Churchill manőverei, Sztálin katonái – világháborús hasonlatokkal figyelmeztette Ukrajnát a Politico

2024. augusztus 15. 05:56

„A nyugatiak által szállított nagy hatótávolságú rakéták használatára vonatkozó korlátozások feloldása nélkül nehéz elképzelni, hogyan lehetne a háborút Ukrajna javára billenteni” – írja a brüsszeli lap.

2024. augusztus 15. 05:56
PUTYIN, Vlagyimir

Nyitókép: MTI/AP/Kreml pool/Gavriil Grigorov

„A második világháború alatt az orosz katonák nem Sztálin iránti szeretetből harcoltak. Valójában az alkalmatlan vezetésnek és a hatalmas veszteségeknek katonai katasztrófát kellett volna eredményezniük. De ahogy Roger Reese amerikai történész 2011-ben megjelent „Why Stalin's Soldiers Fought” című könyvében kimutatta, a Szovjetunió még mindig képes volt toborozni, köszönhetően a hazafiság, a szovjet ideológia és végső soron a történelmi Oroszország eszméjéhez való hűség folyamatos örvén” – írja a Politico hasábjain Jamie Dettmer, aki a fentiekből azt a következtetést vonja le a jövőre nézve, hogy Oroszország számbeli fölénye megmarad Ukrajnával szemben, amely még mindig küzd a mozgósítással és a morállal. 

És miközben Kijev azt reméli, hogy az orosz parancsnokokat arra kényszeríti, hogy a Donbaszból Kurszkba helyezzenek át egységeket, az ukrán parancsnokoknak is át kellett csoportosítaniuk egységeket a határon átnyúló behatolás megindításához és fenntartásához. A kimerítő háború még mindig Oroszországnak kedvez, és Ukrajna nyugati támogatóinak őszintének kell lenniük ezzel kapcsolatban, gyorsabb és célratörőbb támogatást kell nyújtaniuk, ha nem akarják, hogy a háború a végtelenségig elhúzódjon.

Ezt is ajánljuk a témában

Természetesen a kurszki támadás érthető módon növelte az ukrán morált – hasonlóan ahhoz, ahogy Winston Churchill rajtaütései tették ezt a briteknél a második világháború első napjaiban –, és ez talán arra ösztönöz néhány fáradó szövetségest, hogy kitartsanak a céljuk mellett. De a korszerű fegyverek sokkal proaktívabb szállítása, valamint a nyugatiak által szállított nagy hatótávolságú rakéták használatára vonatkozó korlátozások feloldása nélkül nehéz elképzelni, hogyan lehetne a háborút Ukrajna javára billenteni. 

És mivel Moszkva figyelmezteti a Nyugatot, hogy ez egy szélesebb körű konfliktust válthat ki, az eszkalációtól való félelem valószínűleg hezitálásra késztet majd azzal kapcsolatban, hogy meddig lehet elmozdítani egy nukleáris fegyverekkel rendelkező gazemberállamot” – zárja pesszimistán a cikket a Politico szerzője.

Ezt is ajánljuk a témában

Ukrán katona a kurszki behatolásról: „Király volt”

A BBC riportjából az is kiderült, hogy az ukránok háromszögeket ragasztanak vagy festenek fel minden olyan utánpótlást szállító teherautóra, harckocsira vagy személyszállító jármű oldalára, amely az orosz határ felé tart , ez az ő „Z” jelük.

Összességében Kurszk megfordította a kockát Oroszországgal szemben, megváltoztatta a taktikai narratívát – de a stratégiai narratívát nem változtatta meg.


 

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2024. augusztus 22. 15:09
Az ÉÁ vezetékeket melyik gazember állam robbantotta fel?????
Box Hill
2024. augusztus 16. 10:29
Amikor Churchill 1942 augusztusában Moszkvába látogatott, hogy elmagyarázza Sztálinnak miért nem tudják a második frontot megnyitni a “szövetséges” nyugati hatalmak, a hangulat igen fagyos volt. Sztálin rámutatott, hogy a Vörös Hadsereg naponta veszít 10,000 embert és kockázatvállalás nélkül nem lehet háborút vívni. A vacsora során Churchill vette magának a bátorságot és megkérdezte Sztálint: a mostani problémák kezelése nehezebb, mint a parasztok erőszakos kolhozosítása volt? Nem - válaszolta Sztálin – az sokkal nehezebb volt. - Mit csináltak mind a kulákokkal? – kérdezte Churchill. - Megöltük őket – válaszolta Sztálin. Forrás: Laurence Rees: Behind Closed Doors, Stalin, the Nazis and the West, BBC Books, 2008, 160.old. (Zárt ajtók mögött – magyarul is kapható)
Tehetős Totó
2024. augusztus 16. 08:18 Szerkesztve
...nukleáris fegyverekkel rendelkező gazemberállam... Csak nincs a hoholoknak atombombájuk? Mert gazemberállam csak egy van errefelé...
bathory-odonke
2024. augusztus 15. 17:52
"„A második világháború alatt az orosz katonák nem Sztálin iránti szeretetből harcoltak." Nem oroszok voltak, szovjetet, azaz ukránok, baltiak beloruszok, oroszok, kazahok, stb... Magyarországot 56-ban a szovjet hadsereg szállta meg, ukránok is, baltiak is stb... Ezt nem kellene elfelejteni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!