rendőri erőszak miatt. Radev egy Facebook-posztban jelezte, hogy Sztojanov jelenléte lehetetlenné teszi a politikai helyzet megnyugtatását és a tisztességes választások megtartását.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ideiglenes kormányt formálni szándékozó Gorica Grancsarova-Kozsareva azonban visszautasította Radev kérését Sztojanov leváltására, ezért Radev megtagadta a kormány kinevezését, és elhalasztotta a parlamenti eskütételt. Grancsarova-Kozsareva kabinetjében több minisztert is megtartott volna, köztük Sztojanovot is, aki 2023 júniusa óta tölti be a belügyminiszteri posztot.

Ezt is ajánljuk a témában

A belpolitikai helyzetet tovább bonyolítja, hogy Sztojanov és Peevszki hosszú ideje szálka Radev szemében. Peevszki, aki egyben Bulgária egyik legbefolyásosabb oligarchája, azzal vádolta az elnököt, hogy nyomást gyakorol Grancsarova-Kozsarevára. Eközben Sztojanov bírálói, köztük Kiril Petkov volt miniszterelnök Peevszki befolyásával vádolják a belügyminisztert, míg Grancsarova-Kozsareva a politikai nyomásgyakorlás miatti aggodalmát fejezte ki.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kybon
2024. augusztus 20. 12:47
Szarosgyuribácsit ez a sz@rkavarás élteti. Meg a bűnöző galerit, akik az ő főnökei. (Qrva szar életük lehet, az biztos...) __
nempolitizalok-0
2024. augusztus 20. 12:37
CIA-nak nem tetszettek a választások végeredményei, belenyúl. Ott jobban megy mint nálunk, mert a bolgár parlameti rendszer kialakítása nem támogatja a stabil kormányzást.
Halder_1899
2024. augusztus 20. 10:35
Nálunk lenne ilyen és már bombázna a nato....
Obsitos Technikus
2024. augusztus 20. 10:30
Bezzeg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!